Ruud verdient groots afscheid

De beste vaderlandse spits van de afgelopen tien jaar stopt met voetballen. Ruud van Nistelrooij hangt zijn schoenen definitief aan de wilgen. Nederland verliest hiermee een rasvoetballer, een sportman in hart en nieren en bovenal een geweldig mens en uithangbord in het hedendaagse voetbal. Ruud voelde dat zijn tijd was gekomen, ondanks de mentale drang om nog iedere week op topniveau te willen acteren. Hij zwaait af. Een groots afscheid zou gepast zijn.

Het lichaam wilde niet meer. Van Nistelrooij had het zichtbaar moeilijk met zijn laatste officiële persconferentie in het betaalde voetbal. Niet gek. Zijn geest is nog jong. Fris. Onbezonnen bij vlagen. Hij wilde nog graag mee naar het EK. Nog een paar keer vlammen. Zijn lijf sputterde tegen. Het kon de combinatie van de intensiteit van wedstrijden, het gebeuk in de zestien en het vele gereis steeds minder goed verteren.

Dat zag het voetbalpubliek de laatste jaren stukje bij beetje gebeuren. Voor het eerst gebeurde dat bij Real Madrid, waar hij afscheid nam met een goal en een blessure. Daarna bij HSV, waar hij bijna meer wedstrijden in de lappenmand zat dan hij er speelde. En recent bij Malaga, waar hij bijna nooit een gehele wedstrijd speelde (maar hij kon het nog altijd!).

Toch was hij ook bij de club uit Andalusië een steunpilaar. De statistieken zullen hem altijd tegenspreken, maar in zijn geringe aantal minuten, leverde Van Nistelrooij vooral dit seizoen een wezenlijke bijdrage aan de kwalificatie voor de Champions League. Buiten het veld was hij zo mogelijk nog belangrijker voor de club. Hij was één van de eerste grote namen die in het project van de grote geldschieters geloofde. Zijn aanwezigheid trok anderen over de streep, en zijn aanwezigheid zorgde er ook voor dat anderen zich meer op hun gemak voelden. Ze leerden van Ruud.

Het is veelzeggend dat één van de meest gewilde spitsen van dit moment, Gonzalo Higuain, nog altijd terugvalt op de lessen die Van Nistelrooij hem leerde in hun gezamenlijke tijd bij Real Madrid. In de Spaanse hoofdstad nam de Ossenaar de jonge Argentijn bij de hand. Doelpunten komen als ketchup. Soms moet je heel lang wachten, en soms komen ze met bakken tegelijk. Zolang je maar hard blijft werken en je alles geeft, komt die goal vanzelf.

Ruud leeft bij die regels. Het heeft hem geen windeieren gelegd. Van Nistelrooij vormde een dodelijk duo met Luc Nilis bij PSV, wist alle schijnwerpers op zich gericht in Manchester en wordt nog altijd toegezongen in Madrid. Overal waar zijn clubcarrière hem leidde, heeft hij zijn voeten laten spreken. Met goals. En titels. En een hoop positieve energie. Op en top professional.

Johan Cruijff noemde hem een goede spits, maar een slechte aanvaller. Relatief gezien zit daar een kern van waarheid in, maar Ruud zal de eerste zijn om zijn tekortkomingen te onderkennen. Hij is geen dribbelaar, maar dat is zijn taak ook niet. Ruud moest scoren, en dat kon hij inderdaad als de beste. Hij is een grote.

Een vergelijking van Europese voetbaldata bracht hem naar voren als de beste Europese spits van het afgelopen decennium. Dat word je niet zomaar. Ruud is een hele grote.

Mede daarom verdient Van Nistelrooij een gepast afscheid. Groots, dankbaar. In een vol Philipsstadion, waar hij zijn eerste successen vierde, en waar hij ook zijn meest donkere momenten doormaakte, door twee zware knieblessures. Afzwaaien met een testimonial waarin een afvaardiging van oud-teamgenoten tegenover een afvaardiging van mede-internationals staat. Nog één keer een kolkende mensenmassa die zijn naam zingt. Het zou van hem ongetwijfeld allemaal niet hoeven. Maar het zou hem zo gegund zijn. Ruud was een kanjer, een man met een gouden voetbalhart. Misschien weten we dat over een aantal jaar pas echt op waarde te schatten.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino