Problemen in het noorden, de wissel van Rutten en een spookwedstrijd in Breda

Na een hectische eerste week was er afgelopen weekeinde de 2e speelronde. Na de zwaarbevochten 3-3 van PSV tegen VVV moesten Rutten en co. naar Enschede voor de topper tegen Twente. Willem II probeerde in Utrecht zijn koppositie te verdedigen en het was de vraag wat Keisuke Honda, de beste middenvelder van Nederland, in De Koel tegen ADO Den Haag zou kunnen uitrichten. Tot slot was er dan ook nog de wedstrijd zonder publiek in Breda tussen NAC en Heracles, een straf die NAC kreeg omdat de supporters fakkels hadden gebruikt in het bekerduel tegen Groningen, iets wat van de mannen in Zeist niet mag en dus moesten de fans zelf ervoor boeten. Het was uiteindelijk weer een week vol verrassingen maar het voetbal zelf was niet echt van een hoog niveau…

Lege tribunes tijdens de wedstrijd NAC - Heracles

 


Op vrijdag trapte Heerenveen weer als eerste af, ditmaal in Nijmegen tegen NEC. Heerenveen kwam vorige week in het openingsduel thuis tegen Roda al niet echt goed voor de dag terwijl NEC in de Kuip met 2-0 onderuit ging tegen Feyenoord. Maar NEC speelde toen niet slecht en waar de Nijmegenaren in vorm leken was het bij Heerenveen nog erger als vorige week tegen Roda. Verdedigend werd er teveel ruimte weggegeven, de aanvallers Sibon, Beerens en Papadopulos wisten niet gevaarlijk te worden. En ook het normaal zo degelijke middenveld van de Friezen werd ondersteboven gelopen door dat van NEC. Al vroeg was het Vleminckx die zijn eerste goal maakte maar in de 2e helft werd Heerenveen pas echt op de pijnbank gelegd. Radomski, een man waarvan je bijna zou zijn vergeten dat hij nog bij NEC speelde, was met zijn passes een ware plaag voor de verdediging van Heerenveen en stuurde met een prachtige pas een andere nieuwkomer, Fejzullahu weg en deze rondde het mooi af. Het werd vervolgens nog erger, 3-0 via El Akchaoui en 4-0 via Vleminckx. Papadopulos scoorde nog wel voor de Friezen maar het moge duidelijk zijn dat er veel moet veranderen bij Heerenveen. De ploeg maakt op mij een zeer slechte indruk en ik zie dit zelf niet snel veranderen. NEC daarentegen beschikt met Vleminckx en Fejzullahu over twee gevaarlijke spitsen, de één een harde werker en de ander meer een technicus, maar beiden lijken ze hun draai in Nijmegen al gevonden te hebben. Later op de avond was er dan nog landskampioen AZ dat thuis tegen Sparta revanche wilde nemen voor de dramatische seizoensopening. En ditmaal boekte de Alkmaarders wel een zakelijke overwinning, er werd uiteindelijk met 2-0 gewonnen van Sparta maar wat wel zorgelijk was, was dat de verdediging toch wel weer wat steken liet vallen. Iets wat je je tegen Sparta wel kan veroorloven maar in Europa niet. Sparta staat nu na twee wedstrijden alweer onderaan, maar in Spangen zijn ze wel wat gewend en ik verwacht dat Adelaar en zijn mannen wel vrij snel van die laatste plaats af zullen komen.Van der Wiel

Op zaterdag waren er wederom twee wedstrijden. Ajax speelde thuis tegen RKC, normaal gesproken geen probleem maar Ajax maakte het zichzelf lange tijd onnodig moeilijk. Van Der Wiel zorgde dan wel voor de 1-0 maar omdat hierna o.a. Rommedahl meeverdedigde wanneer RKC dit niet naar behoren deed kwamen de Waalwijkers terug. Want als je zelf niet scoort, valt hij aan de andere kant en zo was het De Ceulaer die Ajacied Alderweireld uitspeelde en de 1-1 maakte. Ajax raakte nog niet in paniek en kreeg steeds meer kansen, toch bleef het 1-1, totdat aanvoerder Gudde van RKC zijn 2e gele kaart pakte en Suarez vanuit een penalty de bevrijdende 2-1 maakte. De moraal was weg bij RKC en met name Suarez vond opeens heel makkelijk het doel want met een prachtige uithaal zorgde hij voor de 3-1 en met een subtiele intikker ook nog eens voor de 4-1, wat maar weer eens bevestigt dat de man uit Uruguay wel heel erg belangrijk is voor Ajax. Want ik had het nog moeten zien of ze ook zonder Suarez nog gewonnen hadden van RKC, wie had de goals dan moeten maken? Diezelfde avond speelde Roda weer tegen een ploeg uit het noorden, ditmaal FC Groningen, maar waar ze zich vorige week moesten knokken voor een gelijkspel verdiende de Limburgers ditmaal wel meer. Anouar Hadouir, de man die Roda JC vorig jaar nog redde in de playoffs zorgde op mooie wijze voor 1-0 maar even later was het Lovre die voor Groningen gelijk maakte. Maar toen Holla in de 2e helft rood kreeg moest Groningen zich beperken tot verdedigen en mocht uiteindelijk blij zijn met het gelijkspel. Maar ook in Groningen zijn er toch wel problemen, want voorin beschikt Jans over Koc, Matavz en Pedersen, jongens die wellicht potentie hebben maar die op dit moment niet voor de broodnodige goals lijken te zorgen. Maar zowel Heerenveen als Groningen hebben geld in kas, en ik adviseer ze dan ook om dit te gebruiken. Anders zal het al lastig genoeg worden voor Groningen en Heerenveen om in het linkerrijtje te eindigen.

Op zondag waren er maarliefst vijf wedstrijden, Feyenoord wist vorige week nog met 2-0 te winnen van NEC, maar mocht blij zijn dat in Arnhem 0-0 gelijkspeelde tegen Vitesse. Want ook al was het een redelijk gelijkopgaande wedstrijd waren de beste kansen voor Vitesse. Maar daar koop je weinig voor als je ze niet afmaakt en dus moesten ze het beiden doen met een puntje. Opvallend was dat Makaay wederom werd gewisseld, Been zag dat zijn spits niet scoorde en greep dus in maar volgens vele mensen is het dan een teken dat Mario iets heeft tegen Makaay. Ook al is Makaay ‘Das Phantom’, begrijp ik het helemaal dat als hij niet scoort en verder niks toevoegt dat hij dan gewisseld wordt. In Breda was er vervolgens een oefenpotjes tussen NAC en Heracles, althans daar leek het op gezien de lege tribunes en het povere spel van beide kanten. De fans hadden zich heel erg misdragen door fakkels te gebruiken om in een bekerduel wat meer sfeer te creëren, hoe durven ze! Zo dacht de KNVB er dus over en dus moest het altijd zo fanatieke publiek ditmaal de wedstrijd buiten het stadion volgen. Het werd uiteindelijk een sfeerloze 0-0 en het leek dan ook bijna een protestactie van de spelers die het blijkbaar allemaal maar onzin vonden dat er zonder publiek gespeeld moest worden. Komisch was het na afloop wel, dat de NAC spelers op een bordes werden toegezongen door het publiek, het leek net alsof ze zojuist de UEFA Cup hadden gewonnen, terwijl de harde realiteit was dat ze zojuist gelijk hadden gespeeld tegen Heracles.

En dan was er natuurlijk de topper tussen PSV en Twente. Rutten keerde voor even weer terug naar Enschede maar hij en assistent Ten Hag werden alles behalve warm onthaald in Enschede. Het werd uiteindelijk een duel tussen twee ploegen die aan elkaar gewaagd waren, en zich dan ook tevreden moesten stellen met een gelijkspel. Allereerst scoorde Douglas nadat Isaksson tot twee keer toe de bal de lucht instompte in plaats van over zijn doel maar al vrij snel kwam PSV terug via Dzudszak die Boschker verraste met een schot in de korte hoek. Maar PSV kwam om te winnen, en dus besloot Rutten nog in de eerste helft Marcellis eruit te halen voor Koevermans. Een onorthodoxe wissel, vooral voor PSV dat nou niet echt bekend staat om zijn aanvallende wijze van voetballen. Maar zelfs deze wissel bracht verder geen verandering meer. En of het daarnaast ook zo slim was om uitgerekend Marcellis te slachtofferen betwijfel ik, volgende is het erop of eronder voor Rutten tegen Ajax, en van wat ik nu heb gezien vrees ik het ergste voor hem en PSV. In Utrecht was er dan op deze prachtige zondagmiddag een duel tussen twee ploegen die allebei hun eerste wedstrijd hadden gewonnen. Maar koploper Willem II kwam er nooit aan te pas, de nieuwelingen bij Utrecht deden het wederom goed maar toch lijkt scoren nog steeds een probleem. Want ondanks de vele kansen bleef het bij een klutsgoal van verdediger Dickoh. Met name de man uit Zambia, Mulenga verprutste aardig wat kansen en bevestigde daarmee dat hij inderdaad meer een man van de assists is in plaats van de goals. Maar Willem II gaf dus zijn koppositie uit handen, daarnaast werd trainer Alfons Groenendijk nog naar de tribune gestuurd, ‘en dus zal ik mezelf een boete geven, want discipline is een belangrijk iets voor ons’, aldus Groenendijk, een trainer die na afloop niet boos wordt maar gewoon toegeeft dat hij fout zat. Tot slot was er een vroeg degradatieduel in Venlo tussen VVV en ADO, en het werd dan ook een wedstrijd waarin voor iedere bal geknokt werd, en omdat ADO agressief speelde had VVV ditmaal moeite om een beetje tot voetballen te komen. ADO was feller, met als gevolg dat ze voor rust aan de leiding kwamen dankzij Verhoek en Van den Bergh. Via VVV was het dan toch Honda die zich liet zien de aansluitingstreffer maakte, en in de tweede helft bracht ADO zich met zijn agressieve spel in de problemen, zowel Soltani als Van Den Bergh mochten met rood vertrekken maar toch kwam VVV tegen 9 man niet verder dan een gelijkspel, want ondanks dat Honda de 2-2 maakte wist VVV vervolgens niet de winnende te maken.

Stand na 2e speelronde:

1. Ajax 2 – 6
2. FC Utrecht 2 – 6
3. FC Twente 2 – 4
4. Feyenoord 2 – 4
5. Heracles Almelo 2 – 4
6. NAC Breda 2 – 4
7. AZ 2 – 3
8. NEC 2 – 3
9. Willem II 2 – 3
10. VVV Venlo 2 – 2
11. PSV 2 – 2
12. Roda JC 2 -2
13. ADO Den Haag 2 – 1
14. FC Groningen 2 – 1
15. Vitesse 2 – 1
16. SC Heerenveen 2 – 1
17. RKC 2 – 0
18. Sparta Rotterdam 2 – 0

 

 

Justin’s Toto Advies

Elke week zal ik vooruitblikken op de aankomende speelronde en aangeven wat ik van het komend weekeinde verwacht. Misschien heb ik er wel meer goed dan Johan Derksen.

3e speelronde:

Zaterdag 15 augustus

Sparta Rotterdam – Willem II [1]  Adelaar en zijn mannen pakken hun eerste puntjes tegen een verzwakt Willem II.

 
ADO Den Haag – FC Twente [2] ADO zal zonder Van Den Bergh niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen Twente.

 
RKC Waalwijk – AZ [2] RKC komt tekort voor dit niveau en zal ook na deze wedstrijd nog zonder punten zitten.

 
SC Heerenveen – Vitesse [X] Allebei hebben ze de punten hard nodig, maar ik zie hier niemand winnen.

Zondag 16 augustus

PSV – Ajax [2] Rutten verspeelt hier al een eventueel kampioenschap, Ajax is gewoon beter dan PSV, en daar mogen ze Jol voor danken.

 
FC Utrecht – VVV Venlo [X] Utrecht komt vrij moeilijk tot scoren, en dit kan ze weleens opbreken tegen VVV.

 
Heracles Almelo – Feyenoord [1] Heracles uit is altijd lastig voor Feyenoord, en dus vrees ik het ergste.

 
Roda JC – NEC [2] Roda is goed begonnen, maar zal thuis tegen NEC te kijk worden gezet denk ik.

 
FC Groningen – NAC [X] Groningen kan niet scoren, NAC heeft een altijd betrouwbare defensie, een echte 0-0 wedstrijd dus.

About Justin