Recordzege PSV is druppel op gloeiende plaat

In een zomer vol hosanna berichtte Catenaccio al even over de zorgelijke financiële situatie van PSV. We concludeerden dat het risico dat PSV heeft genomen met de aankopen van deze zomer erg groot was en dat de financiële situatie wel eens problematisch zou kunnen worden. Deze veronderstelling werd de afgelopen week nog maar eens bevestigd door de jaarcijfers van de club uit Eindhoven. PSV leidde namelijk een pijnlijk verlies van 17,5 miljoen.

Rutten is de aangewezen man om PSV weer kampioen te maken

Rutten is de aangewezen man om PSV weer kampioen te maken

Dit verlies werd vooral veroorzaakt door een fikse omzetdaling van zo’n twintig miljoen. Deze daling kwam voort uit het missen van Champions League voetbal en het ontbreken van grote uitgaande transfers. Na dit verlies heeft PSV nog een eigen vermogen over van zo’n elf miljoen euro. Algemeen directeur Tiny Sanders verwacht echter dat dit seizoen nog dit laatste beetje vermogen over de balk gaat. Daarnaast heeft PSV ook nog eens te maken met een vergrijzende, kritische aanhang. Het verwachtte verlies over het boekjaar 2010/2011 wordt nu al geschat op een bedrag boven de twintig miljoen euro.

Het spreekt in het voordeel van PSV dat het in ieder geval nog zijn eigen stadion in beheer heeft. Deze staat in de boeken voor een bedrag van zeventig miljoen euro, maar is volgens de laatste taxaties van PSV zeker tweehonderd miljoen euro waard. Mocht de club in groot financieel onweer komen, kan het dus altijd nog zijn stadion verkopen. Al is het de vraag of behalve de gemeente Eindhoven een investeerder bereid is geld neer te leggen voor het complex.

Daarnaast staat ook de selectie slechts voor een schamele twintig miljoen in de boeken. Mocht PSV dus de komende jaren onder Marcel Brandts, die dat wel is toevertrouwd, een goed verkoopbeleid voeren, levert dat de club weer ruimte op de begroting op. Dit is natuurlijk niet het geval als de rest van de selectie, net zoals Ibrahim Afellay, voor een habbekrats de voordeur uitloopt.

Om in de toekomst weer gezonde financiële cijfers te kunnen presteren, moet PSV met meer op te proppen komen dan een goed verkoopbeleid. De feiten leren namelijk dat een club zelden structureel winst maakt op transfers. Zo profiteerde PSV financieel niet van het gouden elftal van 2004/2005, ondanks dat enkele spelers voor flinke bedragen naar het buitenland verkasten.

Vertrekt hij deze winterstop uit Eindhoven?

Vertrekt hij deze winterstop uit Eindhoven?

Sanders probeert dit te bereiken door een grotere opbrengst uit commerciële activiteiten en het doorvoeren van kostenbesparingen. Daar komt echter niet veel van terecht, want ook het komende seizoen nemen de kosten van de spelersgroep weer toe. Zoals vrijwel iedere club sportieve resultaten op de korte termijn verkiest boven een gezond financieel beleid. Hoe mooi de praatjes van de beleidsmakers ook zijn, als het puntje bij het paaltje komt, halen ze gewoon een nieuwe spits en ontslaan ze de trainer.

Interessant hierin is de affaire Afellay. Waar PSV hem dolgraag deze zomer van de hand had willen doen, meldde behalve HSV niemand zich voor de middenvelder. Deze winterstop staat PSV dus voor een interessante afweging, mocht een club Afellay willen overnemen. Denken de Eindhovenaren aan het financiële plaatje en doen ze hun sterspeler van de hand, dan lopen ze het risico op een nieuw sportief debacle. Zoals PSV vorig seizoen overkwam toen het Lazovic van de hand deed en zonder hem de titel verspeelde. Ook zou het aanblijven van Afellay Champions League, en de daarbij behorende inkomsten, kunnen opleveren. Gokken of innen, een hels dilemma.

Het beleid van PSV heeft voor Fred Rutten de consequentie dat hij dit jaar wel kampioen moet worden. PSV heeft de inkomsten uit het kampioenenbal nodig om de begroting te dekken en sportieve successen om het stadion weer levendig te krijgen. Wat dat betreft is de 10-0 overwinning op Feyenoord natuurlijk een goede stap in de richting, maar het is niets meer dan een druppel op de gloeiende plaat. De toekomst van PSV hangt aan een zijden draadje en is afhankelijk van een scheidsrechter die al dan niet rood aan Vurnon Anita geeft. Een trieste constatering in een euforische week van PSV.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter