Real kampioen? Eerst effectiever verdedigen!

Barça wordt altijd geroemd om haar aanval, maar afgelopen seizoen was Real Madrid offensief nóg sterker. Barça was op haar beurt defensief superieur: Casillas liet twee keer zoveel goals door als Valdés. Als Real kampioen wil worden, moeten ze leren om effectiever te verdedigen.

Het klinkt gek om te stellen dat Real Madrid, zo verfoeid om Mourinho’s catenaccio-voetbal, beter moet gaan verdedigen. Toch was dat afgelopen seizoen het grootste manco van de maagdelijk witten. Waar Barça per wedstrijd gemiddeld 7,5 schoten tegen zich zag in de Liga BBVA, zo liet de verdediging van Madrid ruimte voor maarliefst 10 schoten.

Het succes van Barça is gestoeld op het zo simpele principe van haar adviseur Cruijff: ‘Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren’. Barcelona heeft doorgaans zo bizar veel balbezit, dat er voor de tegenstanders simpelweg geen tijd meer over is om nog te schieten. De beste verdediging is de aanval, zo blijkt maar weer.

Toch is dat geen bevredigende verklaring voor het feit dat Barça in 38 Liga-wedstrijden 12 doelpunten minder incasseerde dat Madrid. Als we namelijk kijken naar het totale aantal schoten op doel, blijkt dat Barça en Real helemaal niet zover uit elkaar liggen. De doelmannen van beide ploegen krijgen per wedstrijd ongeveer evenveel, namelijk drie, doelgerichte schoten op doel te verwerken.

Het is lastig om te verklaren waarom Real Madrid (0,87 per wedstrijd) zoveel doelpunten meer tegen krijgt dan Barcelona (0,55 per wedstrijd). Is Iker Casillas misschien een veel minder goede doelman dan Victor Valdés? Of zijn de schoten die Barça op doel krijgt misschien gemiddeld minder gevaarlijk, omdat de verdediging het aanvallers lastiger maakt? Of komen er misschien meer of juist minder schoten uit dode spelmomenten? Het blijft speculeren.

Het is in ieder geval opvallend om te realiseren dat een ploeg gemiddeld bijna 14 schoten of 5,5 doelgerichte schoten nodig heeft om te scoren bij Barça. Om bij Real te scoren volstaat het om 11,5 schoten af te vuren, of 3,5 doelgerichte schoten.

In de aanval?

Laten we eens kijken naar de aanvallende kwaliteiten van de beide ploegen. Real Madrid was afgelopen seizoen superieur met het weerzinwekkende gemiddelde van 19 schoten per wedstrijd. Barcelona doet het, met gemiddeld iets meer dan 15 schoten, een stuk rustiger aan. In Europa zijn er zelfs zeven ploegen, Arsenal, Chelsea, Dortmund, Inter, Roma en Palermo die het wat dat betreft beter doen, met Real als absolute uitblinker.

Het aantal schoten zegt lang niet alles, hebben we al gezien. Het gaat ook om het vermogen om een schot op doel te krijgen (en te scoren). Wat dat betreft heeft Real het al een stuk lastiger. Ondanks dat ze de meeste schoten afvuurden, zijn er vier teams (Chelsea, Arsenal, Manchester United en Tottenham) die meer schoten óp doel schieten. Ter vergelijking: van Arsenal’s schoten was 58% op doelgericht, terwijl Real Madrid niet eens 40% van haar schoten tussen de palen kreeg. Barça schoot 47% op doel.

Barcelona en Real Madrid zijn de productiefste clubs van Europa, ondanks dat beide ploegen relatief meer schoten naast schieten dan bijvoorbeeld Arsenal. Madrid scoorde bijna 2,7 keer per wedstrijd, Barça 2,5. Real Madrid heeft 7 schoten op doel nodig om één keer te scoren, Barça 6. Hoewel Barça’s schoten iets effectiever zijn, compenseert Real dat door meer te schieten. Het echte verschil werd afgelopen seizoen gemaakt in de edele kunst van het voorkomen van tegendoelpunten. Als Real dat ook onder de knie krijgt, weet ik wie de Liga wint…

De berekeningen die voor dit artikel zijn gemaakt zijn gebaseerd op Chris Anderson’s prachtige blogposts op Soccer By The Numbers

Shots and Goals In the Big 4: Offensive Performance Across Leagues in 2010/11
Defensive Performance in the Top 4 European Football Leagues: A Statistical Review of the 2010/11 Season

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas