Rik Bedankt!

Begin deze week kondigde algemeen directeur Rik van den Boog zijn vertrek aan. Aan het einde van dit seizoen vertrekt hij na tweeënhalf jaar Ajax. De karaktermoord, ingezet door het Cruijff kamp en op een immorele wijze uitgespeeld via De Telegraaf, is dan eindelijk geslaagd.

Rik bedankt, voor het opruimen van de erfenis van Marco van Basten

Sno, Oleguer, Aissati, Wielaert, Cvitanich, Enoh en Sulejmani waren de aankopen die Marco van Basten deed om zijn selectie te versterken. Van Basten kreeg in de zomer van 2008 volledige zeggenschap van toenmalig directeur Henri van der Aat om zijn selectie te versterken. Sulejmani die momenteel wel goed presteert in het eerste van Ajax was de duurste binnenlandse transfer ooit. Hij werd voor maar liefst 16 miljoen euro overgenomen van Heerenveen.

Rik van den Boog werd aangesteld in november 2008 en kwam in een financieel wankele situatie terecht. Er was vlak voor zijn aantreden gesmeten met miljoenen op de transfermarkt en er waren peperdure contracten met onbruikbare spelers vastgelegd. Pas deze zomer verlopen de contracten van Oleguer, Sno en Wielaert. Om de kosten te drukken slaagde van den Boog erin om enkele spelers Aissati, Wielaert en Cvitanich gedurende bepaalde tijd te verhuren.

Rik bedankt, voor het financieel stabiel houden van de club

Desondanks de valse start is het de directie gelukt om de financiële situatie van de club stabiel te houden. Geen dure aankopen en een herziening van de salarishuishouding zorgden voor een gezonde financiële situatie. Waar Feyenoord momenteel met de hoge hoed langs de supporters gaat om geld in te zamelen en PSV een verlies van 17 miljoen noteert heeft Ajax een kleine winst geboekt van 2,5 miljoen zonder daarin meegerekend de miljoenen van de transfers van Suarez en Emmanuelson. (19,5 miljoen winst wordt verrekend over de tweede helft van het nog lopende boekjaar)

Rik bedankt, voor het aanstellen van twee toptrainers

Na de wanorde die Marco van Basten achterliet was het tijd voor een ervaren man. Een sterk karakter was er nodig om het dolende Ajax weer op de rails te krijgen. Martin Jol werd aangesteld. Jol slaagde erin zich te plaatsen voor de voorronde van de champions league en de beker te winnen. Ajax speelde attractief voetbal en scoorde in Jol’s eerste seizoen 106 keer in de Eredivisie.
Bij de start van het huidige seizoen heeft Jol plaatsing voor de poulefase van de champions league veilig gesteld en daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan de gezonde financiële situatie van Ajax. Na een aantal mindere wedstrijden in de competitie was het tijd voor Martin Jol om te vertrekken.
De directie koos voor een echte Ajax-man met oog voor de jeugd. Frank de Boer had inmiddels voldoende ervaring opgedaan onder de vleugels van Bert van Marwijk. Hij werd direct door Rik van den Boog naar voren geschoven. Eerst als interim, maar al snel werd duidelijk dat deze trainer voor meerdere jaren Ajax zal gaan begeleiden en werd Frank de Boer aangesteld als hoofdtrainer. Veel kansen voor de jeugd en de echte Ajax stijl wordt er weer ingesleten. Bovendien heeft Ajax nog kans om zowel de beker als het nationaal kampioenschap te veroveren.

Rik bedankt, voor het optimaal presteren op de transfermarkt

In zijn eerste maand als algemeen directeur liet hij met de verkoop van Huntelaar direct zien dat hij het onderhandelen goed onder de knie heeft. Huntelaar werd verkocht voor maar liefst 27 miljoen euro. Ook bij de transfers van Vermaelen en Suarez boekte van den Boog uitstekende resultaten. Met alleen de verkoop van deze drie spelers werd een bedrag van 65 miljoen euro naar Ajax overgemaakt.
Van dit bedrag is een gedeelte, 15 miljoen gebruikt om nieuwe spelers te halen waaronder Demy de Zeeuw en Mounir El Hamdaoui. Een gedeelte werd gebruikt om eerder ontstane gaten op te vullen en voor het komende boekjaar zal er een flinke winst van 15-20 miljoen op de balans te zien zijn. In de toekomst zullen de financiële resultaten alleen maar beter uitvallen aangezien de salarishuishouding opgeschoond is en er geen topsalarissen meer uitbetaald worden aan spelers als Oleguer, Wielaert en Atouba.
Ook in het aankoopbeleid liet van den Boog zich zien. In de onderhandeling met Heerenveen over Bas Dost werd een streep getrokken. Een signaal naar de sub-top, de hoofdprijs inclusief de Ajax-factor zoals bij Sulejmani wordt in Amsterdam niet meer betaald. Een reëel bedrag voor Bas Dost wil Ajax betalen en anders gaan we met El Hamdaoui in de basis en Cvitanich als stand-in met onze huidige selectie voor het kampioenschap was de duidelijke boodschap van de Ajax-directie.

Rik bedankt, je was de man op de juiste plek voor dit Ajax.

About admin