Scheve verhoudingen worden rechtgezet

Het staat in schril contrast; In Nederland wordt Fortuna Sittard bijna de proflicentie ontnomen vanwege een kleine schuld, terwijl de gehele Premier League zo’n 3 miljard pond schuld heeft. Dat is natuurlijk te belachelijk voor woorden. De clubs blijven maar kopen, en protesten werden amper gehoord. Zo ook Real Madrid; de club kocht afgelopen zomer voor recordbedragen in, maar hebben ondertussen een schuld van zo’n 600 miljoen euro opgelopen.

naamloos2

Al jaren wordt er geklaagd dat de Nederlandse clubs de concurrentiestrijd met de topclubs niet meer aankunnen. Er worden louter middelmatige spelers gekocht, en die enkele uitschieter vertrekt binnen no time weer naar het buitenland. Dáár is immers het geld te verdienen, dáár spelen ze tegen ’s werelds beste voetballers. In Nederland wordt namelijk de proflicentie weggenomen als een club te lang of te diep in de schulden staat. Er kunnen dus niet meer spelers gehaald worden dan financieel verantwoord is, terwijl de buitenlandse clubs ondertussen alleen maar verder uitlopen. Ook daar staan de clubs in het rood, veel dieper in het rood zelfs. Waar het in Nederland gaat om bedragen van zo’n 10 tot 20 miljoen euro, stijgen de schulden daar tot in het vijftigvoudige.

Deze feiten zijn ook UEFA preses Michel Platini niet ontgaan, die dan ook een plan van aanpak heeft gemaakt. Met ingang van 2012 zullen alle clubs over positieve balansen moeten beschikken, anders kan uitsluiting van Europees voetbal volgen. Dit is natuurlijk slecht nieuws voor de grootmachten die diep in de schulden staan (denk aan Arsenal, Liverpool, Manchester United, Real Madrid). Zij zullen, en dat is volkomen terecht ook, moeten vrezen voor hun deelname aan de Europa Cups als ze niet snel iets aan hun schulden zullen doen.

naamloos3

Het valt te bezien of Platini het plan echt gaat doorvoeren en niet uiteindelijk de grote clubs alsnog toelaat aan de toernooien, hoe groot de schulden dan ook zullen zijn. Dan zal deze regel namelijk geen enkele zin hebben, en blijven de Nederlandse clubs op enorme achterstand staan in vergelijking met de andere Europese competities. Maar áls het geval dat het idee werkelijkheid gaat worden, komen er automatisch ook meer mogelijkheden voor de Nederlandse clubs. De spelers zullen minder snel naar het buitenland gaan, en niet meer als opvulling voor de selectie gelden. Slechts de absolute toppers zullen de stap maken, maar spelers als Arouna Koné en Tom de Mul zullen voortaan langer in Nederland te bewonderen zijn. De grotere competities zullen altijd sterker blijven, maar met dit plan zet Platini in ieder geval een stap in de goede richting.

About Barend