Sampaoli brengt adembenemend aanvalsspel naar Sevilla

In Sevilla wordt dit seizoen gewerkt aan een opwindend voetbalproject. Met een imposant scoutingsapparaat, een kundige technisch directeur, een bezeten Argentijnse trainer en de Spaanse leermeester van Pep Guardiola wordt de aanval op de top geopend. Letterlijk. Want Sevilla kiest onder de nieuwe trainer Jorge Sampaoli voor de vlucht naar voren. Fanatieke pressing, een adembenemend hoog tempo en verzorgd combinatiespel moeten het nieuwe normaal worden in Andalusië.

Een voorbeeld van de positionering van Sevilla uit balbezit in een driemansdefensie.

Tijd is tijdens de voorbereiding van Sevilla het voornaamste gespreksthema. Of eigenlijk: het gebrek daaraan. In een paar weken tijd moet de selectie namelijk een radicale omslag maken. Van het pragmatische voetbal van Unai Emery naar het hogesnelheidsvoetbal van Jorge Sampaoli. Met als complicerende factor dat er eigenlijk geen reden lijkt voor verandering. Drie jaar achtereen is immers de Europa League gewonnen. Daarnaast is afgelopen jaargang de Spaanse bekerfinale gehaald. Dat maakt het niet makkelijk voor Sampaoli om zijn visie erdoor te drukken.

Toch kent de voormalig bondscoach van Chili geen twijfel. Sampaoli is trouw aan de ideeën van zijn leermeester Marcelo Bielsa. De 56-jarige Argentijn heeft zich met die filosofie immers opgewerkt van de krochten van het Zuid-Amerikaanse amateurvoetbal – waar hij eens in een boom klom om zijn team ondanks een schorsing te kunnen coachen – naar de Europese top. Sampaoli vestigde zijn reputatie bij Universidad de Chile, waar hij met spectaculair voetbal de Chileense titel en de Copa Sudamericana veroverde. Het bondscoachschap van Chili was een logische vervolgstap. Bij La Roja flikte hij het om voor het eerst in de historie de Copa América te winnen. Dat deed Sampaoli door enerzijds trouw te blijven aan zijn voetbalprincipes en anderzijds tegenstanders te verrassen met slimme tactische wijzigingen.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter