Positie Jans is onhoudbaar

Veelvuldig heb ik mij op een negatieve manier uitgelaten over sc Heerenveen met trainer Ron Jans in de hoofdrol. Al bij zijn aanstelling was ik sceptisch, in tegenstelling tot het gros van de Feanfans. Inmiddels beginnen de meeste supporters voorzichtig wat te draaien. Na wederom een teleurstellend resultaat begint de stoel van Jans te wankelen. Het (boe) geroep van het publiek klinkt steeds harder. Het rechterrijtje is bereikt.

Ron Jans weet het ook niet meer

Ron Jans weet het ook niet meer

Jans is sympathiek. Hij helpt oude vrouwtjes met oversteken, is ambassadeur van alle goede doelen, wil de wereld verbeteren, staat voor iedereen klaar en is nooit te beroerd om een stap extra te zetten. Althans; dat beeld hing er om de trainer heen.

Inmiddels weet Heerenveen wel beter. De onrust in de club is enorm. Zo aardig als hij zich wil voordoen naar de buitenwereld blijkt Jans in werkelijkheid niet te zijn. Geen luisterend oor voor fans of spelers. De geluiden over onrust in de spelersgroep worden steeds hardnekkiger. Spelers die woedend de training verlaten en een spelerstunnel vernielen (Djuricic). Assaidi met overdreven handgebaren na een vroege wissel en Bas Dost die al aangaf niet door één deur te kunnen met zijn trainer nadat hij zijn basisplaats verloor.

Jans gaf na wederom een verliespartij aan dat zijn spelers ‘mentaal niet in orde zijn, maar dat ze individueel wel genoeg kwaliteit hebben’. Als je iets als trainer kunt doen is het de jongens op scherp zetten en ze zo motiveren dat ze voor elkaar door het vuur willen gaan. Echter, riep vice-aanvoerder Mika Vayrynen na diezelfde wedstrijd (4-2 verlies bij Heracles) letterlijk: ‘we vechten niet voor elkaar..’

Steeds meer spelers tonen hun ontevredenheid ook buiten de muren van het Abe Lenstra stadion. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt hoeveel spelers ontevreden (zouden kunnen) zijn. Tarik Elyounoussi (weinig kansen gekregen), Michal Papadopoulos (compleet genegeerd), Youssef El Akchaoui (Woest na verliezen basisplaats), Filip Djuricic (Verliet training woedend, vernielde spelerstunnel Vitesse), Igor Djuric (Kreeg geen kans en toen hij die wel kreeg werd hij na één mindere helft weer genegeerd en mocht hij vertrekken), Milan Kopic (speelde prima, maar wordt na blessure opnieuw genegeerd), Michel Breuer (Voor het eerst in 5/6 seizoenen op de bank), Kenny Steppe (Werd al snel uit het doel gezet na paar mindere wedstrijden voor de niet beter keepende Stuhr-Ellergaard), Daryl Janmaat (Verloor basisplek aan Gerry Koning), Oussama Assaidi (Woest na vroege wissel), Roy Beerens (Op papier de sterspeler, maar inmiddels bankzitter) , Geert-Arend Roorda (Publiekslieveling, genegeerd door Jans en inmiddels dragende kracht bij Excelsior) en niet te vergeten Bas Dost (uitleg overbodig). Een flinke lijst met spelers waarvan het één en ander naar buiten is gekomen. En dan te bedenken dat het meeste vaak binnenskamers blijft.

Spelers vertellen in één op één gesprekken met fans over hun eigen ontevredenheid, maar geven ook aan dat zij absoluut niet de enige zijn hiermee. Ook sijpelen er steeds meer geluiden door van werknemers dat Jans eigenlijk helemaal geen sympathieke man is en overkomt als ‘een dictator’.

Ook opvallend is dat Jans aangeeft in de Leeuwarder Courant pas na 3 of 4 jaar resultaten te kunnen gaan boeken met Heerenveen. Een vreemde opmerking van iemand die slechts een contract voor twee jaar heeft getekend. Zou sc Heerenveen met deze man in zee zijn gegaan als hij deze uitspraak nog voor de ondertekening had gedaan?

Robert Veenstra is als nieuwe voorzitter van sc Heerenveen de man die Jans zou kunnen ontslaan. Maar deze meneer heeft absoluut geen verstand van voetbal, laat staan van de voetbalwereld. Technisch manager Johan Hansma heeft wel verstand van voetbal, maar maakt veelal samen met de trainer de beslissingen. Jans ontslaan zou indirect betekenen dat Hansma zijn eigen beleid ook in twijfel trekt.

sc Heerenveen bevindt zich in een moeilijke situatie. Er valt voor Jans weinig succes meer met deze spelersgroep te behalen, maar de vraag is wie een knoop durft door te hakken. Nog zes wedstrijden tot het einde van het seizoen, de doelstelling (play-offs) lijkt inmiddels onmogelijk nog te behalen. De onrust in Friesland neemt met de minuut toe.

About Wout