Real Madrid doet Barça de bal cadeau

Gedesillusioneerd stonden ze daar, in hun Witte shirtjes. Toe te kijken. In de polls waren ze favoriet. Zes punten los. Maar in de onderlinge confrontatie werd Madrid weer als vanouds weggetikt. Weer kon Real niet winnen van Barça. Daarvoor speelden ze veel te slordig.

Balbezit is geen garantie voor succes, dat is vaak genoeg bewezen. Maar Barcelona vormt een uitzondering op deze regel. De ploeg domineert eigenlijk altijd en maakt het de tegenstander onmogelijk om aan voetballen toe te komen. Dat was precies wat we gisteren zagen in de tweede helft van de Clásico. Een stel Madrilenen die er niet meer in geloofde toen ze eenmaal op een achterstand waren gezet. Of zoals Xavi het samenvatte: “We were too much for Real Madrid”. Hoe moest Real in hemelsnaam tot scoren komen als ze de bal niet eens in de ploeg konden houden?

Real Madrid had wel degelijk kansen. Meer zelfs dan Barça. Maar toch oogde de ploeg in de tweede helft machteloos. Cristiano Ronaldo was zorgvuldig onschadelijk gemaakt. En een groter probleem: te veel Madrilenen waren uiterst slordig. De passzuiverheid was matig: 75%. Zeker vergeleken met de 86% van Barça was dat niet best.

Uitblinkers, in negatieve zin, waren Casillas, Di Maria en Ramos. Ze konden de bal simpelweg niet in de ploeg houden. Bij Barça had Dani Alves de slechtste passzuiverheid (77%), maar dat was nog steeds stukken beter dan het gemiddelde van de basisspelers van Real (71%). Zie ook onderstaande tabel. Daarin staat ook welke spelers sleutelpasses verstuurden: dat wil zeggen, hele belangrijke passes die leiden tot een kans.

Passing in El Clásico

 

Wat opvalt is het verschil in passzuiverheid tussen de beide keepers. Valdes leek weliswaar de schlemiel van de avond te worden door zijn vroege blunder, maar Casillas’ passing was over de hele wedstrijd gezien gewoon dramatisch. Hij bracht Barça zo voortdurend in balbezit. Uiteraard kan dit met uittrappen te maken hebben – en is hij afhankelijk van zijn teamgenoten – maar het is toch opvallend om te zien dat Valdes een passzuiverheid van 84% had en Casillas slechts 33%.

Mourinho heeft een negatief clubrecord in handen doordat het team onder zijn leiding in vier achtereenvolgende Clásicos in eigen huis niet wist te winnen. Er gaat een moment komen waarop dit Real Madrid kan winnen van Barcelona. Maar nu laten ze zich nog teveel verleiden tot het ontregelen van het spel van de tegenstander (wat niet lukt). Doordat Barça altijd in balbezit is, min of meer speelt met Madrid, intimideren ze de al getraumatiseerde spelers van Mourinho. Barça laat zien in controle te zijn, de baas te zijn over het veld. Maar als Madrid deze deceptie te boven is, zullen ze weten dat ze kunnen winnen. De volgende Clásico wordt weer ouderwets spannend…

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas