Slowakije maakt optimaal gebruik van gelukkige loting

Vorige week keek ik toevallig op teletekst om te kijken welke ploegen in Europa zich als groepswinnaars al geplaatst hadden voor het WK in Zuid Afrika: Zwitserland, Duitsland, Spanje, Engeland, Nederland natuurlijk, en dan ook nog Slowakije. Dat laatste verbaasde me nogal want normaal gesproken is Slowakije altijd een land dat aan de ene kant wel meedoet in de poule, maar vaak 3e wordt, en dat met uitzondering van het grote talent Marek Hamsik en de verdediger Skrtel niet over grote namen beschikt. Maar toen ik naar de andere ploegen in de poule keek snapte ik het helemaal, Slowakije had heel gunstig geloot en had daar optimaal gebruik van gemaakt.

Sestak

Wie kijkt naar de poule van Slowakije ziet verder Tsjechië, Polen, Noord Ierland, Slovenië en San Marino. Nou lijkt Tsjechië wel degelijk een moeilijke opponent, maar Tsjechië heeft een probleem en dat is dat de grote Pavel Nedved er niet meer is en dat daarnaast andere jongens ook steeds ouder en minder worden. Op het EK was het al duidelijk te zien dat dit een elftal was waar op een groot toernooi geen rekening mee gehouden moest worden. Natuurlijk heeft Tsjechië ongetwijfeld meer kwaliteit dan Slowakije en zal het ongetwijfeld geweldig voelen voor de Slowaken dat zij uitgerekend buurland Tsjechië uit het WK houden, maar als je dan ziet dat ze in plaats van Tsjechië ook Italië, Duitsland, Spanje, Portugal, Nederland, Frankrijk, Kroatië en Griekenland hadden kunnen loten kan je wel stellen dat Tsjechië (samen met Griekenland) van dit groepje de zwakste was. En ook al heeft Kroatië dan ook geen kans meer op het behalen van het WK schat ik de ploeg van Bilic wel een stuk hoger in.

En dan Polen, ook Polen was aanwezig op het afgelopen EK maar de ploeg kon geen potten breken. Polen is een hele wisselvallende ploeg, en zelfs Leo Beenhakker kon de ploeg deze kwalificatiereeks niet aan de praat krijgen. Als ik dan kijk naar het materiaal waarmee Don Leo het moest doen is het niet zo verrassend dat de Polen alleen San Marino achter zich konden laten in Groep 3. Had Slowakije bij Engeland, Schotland, Turkije, Rusland of Zweden gezeten hadden ze het denk ik al een stuk lastiger gehad want dit Polen stelde niet veel voor. En ook Noord Ierland was eigenlijk heel gunstig geloot. Oekraïne, Servië, Denemarken, Ierland, Zwitserland en in mindere mate Finland, België en Noorwegen mij allemaal beter dan Noord Ierland. Tot slot hadden ze dan nog Slovenië en San Marino in de poule, op papier de twee zwakste ploegen waarbij San Marino natuurlijk helemaal geen rol van betekenis zou gaan spelen. Maar dat uitgerekend Slovenië, dat de laatste jaren ver is afgezakt, tweede zou worden en uiteindelijk nog de grootste bedreiging van Slowakije zegt meer dan genoeg over hoe sterk, of juist hoe zwak deze poule was. Had Slowakije bijvoorbeeld in groep 1 gezeten, bij Zweden, Denemarken en Portugal dan was het kwalificeren voor het WK in Zuid Afrika wel een stuk moeilijker geworden.

Natuurlijk moet ik de Slowaken natuurlijk ook wel complimenteren, ondanks dat je makkelijk loot moet je het toch maar doen. Maar meteen moet ik hierbij denken aan Letland dat zich plaatste voor het EK in 2004, ik schat Slowakije dan wel hoger in dan het Letland van toen aangezien ze toch met spelers als Hamsik en Skrtel wel echte leiders hebben die weten wat er gevraagd wordt op het hoogste niveau, maar toch denk ik dat ze weinig potten zullen breken. Al gun ik het ze van harte, want een verrassing is altijd leuk en het feit dat ze voor het eerst in de historie zich plaatsen voor een WK is natuurlijk ook hartstikke leuk voor een land als Slowakije. Daarnaast hebben landen als Senegal, Zuid Korea, Turkije in 2002 en Kameroen in 1990 al bewezen dat je ondanks een gebrek aan kwaliteit toch ver kan komen als de juiste mentaliteit er maar is. Maar ze mogen wel de heren die de loting hebben verricht even bedanken, en hopen dat de loting hun op het WK ook gunstig gezind zal zijn.

About Justin