Portugese clash van culturen

Vanavond staan in Dublin twee Portugese ploegen tegenover elkaar in de finale van de Europa League. FC Porto en SC Braga gaan uitmaken wie het stempel “best of the rest” voor een seizoen mag dragen, en wie zich de opvolger mag noemen van Atlético Madrid. Het is een bevestiging van de opmars van het Portugese topvoetbal, maar boven alles een clash van culturen.

fc-porto-vs-sporting-braga-europa-league-final

FC Porto
Porto is de frivole, aanvallend voetballende ploeg die iedereen wil zien spelen. Met hun karakteristieke 4-3-3 systeem en sterke spitsen zoals Hulk en Falcao zijn ze vaak een genot voor het oog. Dat bewezen ze in de vaderlandse competitie, door ongeslagen tot kampioen gekroond te worden.

Ook in Europa liet Porto zien dat er serieus rekening gehouden moet worden met de Dragões. Zo speelden ze Spartak Moskou van het kastje naar de muur in de kwartfinale, en rekenden ze in een heerlijk open thuiswedstrijd in de halve finale met 5-1 af met Villarreal. De speelse manier van voetballen roept gelijkenissen op met een team uit het verleden, het Bayer Leverkusen van 2002, onder leiding van Michael Ballack.

Was het bij de Duitsers de middenvelder die de kar trok, bij FC Porto zijn het de spitsen Hulk en Falcao. Zij waren samen al goed voor 21 doelpunten in het Europese toernooi. Daarnaast is middenvelder Fredy Guarin door zijn dynamische spel uitgegroeid tot vaste basisspeler in het elftal. Deze Colombiaan, die een echte box-to-box middenvelder is geworden, bezit niet alleen over een geweldig schot, maar heeft ook verfijnde techniek. En dan te bedenken dat hij bij Feyenoord op het scoutingslijstje stond toen hij nog redelijk anoniem in Frankrijk speelde.

Strijdplan
Trainer André Vilas Boas zal vanavond niet afwijken van zijn originele strijdwijze. Dat betekent dat Porto aantreedt in een 4-3-3 met Hulk en Varela op de flanken, en waar de drie middenvelders ruimte hebben om mee op te komen. De pas 33-jarige protegé van Mourinho laat hiermee zien dat hij wel altijd bereid is om aan te vallen, iets dat meer in de school van Louis van Gaal past. Het werk van dit FC Porto bestaat dus eigenlijk uit voortborduren op de ultieme Ajax-filosofie. Frivool, aanvallend voetbal, uitgaan van eigen kracht.

SC Braga
Die eigen kracht ligt bij Braga totaal ergens anders. Dit team opereert juist vanuit een gesloten organisatie, en zet de tegenstander het liefst te kijk met messcherpe counters. SC Heerenveen heeft het enkele seizoenen terug aan den lijve mogen ondervinden; het ging met 3-0 de boot in tegen de veel sterkere Portugezen.

Maar, wat weten we nou eigenlijk verder van Braga? Ja, we kennen het stadion, uitgehouwen uit een stuk rots, dat tijdens het EK 2004 het decor was van een aantal wedstrijden van ons Nederlands elftal. Verder is Braga een beetje de vreemde eend in de bijt. Ze hebben geen echt opvallende, bekende spelers. Daarin ligt misschien ook wel hun kracht. Bij Braga spelen geen sterren, maar werkers. No-nonsense voetballers, die precies weten waar hun beperkingen liggen. Saillant detail: de selectie van Braga herbergt meer Brazilianen dan Portugezen.

De grootste naam aan de kant van Braga is de Portugese spelmaker Hugo Viana. Ooit was hij een groot talent, begeerd door Europese topploegen. Mislukte avonturen in het buitenland, die hem via Newcastle naar Valencia brachten, zagen hem vorig seizoen terugkeren op Portugese bodem. Bij Braga heeft de technicus zichzelf weer hervonden.

Strijdplan
Manager Domingos Paciencia heeft periodes als speler en trainer gehad bij de tegenstander van vanavond, iets dat ongetwijfeld moet helpen in het maken van een gedegen strijdplan. Braga zal op de kenmerkende manier de boel achterin op slot willen gooien, om vervolgens via een uitbraak te scoren. Op een diefje, zoals Belgen zouden zeggen. Daarom liggen de kansen van Braga bij de backs van Porto, die niet altijd even secuur zijn in het verdedigen, en door de aanvallende speelstijl veel ruimte achterlaten.

Uitkomst?
Wat de uitkomst ook moge zijn, het staat eigenlijk al vast dat we hier te maken hebben met twee totaal verschillende voetbalvisies. Dat op zich zal al een interessante strijd opleveren. Porto is de gedoodverfde favoriet, maar mag zich niet verslikken in het sluwe Braga.

In totaal speelden beide teams al 34 keer tegen elkaar. Porto won 22 keer, er werd zeven keer gelijkgespeeld, Braga won slechts vijf keer. De laatste drie ontmoetingen waren voor Porto, terwijl de laatste overwinning van Braga dateert van september 2009. De cijfers spreken in het voordeel van Porto, maar kunnen zij die favorietenrol aan?

Wat is jouw voorspelling?

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino