Schandalige UEFA doet niets aan toernooiracisme

Oerwoudgeluiden. Kent u ze? Bij de training van het Nederlands elftal gisteren in Krakau waren ze volop aanwezig. Het nieuws ging de wereld over. En de UEFA doet niks. Alweer niet.  Het hele toernooi niet.

 

Furieus zouden we zijn. Op de UEFA. Een organisatie vol schurken die predikt dat iedereen respectvol met elkaar om moet gaan, en vervolgens zelf haar eigen normen en waarden aan de laars lapt, omdat het belang van het geld meer weegt en zo’n ‘incidentje’ voor imagoschade en waardedaling van het evenement kan zorgen. Dagobert Duck is er niks bij.

Een Europees of misschien wel mondiaal geluid is nodig. De internationale pers doet gelukkig al haar duit in het zakje en legt de situatie bloot. Nu de rest nog. Mensenrechtenorganisaties, discriminatiepunten, verenigt u.

Het racisme is niet het grootste probleem. Racisme is van alle tijden en kan moeilijk helemaal uitgebannen worden. Het probleem ligt bij de UEFA. Ze lijken meer en meer op een drugsverslaafde prostituee. Alles mag, zolang de centen maar binnenkomen en vriendjes tevreden zijn. Het gaat niet meer om de sport. Het gaat om geld.

Ze kunnen op zijn minst proberen om het racisme in te perken. Al die fopcampagnes en nepreclames over respect en fairplay zouden daarmee kracht bijgezet worden. Maar dat weigeren ze, niet geheel verrassend.

Het is niets nieuws dat de overkoepelende organisatie weigert in te grijpen. De FIFA was in 2010 ook doof voor de klachten van diverse (mensenrechten-)organisaties dat de situatie in Zuid-Afrika meer aandacht verdiende, of dat het gevaarlijk zou zijn in de speelsteden. De FIFA zegt zich ook geen enkele zorgen te maken over de situatie in Qatar, waar het WK van 2022 gehouden wordt, en waar mensenhandel nog steeds op de loer ligt.

De UEFA, als onderbond en dochtervereniging van de FIFA, heeft precies dezelfde nukken. We zagen het in 1985 tijdens het Heizel-drama al. Terwijl de doden in de catacomben opgestapeld werden, wilde de UEFA niks weten van een uitstel, laat staan een afgelasting. Saillant detail is dat de speler die toen voor scheve gezichten zorgde door uitgebreid te juichen na zijn goal, nu weer controverse veroorzaakt, maar dan in de functie van voetbalbobo.

Michel Platini mag dan een ex-voetballer zijn, en mag dan regelmatig op de voorgrond treden met – voor de voetbalwereld – revolutionaire ideeën, als puntje bij paaltje komt, dan is hij net zo flexibel als FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Niet. Zo stijf als een bunker. Hij zet zijn voeten in het zand. Ook nu weer.

Mario Balotelli gaat mensen vermoorden als er racistische geluiden klinken. En hij dreigt het veld af te lopen, zoals Samuel Eto’o ooit deed in de Spaanse competitie. Zoals Roberto Carlos het te verduren kreeg toen hij in Rusland van het veld liep nadat er een banaan gegooid werd. Het zou een statement moeten zijn, ondersteund door een gouvernementeel orgaan, die veel geld pompt in de opgesmukte en ongetwijfeld creatief bedachte promotiecampagnes  voor acceptatie rondom internationale wedstrijden. Op de shirts van spelers staat tegenwoordig standaard een klein merkje, dat ervoor zou moeten zorgen dat niet alleen spelers, maar ook fans elkaar met respect behandelen.

Waar de spelers zich steeds betere professionals tonen (behalve John Terry), mede door de bemoeienissen van (social) media, daar blijft de UEFA in gebreke. Bij monde van Platini liet het orgaan zelfs weten dat iedere speler die zomaar het veld afstapt, gestraft wordt met een gele of rode kaart. Ongevoelig? Nee, slechts de blik van een bureaucratische beleidsmachine die alleen maar gericht is op het maken van zoveel mogelijk geld.

Het toernooi gaat voor alles. Wanneer wedstrijden uitlopen, dan zijn sponsors ontevreden, en sponsoren brengen veel, heel veel geld in het laatje. Daarom kreeg FC Porto dit seizoen slechts een boete van 10.000 euro voor racistische bejegeningen aan het adres van de eerdergenoemde Balotelli, terwijl Manchester City in diezelfde wedstrijd in de Europa League een boete van maar liefst 40.000 euro kreeg, voor het te laat betreden van het veld.

Dus was er gisteren niks aan de hand in Krakau. Navraag bij de Nederlandse equipe leerde volgens de UEFA dat de geluiden niet racistisch bedoeld waren. De officiële berichtgeving luidt dat een klein deel van het publiek aan het protesteren was, omdat Krakau geen speelstad is geworden. Een andere theorie is dat de supporters van de plaatselijke Wisla Krakau niet wilden dat hun stadion gebruikt werd door een ander team. Gewoon doorlopen dus, volgens de UEFA. Ze knijpen wederom een oogje toe, en dat zal het hele toernooi zo zijn. Het gaat ze namelijk niet om het voetbal.

Voetbal is relatief, zo zei ook de uitgejouwde Afellay tegen De Telegraaf. Hij was net naar Auschwitz geweest. Zo is het ook, er zijn veel belangrijkere zaken in de wereld. Hongersnood, aids, chronische en terminale ziekten, onderdrukking, armoede en racisme zijn voorbeelden daarvan.  Voor de UEFA draait het echter maar om één ding. Geld. Schandalig.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino