Suárez helpt kans na kans om zeep

Luis Suárez is de grote man van Liverpool en kan zelfs nog speler van het jaar te worden. Toch is zijn eindeloze gepruts voor de goal één van de hoofdredenen waarom the Reds niet bovenaan de Premier League staan. De club staat harstikke droog. Liverpool scoorde pas 21 keer, een dieptepunt voor de ploeg die in het afgelopen jaar ruim honderd miljoen euro spendeerde aan aanvallend ingestelde spelers.

Sinds Liverpool Suárez in haar midden verwelkomde is de ploeg zich steeds meer om de sensationele Uruguayaan gaan vormen. Hij speelt tegenwoordig vaak als eenzame spits, in de rug gesteund door aanvallend ingestelde middenvelders zoals Charlie Adam, de assistenkoning Stewart Downing, de jonge Jordan Henderson en Dirk Kuijt.

De Engelsen zijn lyrisch over de fantastische Suárez in de punt bij Liverpool – zijn dribbels, hoe hij zich langs de tegenstander frommelt, zijn ongekende drang om te winnen en zijn flair maken hem tot één van de beste spelers van de League. Toch ontbreekt het aan één ding dit seizoen: doelpunten. Suárez scoorde vijf keer en is daarmee clubtopscorer, goed voor bijna een kwart van alle goals. Daar staat echter tegenover dat hij héél veel kansen om zeep helpt. Slechts zeven procent (!!!) van de kansen die hij krijgt leveren een doelpunt op.

De topschutters van de concurrenten van Liverpool zijn veel efficiënter. Robin van Persie verzilvert bijvoorbeeld 26% van de kansen die hij krijgt. Sergio Aguëro (25%), Edin Dzeko (28%) en Mario Balotelli (28%), Wayne Rooney (22%), Javier Hernandez (30%), Demba Ba (32%), Emmanuel Adebayor (16%) en zelfs Fernando Torres (11%) doen het een stuk beter. Het is geen wonder dat Liverpool niet scoort als ze zo onzorgvuldig omschiet met haar kansen vergeleken met de concurrentie.

Liverpool heeft zich totaal afhankelijk gemaakt van een speler die nauwelijks kansen afmaakt. Bovendien is Suárez op zijn best als hij naast een diepe spits kan spelen, in een vrije rol of vanaf de zijkanten. Zoals hij bij Ajax (81 doelpunten, 110 wedstrijden) Marko Pantelic als bliksemafleider had, die hem in staat stelde zijn acties te maken, of bij Uruguay in de schaduw van Diego Forlán en Edison Cavani kan spelen. Door de speelwijze van Liverpool is Suárez niet meer de doelpuntenmachine die hij ooit was.

Het zou echter niet eerlijk zijn om het falen van Liverpool voor de goal op te hangen aan Suárez alleen. Ook zijn maatjes in de aanval verzuimen om het af te maken. Het lijkt wel alsof er een vloek op rust. Andy Carrolls scoringspercentage is zelfs nog beroerder dan dat van Suárez. Hij scoorde slechts zes procent van de kansen die hij kreeg dit seizoen. Dirk Kuijt scoorde nog helemaal niet, ondanks dat hij in de afgelopen jaren steevast zo’n tien keer scoorde per seizoen. Graig Bellamy, de free agent die overkwam van Manchester City, doet het al veel beter (22%), maar speelde niet vaak en kwam er meestal als wissel in.

Het probleem van Liverpool zit hem dit seizoen niet in de verdediging, die staat namelijk als een huis. Samen met Manchester United heeft de ploeg het minste tegendoelpunten hoeven incasseren. De ploeg laat weinig schoten toe en José Reina houdt heel veel tegen. Het probleem is het afmaken van de kansen. Nu Luis Suárez voor lange tijd geschorst is wordt Liverpool gedwongen om haar strategie te heroverwegen. Het geeft Kuijt, Carroll en Bellamy de kans om weer belangrijk te worden voor het elftal.

Misschien blijkt de schorsing wel een blessing in disguise. Misschien is het wel net het zetje dat Liverpool nodig heeft en kan het binnenkort wel haar kansen afmaken… als ze dat eerder dit seizoen hadden gedaan hadden ze nu gewoon bovenin meegedraaid.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas