Slop moet zijn conclusies trekken

Deze week maakte Ajax zijn langverwachte jaarcijfers bekend over het seizoen 2009/2010. Zoals verwacht boekten de Amsterdammers een verlies van 22.8 miljoen. Opmerkelijk genoeg waren de geluiden vanuit de bestuurskamer over het resultaat vooral positief. Ajax heeft de kentering ingezet en dit resultaat doet daar helemaal niets aan af. Maar staat de club er daadwerkelijk zo goed voor, als ze willen doen voorkomen?

Slop presenteerde niet voor het eerst dramatische jaarcijfers

Slop presenteerde niet voor het eerst dramatische jaarcijfers

Afgelopen mei gingen we op Catenaccio al eerder in op de financiële situatie van Ajax. Ook toen waren deze verliezen al te verwachten, maar van onze kant was er over die halfjaarcijfers namelijk ook een positief geluid te horen. Dit omdat Ajax de vrije val wat betreft het eigen vermogen leek te kantelen. Er zou ten opzichte van het balanstotaal een stijging komen van 0.7%, maar niets bleek minder waar. Het eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal bedraagt namelijk 40,9%. Een daling van een forse 8%. Een keiharde slag in het gezicht van de Ajax-directie.

Positief punt is dat Ajax wel in staat is gebleken de netto omzet te verhogen met 2,3 miljoen. Voornamelijk dankzij de extra inkomsten uit het bekertoernooi en de toegenomen omzet uit de merchandising. Daarnaast heeft de club de overige bedrijfskosten weten te verlagen.

Verder was het echter een bar en boos jaar voor Ajax. Zo moest Ajax bijvoorbeeld maar liefst negentien miljoen afschrijven op de post vergoedingssommen (de waarde van de spelers). Ook de salarissen van de spelers tegen opnieuw met 6 miljoen naar een immens bedrag van 48 miljoen euro per jaar. Ook wat betreft de nog af te betalen transfers kreeg Ajax een flinke klap te verwerken. Door het afbetalen van enkele transfers en het vervallen van enkele clausules heeft Ajax in plaats van 30 miljoen, nog zo’n 17 miljoen tegoed van andere clubs.

Van den Boog presenteert Jol als nieuwe trainer. Hij ontvangt hiervoor een vorstelijk salaris.

Van den Boog presenteert Jol als nieuwe trainer. Hij ontvangt hiervoor een vorstelijk salaris.

Naar die cijfers kijkende zijn de reacties van het bestuur op de jaarcijfers op zijn minst opmerkelijk te noemen. Van Rik van den Boog is het nog te begrijpen. Hij kwam binnen in een onrustige club, in een zeer onrustige periode, met een slecht financieel plaatje in het vooruitzicht. Zelfs de grootste financiële wonderdoeners hadden het financiële plaatje van Ajax in zo’n korte tijd niet kunnen verbeteren. Wat dat betreft is het logisch dat hij erop wijst dat de grootste dip voorbij is en Ajax op de goede weg is.

Toch werkte ook Van den Boog mee aan de dramatische cijfers die Ajax dit jaar voorlegde aan zijn aandeelhouders. Zo trok hij pas enkele maanden na zijn aantreden al Martin Jol aan als nieuwe trainer, voor een vorstelijk jaarsalaris en kwamen vervolgens ook nog eens vele korte termijnaankopen voor de breedte binnen.

Bovendien stelde hij zijn hoofdtrainer in staat te zeggen dat het Rapport Coronel niet op hem sloeg, maar op de periode Van Basten. Toch opmerkelijk dat er een rapport uitkomt, waarin wordt gepleit voor een langetermijnvisie, en dit rapport door de eerste de beste passant weer in de prullenbak wordt gegooid. Zonder enig commentaar vanuit de bestuurskamer.

Veel schrijnender is echter de positie van Jeroen Slop. De beste man overwon alle stormen binnen het bestuur de afgelopen jaren. Ook nu waait hij weer met alle winden mee en doet hij alsof hij persoonlijk de crisis binnen Ajax gaat oplossen. Toch opmerkelijk voor de man die verantwoordelijk is voor het financiële wanbeleid dat Ajax de afgelopen jaren heeft gevoerd.

stop3Zo stelt hij: ,,De sky is niet meer de limit. We zullen dan ook geen onverantwoorde salarisafspraken maken.” Wat zegt u? De sky is niet meer de limit? Slop zegt hier in feite dat de sky bij hem wel altijd de limit is geweest en hij onverantwoorde salarisafspraken heeft gemaakt. Er zijn in het bedrijfsleven directeuren om minder de laan uit gestuurd.

Om daar later aan toe te voegen: ,,We hebben een eigen vermogen van 40 miljoen euro. Dat zijn reserves waarmee we verliezen kunnen dragen. We hebben dan geen aanspraak hoeven maken op een kredietfaciliteit. In de voetbalwereld hebben we met ons eigen vermogen best een bijzondere positie. Kijk maar eens naar het aantal clubs dat nu financieel in de problemen zit. Daarom is het belangrijk om te weten dat Ajax geen schuld heeft.” Aha meneer Slop, dus zo zit dat. We hebben nog een eigen vermogen van zestig miljoen, dus dan kun je net zo goed een derde ervan er doorheen jassen. Daarnaast: andere clubs staan er toch veel slechter voor. Daar is Ajax nog lang niet, dus kunnen we nog wel een goede stap in die richting doen. Het getuigt nou niet bepaald van een scherpe langetermijnvisie.

Ondertussen verkondigde hij ook nog dat Ajax geen spelers hoeft te verkopen. Toevalligerwijs zegt algemeen directeur Rik van den Boog in hetzelfde persbericht dat het kapitaal bij Ajax op het veld staan. Daar heeft hij natuurlijk groot gelijk in, maar als deze generatie net als de meeste spelers van het elftal dat in 2002/2003 de kwartfinale van de Champions League bereikte, voor een habbekrats de deur uitloopt, heeft Ajax een groot probleem. De club draait ieder jaar een operationeel verlies van rond de tien miljoen euro en moet dit nou eenmaal compenseren met inkomsten uit transfers. Voor de supporters zijn het mooie woorden om te zeggen dat de club niemand hoeft te verkopen, maar dat moeten ze wel. Is het niet deze winterstop, dan is het wel in de komende zomerstop.

CROATIA SOCCER EUROPA LEAGUEDe enige die verantwoordelijk gesteld kan worden voor het operationele verlies dat ieder jaar geleden wordt, het grote aantal toegestane miskopen en het gebrek aan iedere vorm van langetermijnvisie, is meneer Slop. Hij heeft er bij Ajax een ongelofelijke financiële puinhoop van gemaakt, geeft dit in een bijzin ook nog eens ruiterlijk toe, om vervolgens zelfs te concluderen dat een verlies van 22,8 miljoen niet erg is, als je nog wat reserves over hebt.

Het toont het chronische gebrek aan zelfreflectie aan bij Jeroen Slop. Hij concludeert dat hij verantwoordelijk is geweest voor een enorm wanbeleid, wat zelfs bevestigd wordt door zijn algemeen directeur, die stelt dat het wanbeleid een restschuld is van het verleden. Waar de financiële mensen bij Ajax altijd no-nonsense clubmensen waren, die met het mes op tafel onderhandelde, speelde Slop jarenlang ongestraft voor Sinterklaas.

Een recordsalaris geven aan een altijd geblesseerde speler van Newcastle, die al jaren niet presteert? Waarom ook niet hè. Twee miljoen per jaar voor een bankzitter van HSV? Fantastische deal! Miljoenen betalen voor een matige verdediger van FC Barcelona? Een excellent plan. Een nieuwe manager zonder ervaring als clubtrainer? Geef hem maar 35 miljoen om te investeren in nieuw spelersmateriaal. Een sportzaak in Rotterdam vergoed? Geen probleem. Grotere Mercedes? Kan geregeld worden. Iedere zaakwaarnemer loopt breedlachend met goedgevulde zakken weg na een onderhandeling met Slop. Alle trainers waren zijn beste vriend, want werkelijk alles was mogelijk in de Arena.

Het enige wat hem nog rest is in de spiegel te kijken, zijn consequenties te trekken en op basis van zijn clubhart te besluiten zijn portefeuille in te leveren. Slop kennende zal hij dit echter niet doen. Hij waait al jaren op alle winden mee binnen de club, keurt werkelijk al het wanbeleid dat gevoerd is goed en zal dit blijven doen, opdat hij zijn Goddelijke zetel binnen de club mag behouden. Helaas.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter