PSV koerst in sneltreinvaart af op financiële catastrofe

Met lede ogen zag PSV-directeur Tiny Sanders de 3-1 nederlaag in Rotterdam aan. Toen hij in Eindhoven begon, dacht (fan) Sanders nog aan lief snijden, rustig korten en proberen te besparen. Het financiële plaatje kende hij wel een beetje. Na de wedstrijd tegen Feyenoord weet de oud-directeur van zuivelgigant Campina beter. Hij zal moeten zagen, hakken en likken om de boekhouding in Eindhoven weer op orde te krijgen. PSV heeft een groot probleem. Het vooruitzicht dat er opnieuw geen Champions League gespeeld wordt is catastrofaal voor de Brabantse club.
Negatief eigen vermogen
Na de voetbaljaargang 2010/2011 stevent PSV af op een negatief eigen vermogen tussen de vijf en tien miljoen euro. Een kleine twee jaar geleden bedroeg dat eigen vermogen nog ruim 20 miljoen euro. Zo snel kan het gaan met een club die begroot op Champions League voetbal en er vervolgens niet in uitkomt.

PSV moet koste wat het kost de Champions League in. De boekhouders in Eindhoven zijn de Europa League spuugzat en kunnen niet zonder de miljoenen uit het grootste clubvoetbaltoernooi. Voor de Nederlandse clubs valt er per club minstens vijftien miljoen euro te halen. Bij opnieuw een seizoen zonder Champions League, en een ongewijzigde organisatie, zal er een negatief eigen vermogen ontstaan tussen de 25 en 30 miljoen euro. De situatie is nijpend, drastisch ingrijpen is vereist.

Puinruimer
Tiny Sanders is de verantwoordelijke (boe)man. Hij moet bezuinigen en mensen die bezuinigen zijn niet populair. Bij de eerste twee eindigen in de Eredivisie is noodzaak, maar kampioen worden eigenlijk een vereiste. Ga er maar aan staan. De transfermarkt opent bijna alweer zijn deuren, maar geld voor aankopen is er niet. Er moet vier miljoen bezuinigd worden op salariskosten. PSV kan dus pas kopen wanneer er spelers verkocht worden. Daarbij speel je, zo is vrij aannemelijk, geen Champions League voetbal en ben je dus minder aantrekkelijk voor talentvolle buitenlandse spelers. PSV is in verval geraakt en met het dreigende (grote) negatieve eigen vermogen ontstaat er een gespannen situatie binnen de club. Sanders moet dit alles onder controle weten te houden, in een periode waarin bestuurders toch al niet zo populair zijn in Eindhoven. Men denkt er nog met weemoed terug aan de tijden van Guus Hiddink en Harry van Raaij.

Hulp
PSV kan in de strijd tegen het financieel kwaad rekenen op de gemeente Eindhoven. De gemeente, PSV, Philips en wat financiële instellingen en particulieren hebben de handen ineen geslagen. Zij gaan samen werken aan het zogenoemde ‘reddingsplan’, dat over vier weken klaar moet zijn. De benauwde financiële huishouding van PSV was al langer bekend bij de gemeente, maar de club, op voorspraak van directeur Sanders, meldde zich onlangs ook daadwerkelijk weer eens in het gemeentehuis. Of de gemeente alstublieft iets wilde doen. Ditmaal leidde het antwoord tot tevredenheid bij de PSV-top. De gemeente Eindhoven zou het Philips Stadion (nu nog eigendom van PSV) niet willen kopen, maar garant staan voor een lening waarvoor het stadion mede als onderpand dient. Een woordvoerder noemde de club van grote waarde voor de stad Eindhoven. Het is een uithangbord, en Sanders weet dat. Daarom stapte zijn club nu wél naar de gemeente.

Populariteit
Zoals al eerder gezegd, Sanders is niet populair. Nu Feyenoord de CL-kansen van PSV aan diggelen geschoten lijkt te hebben, zal het mes in de eigen organisatie alleen maar harder gaan wroeten en dat vinden werknemers nooit leuk. Om intern flink te bezuinigen benaderde de voorzitter onlangs reorganisatieadviseur McKinsey. Volgens het Eindhovens Dagblad passeerde Sanders hierbij de Raad van Commissarissen. Hij lijkt iemand van harde maatregelen, niet bang om zijn eigen weg te volgen. Geen groentje in de zakenwereld. Bij PSV komt dat van pas. Sanders zal mensen de laan uit moeten sturen.

Inkorten
In 2000 werkten er bij PSV nog 51 mensen die niet direct voetbalgerelateerd waren. Inmiddels zijn dat er 94 (!!). De omzet van 2000 is echter nog nagenoeg hetzelfde als dat van nu. Het is niet gek dat Sanders daarom de kantoororganisatie, de mediaorganisatie en de merchandising streng weegt. Ingrijpen op het veld moet je pas als laatste overwegen, kijk eerst maar eens naar de personele organisatie op non-voetbal gebied. Ook na de economische crisis in 2008 is er bij PSV namelijk niet ingegrepen in de personele organisatie. Sanders doet dat nu en gaat vier miljoen euro korten op kantoor. De onzekerheid die nu op de werkvloer heerst is voor PSV niet goed, maar Sanders ziet dat dit niet anders kan.

Vertrouwen
De algemeen directeur voelt de hete adem van de schuldeisers in zijn nek. Met het negatieve eigen vermogen na dit lopende seizoen, en het dreigende negatieve vermogen van tussen de 20 en 30 miljoen euro hebben schuldeisers weinig zekerheid meer. De sponsorinkomsten moeten omhoog na de eerdere daling tijdens de crisis. Alles is geoorloofd om te verdienen en tegelijkertijd in te korten. PSV moet de tering naar de nering zetten. Terug naar een bij de club passend uitgavenpatroon. Het huidige patroon, gebaseerd op jaarlijkse deelname aan de UEFA Champions League, is volkomen onrealistisch met maar twee te vergeven plekken in de Eredivisie. De aanwezigheid van Ajax en Twente speelt hierin mee. Sanders wil daarom terug naar een begroting waarin gerekend wordt op eens per drie jaar Champions League. Gelukkig is er binnen PSV nog iemand met een realistische visie. Iemand die wel begrijpt wat boekhouden is. Tiny Sanders verdient daarom voorlopig het vertrouwen als algemeen directeur van PSV Eindhoven.

About Jouko