Premier League-managers zien Thierry Henry over het hoofd

Soms heb je van die momenten waarop je je afvraagt of een bepaalde trainer wel enig verstand van voetbal heeft. De managers van de twintig Premier League-clubs mogen zich dat nu zelf ook gaan afvragen. Dinsdagavond werd in Engeland het beste team van het afgelopen decennium bekendgemaakt. En wat blijkt? Thierry Henry, de beste speler uit de historie van Arsenal, staat er om een onverklaarbare reden niet eens tussen.

Henry speelt inmiddels in de Verenigde Staten

Henry speelt inmiddels in de Verenigde Staten

De managers hebben in de voorhoede gekozen voor Newcastle United-legende Alan Shearer en Chelsea-spits Didier Drogba. Inderdaad, ook voor Dennis Bergkamp is er geen plek vrijgemaakt in het basisteam. Zowel hij als Henry heeft zelfs niet eens de reservebank gehaald. Daarvoor kozen de managers Petr Cech (Chelsea), Patrice Evra, Rio Ferdinand, David Beckham en Wayne Rooney (allen Manchester United). Ook in het basisteam is het vooral United dat de klok slaat. Edwin van der Sar is terecht verkozen tot beste doelman en in de verdediging staan Gary Neville en Nemanja Vidic. Op het middenveld vinden we Cristiano Ronaldo, Paul Scholes en Ryan Giggs terug. Het elftal wordt gecompleteerd door Ashley Cole (Arsenal en Chelsea), John Terry (Chelsea) en Steven Gerrard (Liverpool).

Het is me een raadsel wat de managers heeft bezield om Alan Shearer en Didier Drogba te verkiezen boven Henry. De statistieken geven duidelijk aan dat vooral Shearer weinig in het basisteam te zoeken heeft:

aantal seizoenen

wedstrijden

goals

moyenne

Alan Shearer
(Newcastle United)

zes (2000-2006)

188

84

0,45

Didier Drogba
(Chelsea)

zes (2004-2010)

157

84

0,54

Thierry Henry
(Arsenal)

zeven (2000-2007)

224

157

0,70

Wayne Rooney
(Everton en Manchester United)

acht (2002-2010)

284

117

0,41

Dennis Bergkamp
(Arsenal)

zes (2000-2006)

169

30

0,18

Ruud van Nistelrooy
(Manchester United)

vijf (2001-2006)

150

97

0,65

Spitsen worden afgerekend op hun goals. De managers uit de Premier League hebben daar echter totaal geen rekening mee gehouden, zo blijkt uit bovenstaand overzicht. Thierry Henry heeft niet alleen met afstand het hoogste moyenne, hij werd tussen 2000 en 2010 ook vier keer topscorer van Engeland. Didier Drogba pakte die titel twee keer en één keer wist Ruud van Nistelrooy het vaakst te scoren. De Nederlander heeft na Henry het hoogste gemiddelde, maar hij speelde minder seizoenen in Engeland dan de rest. In het jaar 2004-2005 kwam hij bovendien in minder dan de helft van alle competitieduels in actie. Op basis van het moyenne zou Van Nistelrooy echter eerder de bank moeten halen dan Rooney.

Wel of geen uitverkiezing, het maakt Thierry Henry schijnbaar weinig uit. De Fransman kwam woensdag met de New York Red Bulls in actie tegen de Colorado Rapids en hij deed wat hij in zijn imposante carrière al zo vaak deed: scoren. Vanaf de tribune keken oud-teamgenoten Robin van Persie en Cesc Fabregas tevreden toe, zo meldden beide heren via Twitter. Gelukkig zijn zij Henry niet vergeten.

About Stefan Vlieger