Piet wordt volwassen

Al jaren staat hij bekend als een van de grootste keeperstalenten die Nederland rijk is. Na zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo op oudjaarsdag 2006 werd snel duidelijk dat Piet Velthuizen, doelman van Vitesse, een grote kan worden. Zijn uitstekende reflexen zorgen ervoor dat hij het vertrouwen krijgt van trainer Aad de Mos en ook bij Jong Oranje krijgt hij de kans. In de media ontpopt hij zich als een no-nonsense jongen die een onbeschrijflijk hechte band heeft met vader Dick.

velthuizen

Toch zijn er nog genoeg voetbalvolgers die aanmerkingen hebben op de jonge Piet Velthuizen. Oud-Ajacied en –international Piet Schrijvers noemt Velthuizen een showkeeper die wel erg snel de hemel in is geprezen, die bovendien niet in korte mouwtjes zou moeten keepen. Foppe de Haan, die Velthuizen bij de selectie van Jong Oranje had gehaald, passeert Piet op de Olympische Spelen. Zijn vervanger is Kenneth Vermeer, bankzitter bij Ajax. Ook privé kreeg Piet een klap, bij zijn vader wordt kanker geconstateerd.

Ondanks alles blijft Piet gewoon bij Vitesse onder de lat staan en doet dat naar behoren. Moest hij het in het begin van zijn carrière nog vooral hebben van zijn reflexen, dit seizoen toont hij aan een completere keeper te zijn geworden. Piet Velthuizen staat op de tweede plek in het VI-klassement van de Beste Speler van de Eredivisie en in september maakte de jongen uit Nijmegen zijn debuut in het Nederlands Elftal.

De climax bereikte Piet echter in het weekend van 27 maart. De dinsdag ervoor was vader Dick bezweken aan zijn slopende ziekte en de daaropvolgende zaterdag werd hij begraven. Vitessetrainer Theo Bos ging er al vanuit dat hij voor de thuiswedstrijd tegen Willem II niet kon beschikken over zijn doelman, maar Piet wilde hier niets van weten. Vitesse won het duel, belangrijk in de strijd tegen de nacompetitie, mede dankzij Piet Velthuizen. De ploeg droeg de overwinning op aan zijn vader en Piet zelf liet zien mentaal ijzersterk te zijn.

Waren er voorheen nog wat twijfels over de volwassenheid van Piet Velthuizen, na het vorige weekeinde lijken deze voorgoed verstomd. Over twee maanden moet Bert van Marwijk zijn definitieve selectie voor Zuid-Afrika bekendmaken en vooralsnog lijkt hij een plekje in te ruimen voor Piet Velthuizen. Dit seizoen heeft hij het wel bewezen: Piet is volwassen en een volwaardig doelman van het Nederlands Elftal.

About Menno

Student Econometrie, Universiteit van Tilburg