PSV kan jeugdopleiding beter afschaffen

De kogel is door de kerk. PEC Zwolle-coach Art Langeler gaat volgend seizoen de positie van hoofd jeugdopleidingen bekleden bij PSV. Een dag eerder maakte de Europese Commissie bekend, dat de financiering van de grond waar Langeler op gaat leiden uiterst dubieus is. De 48 miljoen die de gemeente schonk aan PSV voor de grond onder het Philips Stadion en de Herdgang wordt gezien als een vorm van staatsteun. Voor PSV staan er plotseling tientallen miljoenen euro’s op het spel. Dat betekent dat er bespaard moet worden en waar kan dat beter dan bij een lastenpost waar je verder niks mee doet? Precies. PSV moet de jeugdopleiding afschaffen.

Als je een jeugdopleiding efficiënt gebruikt, dan kan het je tientallen miljoenen euro’s opleveren. Zo verdiende Ajax in de afgelopen tien jaar circa 112 miljoen euro aan de tien duurst verkocht spelers uit de eigen jeugdopleiding, blijkt uit een onderzoek. PSV verdiende in diezelfde periode maar 19,5 miljoen aan verkochte jeugdspelers. Minder dan zowel FC Twente als Feyenoord.  Uit een rapport van de CIES blijkt dat er 34 spelers van PSV actief zijn op het hoogste niveau. Daarvan spelen er 32 bij een andere club, voornamelijk in de Nederlandse middenmoot. In de beste vijf competities (Spanje, Engeland, Italië, Duitsland en Frankrijk) spelen slechts vier spelers uit de opleiding van PSV. Dat kunnen Crewe Alexandra, Maccabi Haïfa en Kadji Sports Academy ook zeggen.

De jeugdopleiding van PSV levert dus relatief weinig geld en spelers op, terwijl de jaarlijkse kosten gewoon doorlopen. Accommodatie, energie, salarissen van trainers, materiaal en onderhoud, bijvoorbeeld. Als je opnieuw kijkt naar de laatste tien jaar, dan heeft PSV in die periode ongeveer dertig miljoen euro (drie miljoen per jaar) uitgegeven aan de jeugdopleiding. Precieze antwoorden op rekensommen daargelaten, mag je stellen dat de jeugdopleiding eerder een lastenpost is dan een winstgevend project. Zowel op financieel als sportief gebied. Misschien dat daarom de functie van hoofdjeugdopleidingen zo lang open stond, sinds het vertrek van Jelle Goes naar Anzhi in september. Het zou PSV tonnen aan salaris kosten, terwijl ze toch vrij weinig met de jeugdopleiding doen.

Technisch directeur van PSV: Marcel Brands

 

Want zelfs nu de opleiding meer en betere aanwas levert, krijgen gekochte spelers de voorkeur. Jeugdspelers als Jorrit Hendrix, Joshua Brenet, en Peter van Ooijen staan te trappelen om een kans te krijgen, maar daar heeft trainer Dick Advocaat geen boodschap aan.  Hij moet kampioen worden en de Champions League bereiken. Daar wordt hij op beoordeeld. Niet op hoeveel jeugdspelers over drie jaar zijn doorgebroken. Naast Advocaat heeft vooral technisch manager Marcel Brands een grote rol in het feit dat de afgelopen jaren bij PSV amper jeugdspelers doorbreken in het eerste elftal. Alleen de Marokkanen Ibrahim Afellay, Ismaïl Aisatti en Zakaria Labyad braken echt door bij de Eindhovenaren de afgelopen zes jaar. Van dit drietal vertolkte alleen Affelay echt een langdurige rol van betekenis voor PSV. De huidige visie – die gericht is op het kopen van spelers –  en het negeren van aanstormende jeugdtalenten resulteert ook in steeds meer begrip voor het plotselinge vertrek van verdediger Riechedly Bazoer naar Ajax. Hij had wel oog naar een avontuur in Amsterdam, waar hij meer kansen zag op een snelle doorbraak. De vraag is of het alleen bij Bazoer blijft als PSV dit beleid doorzet.

 

Nieuw beleid

Voordat het zover is, kan PSV de jeugdopleiding beter afschaffen. Als de Eindhovenaren dit hebben gedaan, dan kunnen ze een nieuw beleid opzetten. Ze moeten stoppen met het kopen van gevorderde Eredivisie-spelers voor forse bedragen (Strootman, Mertens, Matavz, Narsingh, Wijnaldum), maar zelf jonge spelers van zestien of zeventien jaar bij kleinere clubs weghalen. Zoals Ajax Eriksen, Fischer en Andersen uit Denenmarken wegplukte. PSV zelf deed dat al eerder deed met Van Bommel, Willems en Locadia. Het financiële risico van een aankoop wordt daardoor aanzienlijk verkleind. Je kunt beter een zeventienjarige Strootman of Mertens kopen voor een paar ton, dan dat je zulke voetballers voor vele miljoenen aantrekt als ze zich al bewezen hebben bij een andere club. Voor zulke jongens heb je ook geen hele jeugdopleiding nodig. De plannen van PSV om met VVV en Helmond Sport de opleiding samen te voegen, kan hier nog weleens een belangrijke rol in spelen. PSV kan gekochte talenten die nog moeten rijpen namelijk stallen bij deze clubs uit Limburg en Brabant.

Als je bedenkt dat er in het zuiden van Nederland meer kapers op de kust liggen voor jeugdspelers, wordt het kopen van adolescente voetballers alleen maar logischer. Trek je terug uit de dunbevolkte vijver met tienjarige vissen. Laat ze op die leeftijd maar strikken door kleine clubs uit Brabant, Limburg of Vlaanderen. Als ze zestien zijn kan je actie ondernemen en de grootste talenten polsen om naar Eindhoven te komen. Met het afromen van andermans opleidingen zul je de sympathieprijs niet winnen, maar Advocaat gaf eerder al aan dat dit hem niet interesseerde. In de top van het voetbal draait het maar om één ding: winnen.

Of dat beleid bij PSV absoluut tot succes gaat leiden weet je niet. Je mag wel stellen dat de huidige filosofie waar PSV nu in gelooft, allerminst efficiënt is gebleken. De Eindhovenaren zijn al sinds 2008 geen landskampioen meer geworden en sindsdien is de Europa League het podium waarop ze moeten acteren. Sterker nog: PSV is na het seizoen 2007/2008 niet meer hoger geëindigd dan de derde plek. Ze kochten de beste spelers van de Eredivisie bij elkaar voor vele miljoenen, in de ijdele hoop dat het kampioenschap weer serieus in zicht kon komen. Toch verloor PSV dit seizoen al zeven keer en werd het door enkele onprofessionele incidenten van selectiespelers in een kwaad daglicht gezet. De gemoedelijke club vol gezelligheid is gebombardeerd tot het imago van een koopclub met onbeschofte spelers. PSV is een dartbord geworden waar media van een halve meter afstand hun pijltjes in kunnen mikken.

De oorzaak is het halfslachtige beleid van de club. Enerzijds benadrukt Sanders de waarde van de jeugdopleiding, maar anderzijds beklemtoont hij de noodzaak van aankopen voor prestaties. Hierdoor voert PSV een tweefrontenoorlog, zowel in de jeugd als bij reeds doorgebroken spelers is er stevige tegenstand. Concurrenten Ajax en Feyenoord zetten ondertussen vol in op de jeugdopleiding en plukken daar de vruchten van. PSV komt ondertussen op beide fronten tekort, wat zijn weerslag heeft op het veld en de financiën. Een duidelijke keuze maken voor aankopen van buitenaf kan daar een einde aan maken. Toen Ruud Gullit, Ruud van Nistelrooy en Gomes op de platte kar de ene na de andere prijs omhoog hielden, hoorde je namelijk niemand over een gebrek aan eigen jeugd.

 

 

About Jasper van Vliet

Jasper is freelance journalist voor o.a. NUsport en het AD Utrechts Nieuwsblad. Daarnaast studeert hij Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht.