Pas op Bert, hij heeft hem

Trainer Kluivert

Trainer Kluivert

‘Hebbes,’ was de korte reactie van Patrick Kluivert toen hij hoorde dat hij geslaagd was voor zijn trainersdiploma. Nog helemaal in de Sinterklaas sfeer heeft de KNVB besloten om Patrick zijn papiertje te geven. Waar klasgenoten als Dennis Bergkamp en Philip Cocu het papiertje twee maanden geleden al in hun portemonnee konden frommelen, mag Kluivert zich nu pas richten op een baantje in de voetbalwereld. Verrassend dat hij een herkansing nodig had? Nee.

Ik zie Patrick Kluivert helemaal niet als trainer. Het is logisch dat hij weer een paar maandjes door moest studeren alvorens hij zijn verkorte cursus af mocht ronden. Bergkamp en Cocu liepen met twee vingers in hun neus door de opleiding. Zonder problemen wisten zij te slagen en inmiddels lopen zij als heuse trainers in spé over de groene zoden. Tussen jeugdspelertjes of als assistent zijn zij druk bezig om het vak goed onder de knie te krijgen.

Patrick liep ongetwijfeld ook met twee vingers in zijn neus rond. Slagen deed hij alleen niet op die manier. Hij zakte eerst, maar heeft het papiertje nu alsnog binnen. Het is geen verrassend bericht. Ik zie Patrick ook niet als een serieuze trainer langs het veld staan. Zijn kroeshaar zeiknat van de regen, druk wijzend waar zijn linksback moet gaan staan, terwijl hij in de rust de rechter middenvelder vertelt dat hij niet te veel naar binnen moet komen. Zijn spelers zullen hem ook niet serieus nemen.

Patrick Kluivert is een klassiek voorbeeld van een speler die op zijn talent de top bereikte. Als zevenjarig wonderkind kwam hij terecht bij Ajax. Hard hoefde hij daar niet te werken. Op elke positie was hij de beste speler en nadat hij als centrale verdediger, middenvelder en buitenspeler had gespeeld werd hij een allround aanvaller. Hij werd spits en kwam al snel in het eerste van Ajax. Hij won de Champions League, maakte zelf de winnende en verdiende transfers naar AC Milan en FC Barcelona. Ook daar schoot hij er op zijn talent een paar doelpunten in, terwijl hij onder tussen ook in Oranje de treffers aan elkaar reeg.

Kluivert in de armen van zijn grote voorbeeld?

Kluivert in de armen van zijn grote voorbeeld?

Kort daarna kwam het verval en wat tripjes bij Newcastle United, PSV en Lille later besloot hij te stoppen. Of hij interesse had in een verkorte cursus tot voetbaltrainer? ‘Oja, leuk,’ zal hij ongetwijfeld geantwoord hebben. Het leek hem wel wat om via de KNVB hetgeen te worden waarna hij zijn hele carriere nauwelijks had geluisterd. Dat moet wel, want anders had hij niet zulke diepe dalen gekend. Had de KNVB het TIPS-systeem van Ajax overigens maar gehanteerd. Op de onderdelen techniek, inzicht en snelheid scoorde hij een dikke tien, maar het onderdeel persoonlijkheid was iets waarop hij erg laag scoorde. In de jeugd al reeg hij de kaarten aaneen, waarna hij in zijn verdere leven betrokken was bij een dodelijk ongeluk, scheidde en opnieuw trouwde plus verdacht werd van groepsverkrachting. Kortom: ondanks het talent dat hij heeft, wil hij nog wel eens domme dingen doen.

In mijn ogen moet je Patrick tegen zichzelf beschermen. Hij kon geweldig voetballen, maar wist vervolgens niet om te gaan met de sterrenstatus. Het feit dat hij nu niet meer in de kranten staat of met zijn hoofd op tv mag speelt hem parten en dus gaat hij nu weer trainertje spelen. Één ding weet ik wel zeker; de topclubs zullen niet in de rij staan om Patrick toe te voegen aan hun staf. Maar of Patrick dat zelf ook in ziet? Daar lijkt het niet op, het lijkt hem wel wat om – in de toekomst – bondscoach te worden..

About Bram