Reis is de beste spits in de Eredivisie

Jonathan Reis is statistisch gezien de beste spits van de Eredivisie dit seizoen. Als je zijn aantal doelpunten afzet tegen het aantal minuten dat hij gespeeld heeft, dan is hij de meest productieve spits in de Eredivisie. Wat dat betreft is het pijnlijk voor PSV dat juist Reis vrijwel het hele seizoen uitgeschakeld was. Met hem in de spits, in plaats van Marcus Berg die bijna het dubbele aantal minuten voor een doelpunt nodig heeft, zou PSV een goede kans gehad hebben op de titel.

Jonathan Reis is statistisch gezien de beste spits van de Eredivisie

Jonathan Reis is statistisch gezien de beste spits van de Eredivisie

Opvallend is ook de hoge klassering voor Vitesse-spits Marcus Pedersen. Als de Noorse spits eens mee mocht doen met Vitesse, wist hij bijna altijd het doel te vinden. Ook zijn grootste concurrent na de winterstop, Wilfried Bony, maakte ten opzichte van het aantal wedstrijdminuten een zeer respectabel aantal treffers.

Van de spelers die om de topscorerstitel strijden is ADO-spits Dimitri Bulykin het meest productief. Björn Vleminckx heeft zo’n tien minuten meer nodig om tot scoren te komen. Roda-aanvaller Mads Junker heeft zelfs bijna een halfuur meer nodig om het doel te vinden.

Reisss

Jonathan Reis heeft slechts 94 minuten per doelpunt nodig.

De meest opvallende namen in de top van het klassement zijn waarschijnlijk die van Kolbeinn Sigthorsson, Glynor Plet en Graziano Pellè. Het trio is niet hoog terug te vinden in de topscorerslijsten, maar ze hebben bijzonder weinig tijd nodig om het doel te vinden. Kijkend naar zijn doelpuntengemiddelde is het hoogst opmerkelijk dat Plet geen basisplaats heeft afgedwongen bij Heracles Almelo. Concurrent Samuel Armenteros heeft namelijk 325 minuten nodig om tot scoren te komen, terwijl Darl Douglas in dertig wedstrijden slechts eenmaal het doel vond. Een voorhoede met Everton, Plet en Armenteros zou statistisch gezien dus veel logischer zijn.

Opvallend is ook de verhouding tussen Marc Janko en Luuk de Jong. De Oostenrijker wordt bij FC Twente gezien als miskoop, terwijl de algemene opinie is dat Luuk de Jong dit seizoen zijn absolute doorbraak meemaakte. Kijkend naar deze statistieken is het echter onlogisch dat Janko zo bekritiseerd wordt. De spits hoort qua scorend vermogen namelijk gewoon bij de beste spitsen van de Eredivisie en je mag aannemen dat FC Twente hem daarvoor naar Enschede heeft gehaald.

Ten slotte wil ik nog even ingaan op de cijfers van Feyenoord-spits Luc Castaignos. De spits kan dit seizoen qua doelpuntenaantal redelijke cijfers overleggen, maar afgezet tegen het aantal minuten dat hij daarvoor nodig had, is het niet eens zo indrukwekkend. Deze cijfers kunnen natuurlijk verbeteren als hij bij Inter in een beter elftal terecht komt, maar het is wel een punt voor hem om aan te werken.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter