Reanimatie van een dode vogel

Sven-Göran Eriksson gaat werken bij Notts County, een club uit de League Two, het vierde niveau van Engeland. Voor de meeste mensen is dit een totaal onverwachte stap in de carrière van de 61-jarige Zweed. Kenners weten echter wel beter.

eriksson

Notts County is namelijk de oudste professionele voetbalclub ter wereld. Zij werd in 1862 opgericht in de stad Nottingham (ook bekend van Nottingham Forest). Oud-Liverpool-spelers Steve Finnan en Jermaine Pennant komen er vandaan, evenals manager Sam Allardyce (nu Blackburn Rovers). De bijnaam “the Magpies” komt van deze club, met hun distinctieve zwart-wit-gestreepte shirts.

Deze voetbalclub is zelfs verantwoordelijk voor de huidige shirts van Juventus. Waar Juventus voor 1903 roze shirts droeg met een zwarte das, werd in dat jaar besloten deze shirts te vervangen, doordat de kleur aan het vervagen was door het vele wassen. Één van de spelers toentertijd, de Engelsman John Savage, werd gevraagd of hij contacten had in Engeland waardoor Juventus nieuwe shirts kon krijgen. De katoenindustrie in Engeland was toen natuurlijk bloeiende, en het zou voor de Italiaanse club mooi zijn als zij in dat kwaliteitsstofje konden voetballen. Savage contacteerde een vriend in Nottingham, die Notts County supporter was. Zodoende kreeg Juventus een lading zwart-witte shirts binnen, die ze tot op de dag van vandaag nog steeds dragen.

notts_county_crestIn de jaren 2000 stond de club vaak aan het randje van de afgrond, door dreigende faillissementen, hoge schulden en achterblijvende sportieve prestaties. De ommekeer kwam echter op 14 juli jongstleden, toen een consortium uit het Midden-Oosten de club definitief overnam. De Qataarse bedrijventycoon Abdullah bin Saeed Al Thani wil ’s werelds oudste club weer op het oude niveau terugbrengen.

De aanstelling van Eriksson is hier een eerste stap in. Door de ervaring en het opgebouwde netwerk van de Zweed, die ondermeer in Italië, Engeland en Mexico coachte, kan Notts County net het eerste zetje krijgen op weg naar eerherstel.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino