Reactie op Feyenoord moet weer Feyenoord worden

Hoewel ik me volledig kon vinden in het artikel van Pieter, wil ik deze graag nog van wat aanvullingen voorzien.

Bij Feyenoord heerst een soort super-socialisme. Dat hoort bij een hoop van de haven-mongolen (“werken voor je geld” roepen bij het stadion, spelers als Charisteas bekogelen met stenen omdat hij drie wedstrijden voor ajax had gespeeld e.d.). Maar dat super-socialisme moet uitgebannen worden. Voetbal is een zaak van het volk en daar hoort niet alleen de arbeidersklasse bij. Behalve werkvoetbal wordt er ook gevraagd om voetbalintelligentie, om slimme aankopen en slim spelen.

feyenoord_rotterdamFeyenoord speelt al heel lang met de gedachte dat het een trouw legioen heeft. Dat is niet zo. Het gezeik en gezever is niet om aan te horen. Te veel sipkijkers, puntenspaarders en zegelplakkers bestormen de training en de eerste ring. Een fatsoenlijke PR-campagne zou de club goed doen. Een betere mix en een gezondere sfeer in en om het stadion zou de spelers veel beter doen. Het zogenaamde sfeer-publiek is hyperagressief tegen Ajax en overdreven uitgelaten bij verlies.

De club had direct korte metten moeten maken met die randdebielen die vorig jaar per se van Twente wilden verliezen omwille van Twente’s kampioenschap. Het ontbreekt Feyenoord aan echte supporters. Er zitten meer anti-Ajax figuren dan Feyenoordsupporters. Dit jaar verloor Feyenoord wederom van Twente en nou was het opeens niet goed. Waar is die logica?

Been is een media-figuur. Hij sleept de club naar de klote. Hij vindt zijn eigen PR belangrijker dan de club. Een groot gedeelte van het Feyenoord-publiek is dom genoeg om dit te kopen, en geven argumenten als ‘hij is een echte clubman’. Rot op. Een coach die voor de zoveelste keer verliest, dit keer met 10-0, had de trein naar huis moeten pakken en niet de bus. Hij hoorde daar niet meer bij te zitten. Vragen of hij moest blijven is het probleem verleggen, Been heeft nu meermaals laten zien niet te kunnen coachen. Met spelers zoals Fer, Bahia, Wijnaldum, Mokotjo en tal van andere talenten wordt Van Gaal gewoon kampioen. Been had vorig jaar met dit Feyenoord 15 punten achterstand op PSV. Echt veel schandaliger kan het niet. Of toch wel, Been heeft namelijk een salaris van anderhalf miljoen euro. Hoezo financiële problemen?!

Zoals Pieter aangeeft, AZ, Roda, Excelsior, ze hebben allemaal even jonge spelers of een gelijk budget. Maar minder gezeik in de club. En minder boos kijkende havenbaronnen.

Vier weken schamen, trainen op tactiek (en niet op dat domme werkvoetbal), Van den Herik voor de rechter, randdebielen weren uit het stadion en hard werken aan het imago, dat is wat Feyenoord moet doen.

Feyenoord’s meest favoriete plaatje is het vijfjarige jongetje met zijn middelvinger omhoog. Uiteraard tegen Ajax. De trots waarmee het ‘legioen’ dit verheerlijkt, wordt nu afgerekend met de juiste munt. Dit is wat een groot gedeelte van de supporters verdient. Lik op stuk, middelvinger terug.

Maar ik gun dit de club niet. De spelers niet en ook de supporters niet. De echte supporters dan. Feyenoord, werk aan je imago en kom terug als club. Reken af met de randdebielen en kom weer in het linkerrijtje. 99% van de Feyenoord-blogs kunnen dicht. Die lezers en supporters heb je namelijk niet nodig. Waar Feyenoord nu echt last van heeft? Van jarenlang bezig zijn tegen Ajax – en niet voor Feyenoord.

Beste Feyenoord-vrienden,
Groeten van Ajax. Wij hopen dat jullie snel weer beter worden. Ik spreek namens 99% van de Ajax fans.

About Bjorn Heisterkamp

Björn Heisterkamp is auteur van De topmanager speelt 4-4-2 dat in april 2011 verscheen.