Palermo heeft haar eigen headhunter

Het was zondagmiddag 22 november, de vuist ging op tafel in Renzo Barbera. Temidden van maffiosi en oprechte supporters van de voetbalclub kende Palermo-voorzitter Maurizio Zamparini zijn zoveelste tirade. Hij zal ongetwijfeld een paar vrouwen in zijn omgeving hebben geschokt door zijn taalgebruik, maar wat wil je anders als de beladen derby tegen nummer voorlaatst Catania eindigt in een gelijkspel? Alsof de trainer nog bij zijn oude werkgever zat, zo apathisch gaf hij aanwijzingen aan de kant van het veld. Nee, Walter Zenga was een lul en iedereen mocht het weten.

zamparini-presidente-del-palermo

Later op de dag liet Zamparini zijn secretaresse het bekende briefje tikken dat een manager liever niet onder ogen krijgt. Walter Zenga evenmin. Hij stond op straat, en dat terwijl hij in zijn optiek niet eens zoveel fout deed. De voorzitter heeft echter het geduld van een kind van drie dat een stuk snoepgoed voorgeschoteld krijgt.

Maurizio Zamparini, een zakenman uit Udine, is de man achter de Mercatone Zeta-winkels in Italië, een formule die vergelijkbaar is met Vroom en Dreesmann. Hij is in 1987 in het voetbal gestapt door de toenmalige Serie C2-club Venezia (logischerwijs uit Venetië) over te nemen, waardoor hij deze redde van een nakend faillissement. Met zijn doortastende optreden bereikte Venezia in 1998 de Serie A, waar het in 2001 nog een keer terugkwam. In 2002 verkocht Zamparini zijn club, om vervolgens de toenmalige Serie B-club Palermo over te nemen van wijlen Roma-preses Franco Sensi. Ook deze club vond de weg naar de top, en speelt sinds 2004 in de hoogste afdeling, de Serie A. Op het eerste gezicht is Zamparini dus een uitstekende voorzitter, die met minimale middelen opereert en daar het maximale uit haalt. Tevens heeft hij ervoor gezorgd dat de maffia-invloeden bij de voetbalclub grotendeels verdwenen zijn. Tot daar zijn positieve kant.

De markante Zamparini heeft er namelijk een handje van om instant resultaat te willen zien van zijn trainers, als ware zijn team een kop vol Nesquik. Zo ontsloeg hij bij Vicenza in vijftien jaar evenzoveel trainers, en is hij bij Palermo goed op weg om dit aantal ruimschoots te overtreffen. Walter Zenga was zondag namelijk het zestiende slachtoffer in de hoofdstad van het Italiaanse eiland. Slechts tien man gingen hem voor, omdat trainers Guidolin (vier keer) en Colantuono (drie keer) meerdere keren moesten oprotten. Hoe deze twee zichzelf zo verlaagd hebben dat ze het nodig vonden om meermaals door deze tiran weggestuurd te worden, is een raadsel. Duidelijk is wel dat Zamparini niet de grootste fan is van het stimuleren van je werknemer, of hij houdt er erg orthodoxe maatregelen op na.

Guidolin was vier keer het slachtoffer

Guidolin was vier keer het slachtoffer

Een dag later is de vacante trainersfunctie alweer ingevuld, ditmaal door Delio Rossi. Rossi is de ex-trainer van Lazio Roma, bij wie hij vertrok na ruzie met voorzitter Claudio Lotito. Ze zeggen wel eens dat een ezel zich niet tweemaal aan dezelfde steen stoot. Delio Rossi moet dus een hele goede les geleerd hebben, wil hij overleven in de slangenkuil op Sicilië. Maffia of niet, koppen gaan er rollen. Daar zorgt Zamparini wel voor.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino