Speelronde veertien: de week van de mooie goals

Het is weer zover. De veertiende speelronde van de Eredivisie zit erop en er is weer van alles gebeurd het afgelopen weekend. We zagen een weekend waarin er maar liefst 29 keer een kaart getrokken werd (25 gele en vier rode kaarten) en de Eredivisie is daarmee al hard op weg naar een rode kaarten record. Verder won FC Twente alweer, ditmaal met 1-0 van Vitesse en behouden de Tukkers dus de koppositie in de Eredivisie. Maar wat gebeurde er nog meer in de negen wedstrijden?

Bryan Ruiz maakte zaterdag de winnende tegen Vitesse

Bryan Ruiz maakte zaterdag de winnende tegen Vitesse

De afgelopen speelronde bleek vooral een speelronde vol met spectaculaire goals. De eerste goal van het weekend van Jeremain Lens, waarbij hij al na drie minuten met een knappe sliding de bal langs keeper Bram Castro kreeg, bleek een opmars naar vele mooie doelpunten. De mooiste goal werd dit weekend echter gemaakt door Heerenveen-verdediger Goran Popov. Nadat zijn team al dik achter stond tegen Ajax, schoot hij de bal verwoestend via de binnenkant van de paal binnen. De wedstrijd Ajax-Heerenveen bleek sowieso al een wedstrijd vol prachtige doelpunten. De ene na de andere wonderschone goal volgde en met name Demy de Zeeuw kreeg de felicitaties achteraf. De Ajacied werd van de zomer voor een slordige zes miljoen overgenomen van AZ en verbaast vriend en vijand met zijn uitmuntende spel. Hij bleek de man die Ajax al jaren miste op het middenveld, de man die de harde duels niet schuwt en uitstekend opbouwend werk verricht.

Ook VVV-Venlo liet weer eens van zich spreken. De Venlonaren wisten de afgelopen weken niet meer te winnen, maar maakte vanmiddag gehakt van het teleurstellende Sparta. De einduitslag was 5-0 en gingen van vijftien naar twintig goals dit seizoen. De ploeg van Jan van Dijk was na een fantastische start afgezakt naar een zestiende plaats, maar stijgt na de overwinning gelijk naar de tiende plek in de Eredivisie. Het geeft maar eens aan hoe klein de verschillen eigenlijk zijn geworden de afgelopen jaren. Eigenlijk kunnen alleen FC Twente, PSV en Ajax afstand nemen van de rest. Over hen gesproken; de drie clubs lieten dit weekend alweer geen punten liggen en lijken nu toch duidelijk met zijn drieën te gaan uitmaken wie er landskampioen gaat worden dit seizoen. Twente won zaterdag met 1-0 van Vitesse dankzij een late goal van Bryan Ruiz. Hij profiteerde van matig verdedigen van de Vitesse-defensie en scoorde al zeven wedstrijden op rij (totaal tien goals gemaakt). Ook PSV pakte de volle drie punten. De ploeg werd enigszins in het zadel geholpen door de rode kaart van Heracles-goalie Martin Pieckenhagen en won gemakkelijk met 4-0. Met deze overwinning werd er voor de 31ste maal op rij niet verloren en daarmee evenaarde PSV het record dat dateerde uit het seizoen 1974/75.

Vukovic maakte gisteren zijn eerste goal voor PSV, dat met 4-0 won van Heracles

Vukovic maakte gisteren zijn eerste goal voor PSV, dat met 4-0 won van Heracles

FC Groningen daarentegen lijkt verder en verder weg te zakken. Het seizoen verliep al uiterst stroef voor de Groningers en deze week kwamen er weer twee grote teleurstellingen bij. Allereerst maakte trainer Ron Jans bekend dat hij na acht jaar trouwe dienst ‘toe was aan een nieuwe ervaring’ en zaterdag verloor de ploeg ook nog eens met 3-1 van hekkensluiter RKC Waalwijk. De onterechte rode kaart voor keeper Luciano telde natuurlijk zwaar mee in dit verlies, maar zelfs met tien man zou Groningen tegenstand moeten kunnen bieden aan RKC, dat al vanaf het begin op een laatste plaats bivakkeerde.

Ook konden we dit weekend het debuut van Wiljan Vloet bij NEC aanschouwen. De kersverse NEC-trainer speelde in een spectaculaire wedstrijd met 3-3 gelijk tegen NAC Breda en kende dus een redelijk debuut. Hij vertrok met veel bombarie bij PSV, want daar was hij als hoofd-opleidingen een zeer gewaardeerd man. Het probleem was dat Jan Reker hem echter continue in de weg liep en hem steeds meer beperkingen gaf, waardoor Vloet toch wel open stond voor een nieuwe uitdaging. Die kwam er in de vorm van NEC en ook al probeerde Reker het nog goed te maken, Wiljan Vloet vertrok.

De Belg Vleminckx scoorde zaterdag weer eens voor NEC

De Belg Vleminckx scoorde zaterdag weer eens voor NEC

De topscorer is natuurlijk nog steeds Luis Suarez. Vandaag scoorde de man uit Uruguay weer en bracht hiermee zijn seizoenstotaal op zeventien doelpunten in slechts veertien wedstrijden. Dat is natuurlijk een geweldig gemiddelde en het is wachten op de topclub die hem contracteert. De nummer twee op de topscorerslijst is Bryan Ruiz van FC Twente. Ook hij scoorde afgelopen weekend en bracht zijn totaal op tien goals.

Het was dus een speelronde waarin veel gebeurde. Er vielen goals van absolute schoonheid en Demy de Zeeuw liet weer zien dat hij volgend seizoen de stap naar een absolute topclub kan maken. Bovendien is Luis Suarez hard op weg om op een geweldig doelpuntentotaal te eindigen dit seizoen. Het doet me denken aan Klaas-Jan Huntelaar enkele jaren geleden, al vind ik Luis Suarez toch net even wat indrukwekkender. Hopelijk vertrekt hij niet in de winterstop al voor een astronomisch bedrag, maar voetbalt hij dit seizoen lekker uit bij Ajax alvorens hij vertrekt.

About Barend