Spaanse protesten door crisis

De financiële malaise is ook in de voetbalwereld merkbaar. Veel clubs staan op het randje van de afgrond. Daardoor worden er niet alleen minder transfers gedaan, ook zijn clubs bezig om hun salarisposten op orde te brengen. Als dat al kan. Sommige clubs verkeren in zulk zwaar weer, dat men leningen af moet sluiten bij de bank om haar personeel überhaupt te kunnen betalen. Maar het kan nog erger. Verschillende clubs in Spanje hebben helemaal geen geld meer, waardoor hun personeel al enkele maanden geen salaris meer krijgt.

pontevedra
Recent kwam dit bij ons in het nieuws door de werkweigering van Royston Drenthe. De Nederlander heeft nog steeds enkele maanden salaris tegoed van zijn werkgever Hercules, en vond het nodig om een daad te stellen. Hij kwam niet opdagen bij de training. Gelijk vielen zowel het bestuur als de fans van de club over hem heen. Royston kon het niet maken om weg te blijven, om hen in de steek te laten.

Het is het soort emotie dat ingebakken zit in de sport. Sportieve prestaties krijgen meestal de voorrang boven financiële cijfertjes, en dan krijg je dit soort wantoestanden. Wie denkt dat Drenthe door zijn gedrag een einzelgänger is in deze, heeft het mooi mis.

In de Segunda División B zijn er verschillende professionals geweest, die geprobeerd hebben om met protesten op het veld de aandacht te trekken voor de penibele financiële situatie waarin clubs verkeren. Granada deed het in 2009, spelers van Real Jaen volgden in november van vorig jaar, en dit jaar is het de beurt aan Benidorm en Pontevedra. Het elftal van de laatste club kwam het veld op met shirts waarop de tekst “Soluciones ya!” te lezen viel, wat “oplossingen, nu!” betekent. Het is inderdaad te hopen dat er snel een oplossing komt.

Bij Real Jaen is het ondertussen van kwaad tot erger geworden. Trainer Campo en verzorger Escolar deden aangifte wegens het uitblijven van hun salaris, dat vanaf de zomer slechts één keer betaald werd. Prompt werden beide heren de laan uit gestuurd, en konden ze fluiten naar hun centen. Tegen Campo werd zelfs nog een tegenaangifte gedaan, omdat hij met zijn eigen aangifte de club in diskrediet zou brengen.

Voetbalclubs mogen zich schijnbaar zonder gevolgen van dien schuldig maken aan het onjuist behandelen van hun werknemers. Wordt er wat van gezegd, dan krijgt men de hoon van de club en haar fans over zich heen. Het is de wereld op zijn kop.

Dit soort amateurisme dient keihard aangepakt te worden, en dat begint bij het beleid van overkoepelende organisaties, met name de FIFA en de UEFA. Realiteitszin is, met name in deze financieel moeilijke tijden, een begrip wat gepredikt dient te worden.

Wat dat betreft is het niet handig dat men twee keer het WK gaat organiseren in landen waar geld in overvloed is. Dat geeft menig bestuurslid weer de durf om te gaan dromen, om luchtkastelen te bouwen. Van lucht kan men niet eten. Dat weten ze in Spanje maar al te goed.

Beelden van TVG2

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino