Prijsschieten in Venlo met Luis, PSV maatje te groot voor Feyenoord en AZ kan het niet aan

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Na een week Europees voetbal waarin alleen FC Twente echt imponeerde terwijl het grote PSV en Ajax niet voorbij hun Oostblok opponenten kwamen en AZ in de Champions League een zwak Olympiakos niet kon verslaan, was het weer tijd voor de 7e speelronde. En alle ogen waren natuurlijk gericht op De Kuip, natuurlijk had Feyenoord al een wedstrijd tegen Twente achter de rug, maar dit werd dé eerste echte test, tegen PSV. Daarnaast probeerden de ploegen uit het Noorden zich weer omhoog te werken, moest Ajax naar Venlo voor de altijd lastige uitwedstrijd tegen VVV en moest blijken of AZ het drukke schema dat Europees voetbal met zich meebrengt aankon tegen NEC. Tot slot was er dan ook nog RKC, dat in Arnhem onder toeziend oog van enkele aanwezige oorlogsveteranen zijn eerste punt wilde pakken.

Douglas scoort tegen Sparta

Het begon dit keer weer op de vrijdagavond met FC Groningen dat op bezoek ging bij Willem II. De Tricolores hadden een paar slechte weken achter de rug, er werd aardig voetbal gespeeld maar geen punten behaald waardoor de club voorafgaand aan dit duel 17e stond. Groningen was ook in de onderste regionen terug te vinden en wilde na de overwinning op rivaal Heerenveen wederom de drie punten pakken om zo naar de middenmoot op te stomen. En het begon goed want in de 7e minuut vond Enevoldsen al Van De Laak en deze maakte er al snel 0-1 voor. Het leek een zware avond te worden voor Willem II en 11.000 aanwezige toeschouwers maar ze knokten terug. Vlak voor rust was het de kleine Sergio Zijler die naar binnenkwam en met zijn zwakke been een fenomenale goal maakte, wellicht was het meer geluk dan wijsheid maar geluk had Willem II even later helemaal. Svejdik en Demouge lopen het strafschopgebied in en de vallende Tsjech tikt Demouge zachtjes aan met een penalty als gevolg, Gregoire maakt er zo 2-1 van en in de 2e helft zou Groningen niet meer terug komen. Een zware domper voor de mannen van Jans want hierdoor haalt Willem II Groningen in en verkeert Groningen vooralsnog in degradatiegevaar, de vraag is hoe lang het duurt voordat Jans het tij kan keren.

Op zaterdag was het dan tijd voor echt degradatievoetbal. Heracles op het eigen kunstgras tegen Sparta Rotterdam. En achteraf zullen de Heraclieden zich wel af hebben gevraagd hoe het kon dat Sparta met een punt het veld afging. Ook al kwam Sparta aan het einde van de eerste helft op voorsprong via Adeleye was Heracles de bovenliggende partij. Sparta werd voornamelijk gedwongen tot tegenhouden en kwam zo nu en dan met een afstandsschot, maar in de 64e minuut kwam Heracles dan toch  terug. Darl Douglas, die niet zijn beste wedstrijd speelde en elk moment gewisseld kon worden zorgde toch voor de goal. Heracles leek op weg om het af te maken maar het bleef dus bij 1-1, beide ploegen blijven daarom vooralsnog netjes in de middenmoot en staan nog steeds boven ploegen als Vitesse, Heerenveen en Groningen. Een andere club die na een sterke start weer een beetje was weggezakt was Roda JC, na een goede start zakten de Limburgers weg maar tegen NAC stonden ze eJunker viert feestr weer. Maar dit hadden ze vooral te danken aan het ontzettend zwakspelende NAC dat vooral verdedigend er een zooitje van maakte. De mannen van Maaskant hadden geluk dat het dit keer Roda was en niet Ajax maar in de 2e helft kwam Roda dan toch op voorsprong via Mads Junker. En even later maakte diezelfde Mads Junker ook nog de 2-0, Loran ging gruwelijk in de fout en kopte de bal recht in de voeten van de Deen die met twee goals een prima avond beleefde. NAC daarentegen is opeens geen schim meer van de ploeg die zo goed aan het seizoen begon.

Daarna was het Vitesse dat het opnam tegen het nog puntloze RKC, en ook al stond RKC net zoals aan het begin van ieder ander duel op een gelijkspel, was het na 2 minuten al raak. Wederom was het Lasse Nilsson die snel scoorde en zo leek het voor de aanwezige oorlogsveteranen ook nog een leuke avond te worden. Maar Vitesse stortte in en RKC wist niet wat het moest doen met het vele balbezit, en dan was er ook nog Nicki Hofs die wederom niet goed speelde. Ditmaal dupeerde hij zijn ploeg ook nog eens door als een volleyballer een voorzet van De Ceulaer weg te werken. RKC kreeg een penalty die gemist werd door Luirink, maar in de daaropvolgende corner was het raak toen Idabdelhay ondanks de als een handbalkeeper uitkomende Hofs de bal het doel inkopte. Vitesse bleef maar stuntelen maar kwam toch terug, Molhoek liet zich makkelijk vallen in het strafschopgebied en Kolk maakte de penalty af. In de 2e helft was het vervolgens Verhaegh die na een mooie combinatie al snel de 3-1 maakte en ook al speelde Vitesse ook verre van perfect was het wel genoeg om RKC puntloos terug naar Waalwijk te sturen. Tot slot nam AZ het thuis op tegen NEC, AZ ging vorige week nog ten onder tegen ADO en leed ook nog eens een pijnlijk verlies in Athene. De vraag was nu of AZ het drukke schema wel aankon, en tegen NEC kwam AZ toch wel vermoeid en ongenconcentreerd over. Er werd slordig omgegaan met de kansen, maar omdat NEC geen initiatief durfde te tonen werd het een saaie wedstrijd. De enige bij AZDavids viert zijn goal die echt fris bleek was invaller Elm die AZ eigenlijk naar de drie punten had kunnen, en moeten schieten. Maar was een gelijkspel tegen NEC al erg, het werd in de slotfase nog wat erger toen Davids het maar van afstand probeerde en de bal opeens achter Romero in het doel lag. En zo verloor AZ voor de 3e keer op rij, en won NEC waardoor het weer stevig in de middenmoot staat. AZ moest woensdag ook weer aan de bak in de beker, en dus was er van rust geen sprake. Volgende week spelen de Alkmaarders tegen FC Utrecht, en ik voorzie nu al dat het daar ook fout zal gaan.

Op zondag kwamen PSV, Ajax, Twente en Feyenoord in actie, maar het begon om half een met ADO tegen Utrecht. ADO was goed aan de competitie begonnen en wilde deze lijn doorzetten tegen Utrecht. Maar waar eerder AZ werd verslagen bleek Utrecht beter ingespeeld op ADO en waren ze toch een maatje te groot. Uiteindelijk duurde het tot de 70e minuut voordat de kleine Dries Mertens zijn club op voorsprong zette. en dus was het de kleine Mertens die uitblonk en niet de lange Milic die nagenoeg onzichtbaar was. En ook Ricky van den Bergh die op de bank begon en uiteindelijk een kwartier voor tijd mocht invallen, kon niks meer forceren en dus blijft Utrecht keurig in het spoor van de topclubs. En ik denk dat de club uit de Domstad het clubs als AZ en Feyenoord nog moeilijk zat kan maken. En toen was het tijd voor de topper, Feyenoord – PSV, de eerste echte test voor Feyenoord en Been. En ook al was er veel hoop, kan je stellen dat Feyenoord uiteindelijk een onvoldoende verdiende voor het vertoonde spel. Tegen PSV werd toch duidelijk dat Feyenoord een leuke ploeg heeft maar dat ze tegen PSV nog wel tekort komen. En waar de verdediging vorige week tegen Willem II ook al liep te stuntelen was het nu weer niet al te best, zo kon Koevermans bij de 0-1 uit de rebound doodleuk de bal in het doel tikken. En na twintig minuten was het wederom Koevermans die vrij werd gelaten en kon scoren, en dat vind ik toch zorgelijk gezien het feit dat Koevermans nou niet de meest snelle en beweeglijke speler is, en dus wel te dekken moet zijn voor Vlaar en/of Bahia. Maar FeyenoorVreugde bij PSVd kwam even terug toen ook PSV verdedigend in de fout ging, waarop Slory werd weggestuurd en zowaar scoorde maar een kwartier later vergrootte PSV de marge weer. Bahia greep niet in toen Bakkal wilde schieten en zo schoot Bakkal raak. Hierna zakte de wedstrijd een beetje in, en in de 2e helft werden er verder ook geen goals meer gemaakt. Feyenoord komt duidelijk nog wat tekort, maar als het gewoon rustig blijft en wedstrijden tegen kleinere ploegen niet verliest moet een top 5 plek gewoon mogelijk zijn.

Terug in het Noorden was het Heerenveen dat in eigen huis wederom niet wist te winnen, ook tegen FC Twente ging het mis maar dit had meer te maken met de slordigheid van de Friezen. Ze kregen namelijk genoeg kansen, maar wat Heerenveen lijkt te missen is een echte goalgetter, want de bal wilde er maar niet in. Twente had vooral in de eerste helft niks te vertellen en de goal van de Slowaak Stoch viel dan ook uit de lucht. In de 2e helft was Heerenveen ook de betere ploeg, maar was het Twente dat het uiteindelijk koeltjes afronde, wederom was het Stoch die scoorde en zo won Twente met 0-2 in Heerenveen. En zoals de commentator van de NOS al zei, al waren ze nog de hele dag blijven door voetballen, Heerenveen had toch niet tot scoren gekomen. En dat is niet verrassend, net als Groningen hebben ze genoeg geld maar hebben ze blijkbaar ook nog geen goede spits op het oog die echt een versterking is. En zo lang die niet komt zal ook Heerenveen het heel moeilijk gaan krijgen dit jaar, maar toch heb ik er wel vertrouwen in dat de scouts van de Friezen uiteindelijk wel weer met een nieuwe goalgetter op de proppen komen. Tot slot, in De Koel was er VVV tegen Ajax, of beter gezegd VVV tegen AFC Suarez. Want wederom bleek maar weer hoe belangrijk de man uit Uruguay is. Jan Van Dijk had verrassend de middenvelder Auassar achterin gezet, waarschijnlijk om de wat langzamere Paauwe te assisteren bij het tegenhouden van Suarez maar dit bleek geen slimme zet. Want al na 2 minuten vond Cvitanich de Uruguyaan die Auassar aftroefSuarez schiet raakde en de 0-1 maakte. En ook al bleef het lang bij 0-1 en was er dus nog altijd hoop voor VVV, maakte Ajax het met twintig minuten te spelen snel af. Suarez maakte twee goals en toen was het gespeeld. En of dat nog niet erg genoeg was voor de Venlonaren moest doelman Gentenaar ook nog eens met een blessure van het veld af, en maakte Suarez in de slotfase zelfs nog zijn 4e. Zo liet Suarez maar weer eens zien hoe belangrijk hij is voor Ajax, en verloor VVV dan zijn eerste wedstrijd van dit seizoen maar staan ze nog steeds netjes in de middenmoot.

 

Dissels en Quansah

Stand Eredivisie na 7e speelronde:

 1. PSV 7 – 17 (+10)
 2. FC Twente 7 – 17 (+7)
 3. Ajax 7 – 16 (+17)
 4. Feyenoord 7 – 14 (+6)
 5. FC Utrecht 6 – 13 (+4)
 6. AZ 7 – 12 (+8)
 7. ADO Den Haag 7 – 10 (+2)
 8. NAC Breda 7 – 10 (-6)
 9. NEC 6 – 9 (+1)
 10. Vitesse 7 – 8 (-2)
 11. VVV-Venlo 7 – 8 (-3)
 12. Heracles Almelo 7 – 8 (-3)
 13. Sparta Rotterdam 7 – 8 (-4)
 14. Roda JC 7 – 8 (-5)
 15. Willem II 7 – 6 (-2)
 16. FC Groningen 7 – 5 (-5)
 17. SC Heerenveen 7 – 4 (-9)
 18. RKC Waalwijk 7 – 0 (-16)

 

Justin’s Toto Advies:

Zaterdag 26 september

FC Utrecht – AZ [1]

Dit AZ is op dit moment helemaal de weg kwijt, Koeman is gewoon niet de juiste coach voor AZ en tegen Utrecht zullen ze weer verliezen.

PSV – Willem II [1]

Willem II thuis moet gewoon een makkie zijn voor PSV.

RKC Waalwijk – Roda JC [2]

RKC kon zelfs geen punten pakken tegen een elftal dat rijp voor de slachting was, ook tegen Roda zal het niet lukken.

FC Twente – VVV Venlo [1]

Wilfred Genee is helemaal niet zo gek, ik zie in Twente ook een echte titelkandidaat die wellicht onderschat wordt.

Zondag 27 september

Ajax – ADO Den Haag [1]

ADO Den Haag bezorgt Ajax altijd lastige middagen, maar toch hoort Ajax gewoon thuis te winnen.

FC Groningen – Vitesse [1]

Deze wedstrijd moet gewonnen worden wil Groningen echt uit de degradatiezonde geraken. Dat zal tegen Vitesse wel lukken.

NAC Breda – Feyenoord [2]

Lastig, maar ik denk dat Feyenoord veerkrachtig genoeg is om van NAC te winnen.

Sparta Rotterdam – SC Heerenveen [1]

Heerenveen stelt niet veel meer voor en ook al is het misschien wel heel een erg gehaaste conclusie, zou het mij niet verbazen als Heerenveen onderin blijft hangen.

NEC – Heracles Almelo [1]

NEC doet het toch onopvallend goed en zal thuis van Heracles winnen.

About Justin