Qatar 2022: Platform voor mensenhandel?

Begin dit jaar kondigde de wereldvoetbalbond FIFA aan dat Qatar het WK van 2022 mag gaan organiseren. Over de gehele wereld werd dit besluit met verbazing gadegeslagen. In meerdere landen was de verontwaardiging groot. Zo ook bij mensenrechtenorganisaties. Mensenhandel ligt op de loer.

qatar2022
De unieke socio-economische samenstelling van Qatar zorgt ervoor dat de oliestaat, met name tijdens de organisatie van het WK 2022, een interessante case study wordt betreffende mensenhandel. De staat heeft ’s werelds hoogste bruto binnenlands product per inwoner. Dat komt door de permanente populatie van het land. Qatar heeft 1,4 miljoen inwoners, waarvan ruim een miljoen forenzen uit naburige landen, en dus slechts 350.000 eigen inwoners. Deze eigen inwoners werken op manager- of administratieve posities. Forenzen, feitelijk seizoenswerknemers, worden in de huidige situatie naar het land gebracht op basis van tweejarige contracten, om de arbeid te verrichten die de florerende staatseconomie nodig heeft.

De omzet van dit grote aantal migratiewerknemers wordt strikt gereguleerd door de minister van Binnenlandse Zaken, en heeft niet direct te maken met enige vorm van foutieve exploitatie. Maar de grote vraag naar arbeiders in de huidige economische groeifase betekent dat er een groot probleem kan komen in de werving van deze werknemers. Kinderarbeid, valse identiteitspapieren en uitbuiting liggen op de loer. Bovendien is Qatar een land dat niet voldoet aan de minimale standaarden van de Verenigde Naties om mensenhandel uit te bannen.

Dan is er de organisatie van het WK van 2022. Het land zal voor die organisatie een hoop nieuwe stadions moeten bouwen, complete met infrastructuren en verzorgingsgebieden (hotels en dergelijke). Wie gaat dat allemaal bouwen? Die stijging in de al grote vraag kan uitbuiting en erbarmelijke werkomstandigheden tot gevolg hebben, en dat is iets waar mensenrechtenorganisaties voor waarschuwen.

Het is van essentieel belang dat de slechte mensenrechtenreputatie van de staat Qatar – meer specifiek als potentiële bestemming voor de mensenhandel – aangepakt wordt. Maar het is evenzeer belangrijk dat de discussie over dit onderwerp gebeurt in een manier die gefocust is op de essentie, vrij van culturele vooroordelen. Het gaat om mensenrechten, en de waarborging hiervan, in een land waar de vraag naar arbeid onnoemelijk groot is.

Daarom kan deze situatie twee kanten op gaan. Qatar kan door de internationale aandacht, die het krijgt vanwege het organiseren van het WK, gedwongen worden om mensenhandel effectief te bestrijden. Echter, de organisatie kan er ook toe leiden dat mensenhandel in de oliestaat floreert, doordat er alleen op deze manier voldaan kan worden aan de immense roep om arbeidskrachten.

Wat denken jullie hiervan? Zouden we ons echt zorgen moeten maken om de mensenrechten in Qatar (en omstreken), of is het iets dat de overkoepelende FIFA zelf aan moet pakken? Laat je mening horen!

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino