Pleidooi voor de inworpspecialist

Een paar jaar geleden was het nog bijzonder: Rory Delap, de altijd fitte en noeste werker van Stoke City die de bal uit een inworp zó het strafschopgebied ingooide. Een nieuw wapen in het hedendaagse voetbal was geboren: de inworp. Een wapen dat volgens Björn Vleminckx zelfs ‘nog iets gevaarlijker is dan een corner’. Inmiddels zien we dat er steeds meer voetballers zijn die deze kunst beheersen en daar grote kansen mee creëren. Toch heeft nog lang niet elke club een inworpspecialist. Liggen ze dan allemaal te slapen?

Als ik het woord inworpspecialist typ, vraagt mijn spellingscontrole zich af of ik niet “cornerspecialist” bedoel. Het is het droeve lot van een onderschat specialisme, dat toch al jaren bestaat. In 1970 werd de FA-cup finale door een lange inworp beslist: uit een verre inworp scoorde Chelsea de winnende goal. En ruim tien jaar geleden werd het wereldrecord ver-gooien gevestigd door Dave Challinor (Tranmere Rovers). Hij kon meer dan 45 meter ver gooien (!).

Rory Delap zette de verre inworp weer in de schijnwerpers, en zo werd het de laatste jaren een steeds belangrijker wapen. Stoke City was in seizoen 2010-2011 verantwoordelijk voor 30% (25 van de 82) van de scoringskansen die voortkwamen uit een inworp in de Premier League. En Stoke is slechts één van de twintig clubs (5%). Als elke Premier League-club een inworpspecialist in huis had, zouden ze gezamenlijk 500 scoringskansen kunnen creëren uit inworpen in plaats van de schamele 82 nu.

Het is dan ook een raadsel waarom in een grote competitie als de Premier League, waarin wedstrijden op details worden beslist met marginale verschillen en men miljoenen uittrekt voor spelers en hun verzorging en training, er zo weinig echte inworpspecialisten zijn. Goed inwerpen is te leren, het is een combinatie van de juiste krachttraining en oefenen (hier de tips van Delap). Eigenlijk zou elke club al haar links- en rechtsbacks op een cursus inwerpen moeten sturen bij Dave Challinor of Rory Delap. Het zou die mooie voetbalsport op een hoger plan brengen.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas