Premier League doet buitenlanders in de ban

Al jaren praten mensen in het voetbal over het beperken van buitenlandse spelers in een elftal. Het lijkt inmiddels of iedere buitenlander liever in het buitenland voetbalt. De grote Europese topclubs lijken steeds meer op een vreemdelingenlegioen. Het aantal zogehete Home-grown spelers is op de vingers van één hand te tellen. Vonden Sepp Blatter en Michel Platini het eerder al tijd voor actie, nu is ook de Premier League om. Het lijkt erop dat eindelijk paal en perk gesteld gaat worden aan het aantrekken van buitenlandse spelers.

premier-league

De UEFA en FIFA houden al enige jaren een lobby om een zogehete zes plus vijf regel te mogen invoeren. Echter, de Europese wetgeving zit een dergelijke regel in de weg. Deze bepleit namelijk het vrije verkeer van werknemers binnen EU lidstaten. De twee grootste organen binnen het voetbal willen voor het voetbal graag een uitzondering. Helaas lijkt de politiek hier niet aan te willen. Dit betekent dat de clubs naar harte lust spelers kunnen aantrekken die een paspoort bezitten van een EU lidstaat. Hierdoor zijn clubs als Chelsea, Liverpool en Arsenal verworden tot elftallen met nauwelijks nog Engelse spelers in de basis.

In dat kader is het goed dat de Premier League nu zelf actie wil gaan ondernemen. Vanaf 2012 mogen de selecties van de Engelse clubs niet meer dan vijfentwintig spelers herbergen die 21 jaar of ouder zijn. Van deze spelers moeten minimaal acht in Engeland of Wales zijn opgeleid. Op deze manier wil de overkoepelende organisatie van de hoogste Engelse profcompetitie de jeugdopleidingen stimuleren. Dit kan ook alleen het niveau van de Engelse voetballer tegoed komen. Clubs kunnen niet langer middelmatige buitenlandse spelers aantrekken om het falen van de eigen jeugdopleiding te verbloemen.

Hoe de regels precies komen te liggen is nog niet volledig duidelijk. Is het straks wel toegestaan nog eens 25 buitenlandse spelers onder de 21 aan je selectie toe te voegen? Wat gaat men verstaan onder een opleiding in Engeland? Worden deze regels conform gesteld aan die van Champions League? Moeten zij werkelijk in het bezit zijn van de Engelse nationaliteit? Allemaal vragen waar nog geen direct antwoord op bestaat. Met het verloop van tijd zullen deze zeker duidelijk worden.

Wel moet geconcludeerd worden dat het allemaal erg dun is. Ook wanneer deze spelers werkelijk uit Wales of Engeland moeten komen. Dit zou betekenen dat slechts één spelers in de wedstrijdselectie werkelijk over een dergelijke nationaliteit beschikt. Nog altijd een erg pover aantal. Daarom heb ik meer gevoel bij de door de UEFA en FIFA aangehangen zes plus vijf regel. Die neemt meer stappen om de nationale jeugd werkelijk te stimuleren. Het verplicht clubs om minimaal vijf spelers uit eigen land op te stellen. Het biedt de jeugd meer zekerheid dat er speelkansen komen voor nationale spelers. Dat is een vele malen grotere motivatie dan ‘slechts’ een plaats in de selectie.

Toch vrees ik dat de Europese wetgeving ook het idee van de Premier League in de weg zal zitten. Deze regel beperkt het vrije verkeer van werknemers. De kans is dan ook groot dat de Europese raad dit idee meteen afschiet. Mocht dit niet het geval zijn, dan zullen de clubs het vast aankaarten bij het Europees Hooggerechtshof. Met een uitstekende kans op succes. Toch is dit een signaal voor een steeds bredere steun voor de ideeën van Blatter en Platini.

About Marcos Gonzales