Sol Campbell weet niet van ophouden. Of wel?

Notts County wil in vijf jaar weer terug zijn in de Premier League. Het Munto Finance consortium uit het Midden Oosten, onder aanvoering van de Engelsmannen Peter Trembling en Steve Willet, helpt daarbij een handje door de financiële middelen te voorzien. Maar met alleen een goede bankrekening kom je er natuurlijk niet, dus moeten er ook de goede mensen op de juiste positie worden gezet en er moeten spelers komen die ­­de club beter maken. Sven-Göran Eriksson werd aangetrokken als technisch directeur en waarschijnlijk moet Sol Campbell toen gedacht hebben dat hij ook wel ‘even’ zou spelen bij Notts County.

Campbell bij de shirtpresentatie

Niets was echter minder waar. Slechts vier weken en één wedstrijd later liet Campbell zijn contract alweer ontbinden. Waarom? Dat weet niemand, behalve Campbell zelf natuurlijk. Zelf vind ik het echter een beetje vreemd, want je weet toch waar je aan begint als je een contract tekent? Zelfs op het vierde niveau van Engeland. Ik snap natuurlijk dat het niveauverschil even wennen is, maar om nou meteen je contract te laten ontbinden? Een beetje vreemd. Eriksson was niet voor niets ‘een beetje verbaasd’ over het snelle vertrek van de grote Engelse verdediger.

Zaken als dat hij niet tevreden was over het trainingsveld en de kleedkamer vind ik geen redenen voor zijn vertrek, omdat hij dat natuurlijk van tevoren al wist. Zo zegt ook Eriksson: ‘Hij was niet tevreden over het trainingsveld en de kleedkamers, maar dat zijn zaken die hij van te voren wist. Natuurlijk is alles hier nog niet perfect, we staan tenslotte aan het begin van een langetermijnproject. Deze club heeft tijd nodig om door te groeien. Dat zal ook gebeuren zonder Campbell. Zijn vertrek is niet van invloed op onze ambities.’ Aldus de Zweed, die de echte redenen van het vertrek nooit te horen heeft gekregen of ze niet wil vertellen aan het grote publiek.

De toekomst van Campbell?

Zulke fratsen, weliswaar pas na vijf jaar, heeft Campbell al eens eerder uitgehaald in zijn tijd bij Arsenal. In de rust van het thuisduel met West Ham United was hij overspannen weggegaan en de dagen daar op was hij onvindbaar. Toen hij weer boven water kwam wilde hij dat zijn contract ontbonden werd, waar Arsène Wenger toen mee instemde. Campbell ging toen echter niet naar het buitenland, wat Wenger verwachtte, maar naar Portsmouth. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat hij niet stopt met voetballen, maar dat een club uit de Premier League goed gebruik maakt van de transfervrije status van de Engelsman.

Als Notts County zijnde zou ik me niet te veel aantrekken van het vertrek van Campbell. Hij zou, als hij was gebleven, waarschijnlijk toch alleen maar gebruik gaan maken van zijn vedettestatus en alle aandacht opeisen. De rest van het team zou ontevreden worden en het eerste seizoen in de wederopstanding van Notts zou verloren zijn gegaan. Maar dit is natuurlijk gissen, het had voor hetzelfde geld wel positief kunnen uitpakken en Notts zou binnen vijf jaar in de Premier League belanden. Maar deze ‘als’ situaties doen er niet toe, het feit is dat Campbell weg is en dat Eriksson het nu zonder hem moet doen. Naar mijn mening gaat hem dat prima lukken, want hij heeft al het geld om tien Sol Campbells te kopen.

About Jeroen