Sergio Busquets is de slimste van allemaal

Wanneer ik naar Barcelona kijk, zit ik niet te wachten op de weergaloze dribbels van Messi, of de magnifieke steekpassjes van Xavi. Ik kijk ook niet naar de manier waarop het spel om Iniesta heen lijkt te vertragen als hij aan de bal is. Veel liever kijk ik naar de capriolen van Sergio Busquets. Stofzuiger, psycholoog en komediant. Bovenal wetenschapper, professor. Busquets doet veel meer dan alleen voetballen. Hij speelt alsof hij dom is. Hij houdt ons voor het lapje.

Binnen een paar jaar is Busquets uitgegroeid van anonieme jeugdspeler tot volwaardige basiskracht en onmisbare schakel bij zowel Barcelona als het Spaanse nationale team. Een goede voetballer, bovendien, maar zijn kwaliteiten reiken verder dan dat. Wanneer hij speelt, gebeurt er wat op het veld. Hij brengt met zijn capriolen leven in de brouwerij.

Zoek het woord zuiger op in het woordenboek, en je zal een afbeelding van Busquets vinden. Hij is een voetballer waar tegenstanders bij voorbaat al een hekel aan hebben. Mark van Bommel 2.0. Hij weet precies hoe hij tegenstanders moet bespelen om het bloed onder de nagels vandaan te halen. Hij is psychologisch onderlegd.

Voor Busi is ieder duel als een filmrol. Hij acteert erop los. Soms als agressor, maar vaak als het onschuldige slachtoffer. Method acting, het is de Spanjaard op het lijf geschreven. Daarbij valt hij soms uit zijn rol, waardoor hij genoodzaakt is te spieken. Internazionale weet ervan. Het lijkt vaak overdreven, wat Busquets doet. Maar overacting bestaat niet. Dat is alleen heel goed je best doen om zo geloofwaardig mogelijk over te komen. Geleerd van Charlie Chaplin, de koning van de slapstick.

Busquets tart de wetten van de natuurkunde. Hij geeft Newton, Einstein en andere genieën lik op stuk. De wetenschap wordt door hem herschreven. Ieder tikje op zijn lichaam wordt met vier machten vermenigvuldigd, en vervolgens afgerond met een indrukwekkend aantal schroeven. Een voorwaartse beweging tegen zijn lichaam levert een driedubbele ritberger op met snelheidsvermeerdering van tenminste drie meter per seconde. Het heeft prachtige esthetische duikelingen tot gevolg. Ballet is er niks bij. Zet negentig minuten een camera op Busquets en er komen meer mensen op af dan naar de plaatselijke vertolking van het Zwanenmeer.

Sergio is ook gek op scheidsrechters. Leidsmannen hebben een merkwaardig effect op Busquets. Hij vind het mooi als zij hun beroep uit kunnen oefenen en prenten mogen schrijven. Gele, maar als het even kan rode kaarten die getoond worden aan zijn tegenstander. Het geeft hem een kick. Hij staat vaak als een kind zo blij te springen als de scheidsrechter op zijn fluit blaast, hopende dat de arbiter in zijn borstzakje grijpt. Als dit niet meteen gebeurt, gooit Busquets er zijn grootste smeekbedes uit. Hij zou zo graag weer eens  rood zien.

Ik kijk graag naar Busquets. Hij is de sluwe vos die wedstrijden voor je wint. Noem Xavi maar de architect, en Messi maar de beste voetballer allertijden. Noem Iniesta de illusionist. Busquets is de professor van dit Barcelona. Hij weet precies wanneer hij welk talent aan moet spreken om te winnen, en hij weet precies hoe hij in kan spelen op de psyche van de tegenstander, om die kokend van woede uit de wedstrijd te halen. Waar de rest van Barcelona DVD’s bekijkt om spelpatronen te kunnen perfectioneren, daar leest Busquets Freud.

Als zijn manipulatie lukt, lacht hij tegenstanders  in het gezicht uit. Erkenning. Hoe meer haat, hoe beter. Het lijken domme acties, maar hij schikt zich in die rol, hij is ervoor gemaakt. Al het leerwerk, al die historische kennis heeft hem gemaakt tot de ultieme antiheld, de meest gehate voetballer van het moment.

Busquets  geniet er zichtbaar van. De professor is maar met één ding bezig. Winnen. Misschien is hij wel het meest intelligent van ons allemaal.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino