Platini heeft de Champions League verpest

Daar loop je dan als Cristiano Ronaldo zijnde. Samen met die andere topaankoop Káká ben je bezig met de warming-up in het Letzigrund stadion in Zurich. De tegenstander van vanavond is de plaatselijk FC Zürich. Een club die in Spanje amper mee zou kunnen in de middenmoot. De selectie van deze club is een fractie van jouw transfersom waard. Al deze spelers samen verdienen de helft van jouw jaarsalaris. Nee, dit absoluut geen grote tegenstander. Toch mogen zij vanavond tegen Jouw Real Madrid aantreden, in de Champions League, het miljoenenbal .

cl

De 2-5 overwinning van Real Madrid was weinig spectaculair of een goede verhouding van het verschil in klasse. De ploeg uit Madrid ging met een 0-3 voorsprong de rust in, zonder echt te imponeren. Dat zegt ook iets. Real Madrid leek de superieur van Zurich. Niets bleek minder waar, Real Madrid kwam even in de problemen na een benutte strafschop van Zürich. Na slecht dekken bij een corner scoorde de Zwitsers andermaal. Het uitvallen van spelverdeler Xabi Alonso was ook voor een deel de oorzaak. Na zijn uitvallen ontbraken de weinige automatisme die de ploeg had. Uiteindelijk waren het Ronaldo en Guti die ervoor zorgde dat Real Madrid opnieuw een veilige marge nam. De drie punten mee naar Madrid, maar desondanks leed de formatie uit Madrid de meeste schade. De geblesseerde Xabi Alonso.

Hoewel de UEFA de beste bedoelingen heeft met deze nieuwe opzet van de Champions League, het komt het spel niet ten goede. Niemand wil het sterrenensemble van Madrid zien spelen tegen een club die in de UEFA Europa League de groepsfase ook niet zou overleven. Hetzelfde gold eigenlijk voor Liverpool, Sevilla en Atletico Madrid. Zij hadden tegenstanders die op dit niveau niets te zoeken hebben. In dat opzicht moet Atletico Madrid zich ook diep schamen voor het gelijke spel tegen APOEL Nicosia. Een dergelijke tegenstander moeten zij zonder al teveel problemen opzij kunnen zetten. Zelfs wanneer zij aantreden met een B-team.

De reden dat dit niet gebeurt is waarschijnlijk een gebrek aan motivatie. Eigenlijk schandalig wanneer je kijkt naar de salarissen die deze heren verdienen. Toch kan ik het mij ook wel voorstellen. De Champions Leagueduels moeten een feest zijn om te spelen. Een uitdaging vormen en een krachtmeting zijn tussen de beste teams uit Europa. Geen verplicht nummer tegen een team waartegen je niets te winnen hebt. Win je een dergelijke wedstrijd, dan heb je gedaan wat je moest doen. Win je niet, dan sta je grandioos voor aap. Toch is het publiek vaak het grootste slachtoffer. Waar de duels tussen Chelsea en FC Porto en Internazionale en Barcelona van een zeer goed niveau waren, daar moesten veel mensen kijken naar een duel tussen FC Zürich en Real Madrid.

Hiddink geeft Guardiola een hand

Natuurlijk, de omroep bepaald wat wordt uitgezonden. Zij treffen ook zeker blaam in het feit dat gekozen werd voor een uiterst matig duel, tussen clubs met lichtjaren verschil in kwaliteit. Maar het feit dat zij deze keuze kunnen maken is geen goede ontwikkeling. Platini noemt het nivellering van het voetbal. Ik vind het een schoffering voor de fan. De verwachting bij de Champions League zijn spannende, mooie duels. De beste spelers van Europa tegen elkaar. Geen duels met tegenstanders die in de grote competities zouden degraderen. Het feit dat een aanpassing van de kwalificatieronden nodig was om deze ploegen te laten meedoen zegt alles. Zij hebben het niveau gewoon niet om partij te bieden.

Daarnaast zie ik niet hoe deze opzet het spelniveau in Cyprus, Bulgarije, Macedonië en Letland omhoog brengt. De clubs krijgen dan wel acht miljoen euro bijgeschreven, maar wat helpt dat werkelijk? De competities blijven onaantrekkelijk. Het niveau in eigenland blijft bedroevend en de leefomstandigheden zijn vaak beneden peil. Daarbij zou de sportieve verbetering slechts gelden voor de teams die Champions League spelen. Niet voor de rest. Het gevolg is, dat waneer men het eigen niveau iets kan verhogen, het gat in nationale competities groter wordt. Iets dat toch mogelijk moet zijn dankzij de extra inkomsten. Toch zullen zij nooit de spelers kunnen aantrekken die ervoor zorgen dat zij het een club als Bayern München of Manchester United lastig kunnen maken.

De nieuwe opzet zorgt eigenlijk op twee manieren voor devaluatie van het product voetbal. Zowel de nationale als internationale competities zullen minder spannend worden. Internationaal moeten de grote clubs het gaan opnemen tegen kabouters. Op nationaal niveau moeten de Europese kabouters, als je ze al zo mag noemen, spelen in een competitie die verpest is. De nieuwe opzet zorgt dus inderdaad voor nivellering van het voetbal. Het product voetbal wordt minder waard doordat de verschillen compleet uit zijn verband gerukt worden.

About Marcos Gonzales