Spaanse voetbalmachine wil weer stralen

Tijdens dit WK zal Catenaccio op de dag van de eerste wedstrijd van een poule een analyse posten. Hierin wordt dieper ingegaan op de landen die in de poule vertegenwoordigd zijn en ook alvast een voorspelling gegeven van de eindstand in de poule. Vandaag aandacht voor Poule H, waarin topfavoriet Spanje het op zal nemen tegen Honduras, Chili en Zwitserland. Weten de Spanjaarden hun status waar te maken?

Villa viert één van zijn vele treffers

Villa viert één van zijn vele treffers

Spanje
Twee jaar geleden werd Spanje met schitterend spel Europees kampioen. Het land dat erom bekend stond te falen op de beslissende momenten had eindelijk de kracht om een toernooi te winnen. Gezien het sterke spel van spelers als Xavi, Iniesta, Fabregas en Villa dit jaar is het niet verwonderlijk dat Spanje tijdens dit WK ook wordt aangeduid als één van de topfavorieten. Die status maakte het elftal nog eens extra waar door een klinkende 6-0 zege te boeken op Polen. Spanje is klaar voor het WK en met deze relatief makkelijke loting lijkt de eerste ronde geen struikelblok te gaan vormen.

Honduras
De bananenrepubliek Honduras stond even totaal op zijn kop toen het land zich plaatste voor het WK. De ploeg maakte een prima indruk in de kwalificatie en wist zich zonder een play-off rechtstreeks te plaatsen voor het toernooi in Zuid-Afrika. De laatste tijd lijkt Honduras de weg echter een beetje kwijt te zijn. Sinds de 3-1 overwinning op de Verenigde Staten in eind januari, wist de ploeg namelijk geen wedstrijd meer te winnen. Turkije (0-2), Venezuela (0-1) en Roemenië (0-3) bleken te sterk, terwijl men tegen Wit-Rusland (2-2) en Azerbeidjaan (0-0) niet verder kwam dan een armoedig gelijkspel. Succes op dit WK lijkt dan ook een utopie te gaan worden.

Chili
Onder leiding van bondscoach Bielsa lijkt Chili ondertussen één van de revelaties van het WK te gaan worden. De Argentijn laat Chili spelen in een aanvallend 3-4-3 systeem en gezien de gelukkige loting kan dit wel eens een succes gaan worden voor Chili. Daarnaast had Bielsa het geluk dat hij zijn ploeg al erg vroeg bij elkaar had. In begin mei speelde Chili al enkele oefenwedstrijden. Hierin etaleerde het elftal een prima vorm en de volgende ronde lijkt dan ook binnen handbereik te zijn. Toch zal men zich eerst moeten ontdoen van Zwitserland en Honduras.

Zwitserland
Na het niet erg succesvol verlopen EK in eigen land, waarin overigens wel werd gewonnen van Portugal, braken in Zwitserland plots gouden tijden aan. Ze startten weliswaar niet goed aan de kwalificatiereeks, maar wisten zich uiteindelijk zonder al te veel moeite alsnog te plaatsen. De laatste tijd is de ploeg echter de weg weer totaal kwijt geraakt. De laatste overwinning van de Zwitsers dateert namelijk van 10 oktober 2009, toen het Luxemburg opzij zette. Een feit dat de Zwitserse burger niet veel moed zal geven.

Tijdens de Confederations Cup kwam Spanje tekort

Tijdens de Confederations Cup kwam Spanje tekort

Voorspelling:
1. Spanje
2. Chili
3. Zwitserland
4. Honduras

Dit zal wel eens de enige poule tijdens dit WK kunnen worden, waar de beslissing al is gevallen voor de laatste speeldag. Op die laatste dag nemen namelijk Spanje en Chili het tegen elkaar op, terwijl ondertussen Zwitserland moet proberen Honduras opzij te zetten. Het ligt echter in lijn der verwachting dat op dat moment de twee eerder genoemde teams al zes punten binnen hebben, terwijl de laatstgenoemden nog puntloos onderaan staan. Zwitserland en Honduras komen namelijk ernstig kwaliteit tekort om de achtste finales van een WK te bereiken.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter