Sterven in schoonheid

“Na een WK gaan altijd 31 landen met het doel om wereldkampioen te worden en één om te laten zien hoe goed ze kunnen voetballen”, vertelde Leo Beenhakker laatst in het voetbalprogramma kijken in de ziel. Hij sloeg er de spijker mee op zijn kop. Waar heel de wereld afreist naar Zuid-Afrika om met de wereldtitel aan de haal te gaan, willen wij in Nederland vooral het mooiste voetbal ter wereld laten zien. Dat die schoonheid ons de titel kan kosten, lijkt ons weinig te kunnen deren.

Cruijff is de ambassadeur van het Nederlandse voetbal

Cruijff is de ambassadeur van het Nederlandse voetbal

Het zou logisch zijn als deze mentaliteit mij niet helemaal zou bevallen, maar het tegendeel is waar. Ik vind het fantastisch dat Nederland op ieder toernooi vooral probeert het publiek te vermaken, want dat is waar het uiteindelijk om draait. Kijk bijvoorbeeld naar het EK van twee jaar geleden. Nederland verliet het strijdtoneel al in de kwartfinale, maar ik heb met volle teugen genoten van het spel van Oranje. Even waren wij de beste en konden wij iedereen in de wereld aan. Nederland als centrum van de voetbalbeschaving. Het land waar voetbal nog een kunst is gebleven.

Het is een status die we onszelf graag willen toekennen, maar ieder toernooi moeten we onze status als land van het mooie voetbal opnieuw waarmaken. Het is dan ook een zaak omdat ook in Zuid-Afrika te gaan doen. De kans dat we het toernooi winnen is namelijk nihil en als we het toernooi zouden winnen, dan moet dat haast wel met mooi voetbal zijn. Nederland kan namelijk helemaal niets anders. Als je elf man met een Oranje shirt aan op een voetbalveld zet, dan willen zij domineren, heersen en de show stelen.

Gelukkig lijkt ook Bert van Marwijk dat te begrijpen. Nederland laat in de voorbereiding bij vlagen fantastisch voetbal zien en wil de wereld tonen het voetbal nog lang niet verleerd te zijn. Het grote hoogtepunt tot nu toe was de tweede helft tegen Hongarije. Met de ‘grote vier’ in het veld liet Nederland geen spaan heel van het stugge Hongarije. De ene na de andere goede aanval werd opgezet en het aanvallende kwartet voerde het ene kunststukje na het andere uit. Het leverde Nederland in een helft maar liefst vijf doelpunten en een klinkende zege op, terwijl het publiek werd getrakteerd op een fantastische voetbalmiddag.

Nederlandse fans vieren feest

Nederlandse fans vieren feest

Een fantastische voetbalmiddag kreeg een droevig eind met de blessure van smaakmaker Robben, maar de toon voor het WK is alvast gezet. Ik hoop op een Nederland, al dan niet met Robben, dat in de poulefase simpel de eerste plaats veilig stelt, met schitterend spel en een surplus aan doelpunten. In de achtste finale ontdoen we ons zonder enige moeite van Paraguay, waarna we in één van de volgende rondes tegen een topland het veld zullen moeten ruimen. Maar dit zullen wij wel doen op de wijze waarop alleen wij het kunnen: met schitterend spel, oogstrelende combinaties en een overdosis zelfvertrouwen. Er is namelijk geen volk dat zo mooi in schoonheid kan sterven als wij Nederlanders. De beker zullen wij waarschijnlijk komende zomer niet pakken, maar ik ben al lang blij als we de schoonheidsprijs weer mee naar huis krijgen. Wereldkampioen mooi voetballen, een titel om verdomde trots op te zijn.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter