Probleemkind van zestien miljoen.

Het verhaal van de dure Miralem Sulejmani bij Ajax begint met de dag tragischer te worden. Bij zijn komst in Amsterdam waren de verwachtingen nog hooggespannen, maar inmiddels lijken slechts weinigen het nog te zien zitten in de jonge Serviër. Ook Martin Jol is nog niet overtuigd van hem en merkte op wat we allemaal al zagen: de basisconditie van Sulejmani is niet goed. De man van zestien miljoen zit inmiddels niet eens meer bij de Ajax-selectie. Komt het ooit nog goed met Sulejmani?

Sulejmani is even het middelpunt van vreugde.

Sulejmani is even het middelpunt van vreugde.

De waarschijnlijke oorzaak van het falen van Sulejmani is inmiddels al genoemd. Hij is namelijk zeker een begenadigd voetballer, maar hij lijkt al sinds zijn komst naar Ajax overbelast. Sulejmani kwam geblesseerd binnen, werd misschien te snel gebracht en in zijn derde duel, ging hij met een overbelaste hamstring na de kant. Ironisch is dat Ajax al wist van zijn klachten en hem toch liet meespelen. Gevolg was dat Sulejmani pas twee maanden later terugkwam. Echt fit was hij alleen maar zelden. Ajax en Servië vroegen teveel van het lichaam van Sulejmani, dat niet gewend was aan twee wedstrijden per week . In de trainingen kreeg Sulejmani ook niet de rust, die hij wel nodig had en dus had Ajax een constant overbelaste speler.

Daarnaast kwam er ook nog de stress van het waarmaken van zijn waanzinnige aankoopbedrag. Toen Ajax ook nog eens in een vormdip kwam, was het voor Sulejmani nog veel lastiger om terug te komen. Er werd namelijk van hem verwacht dat hij de ploeg op sleeptouw nam, terwijl hij daar helemaal het type speler niet voor is. Dit seizoen leek Sulejmani een nieuwe start te kunnen maken, maar ook dit keer miste hij de voorbereiding. Dit keer door een jeugd EK met Servië. Eenmaal terug in Amsterdam, bleek hij ook dit keer niet fit te zijn. Jol constateerde het en maakte er werk van: Sulejmani speelt niet tot hij fit is. Daar voegde hij aan toe dat als Zeegelaar beter zou spelen dan Sulejmani, dat Zeegelaar dan ook gewoon zou spelen, ondanks de waarde die Sulejmani vertegenwoordigt.

Sulejmani op de training.

Sulejmani op de training.

Het lijkt een motie van wantrouwen te zijn, maar het is meer een teken aan Sulejmani dat hij een nieuwe start mag maken. Het is nu aan hem of hij het waarmaakt. De openbare opinie verwacht weinig van hem, hij mag rustig fit worden en de trainer heeft niet meer zijn enorme aankoopsom in zijn achterhoofd. De vraag is alleen of Sulejmani de mentaliteit heeft om zich op te richten en zijn belofte in te lossen, of dat hij steeds meer afzakt en een tweede Mitea wordt. Het laatste is voor Ajax niet te hopen, want dan kunnen ze fluiten naar hun enorme investering. Kortom: dit is het jaar van de waarheid voor het probleemkind van zestien miljoen. Mijn zegen heeft hij alvast, want dat hij een geniale voetballer is, daar hoeft geen discussie over te bestaan.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter