Spierballentaal

Franck Ribéry heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar Real Madrid. Zijn ploeg, Bayern München, wenst echter niet mee te werken aan een vertrek en laat bij monde van technisch directeur Christian Nerlinger weten dat de club Ribéry gaat aanspreken op zijn rebelse gedrag. Is dit ook echt wat er gaat gebeuren of stemt Bayern uiteindelijk schoorvoetend in met de wens van de buitenspeler?

ribery_wob_468x345De transfersoap rond Ribéry is het zoveelste recente geval van een speler die zich tegen de eigen club keert om een transfer te bewerkstelligen. We zagen het eerder bij Eljero Elia en Luis Suárez en in het buitenland bij Samuel Eto’o toen deze van Mallorca via Real Madrid naar Barcelona trok. Beide betrokken partijen voorzien zich hierbij van spierballentaal om de andere partij zo te intimideren, in de hoop dat deze inbindt. De clubleiding heeft als doel om de voetballer aan zijn contract te houden, terwijl de speler natuurlijk uit is op positieverbetering.

Spelers en clubleiding zijn verworden tot een soort moderne versie van Brutus en Julius Caesar. Dit is niet de manier waarop werkgever en werknemer met elkaar om moeten gaan en zeker niet de manier waarop een partij zijn gelijk moet afdwingen. Wanneer men een echte heer zou zijn, dan zou men met de betrokken partijen bij elkaar gaan zitten om de situatie intern te bespreken en wensen of beloften aan te geven.

Helaas werkt het zo niet in het hedendaagse voetbal. Clubs zijn bedrijven geworden die spelers meer als product zijn gaan zien, zoals Real Madrid zijn filosofie neerzet met een uitgebreide marketingafdeling. Spelers zijn op hun beurt mondiger geworden en hebben, vooral door het Bosman-arrest uit 1995, hun toekomst in eigen hand. Zo ook Ribéry. Het lijkt erop dat Bayern dus toch door het stof moet, ondanks alle grootspraak van bobo’s.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino