Over de lastigste uitduels in de Champions League

Chelsea kwalificeerde zich vorige week met een 4-1 overwinning ten koste van Napoli voor de kwartfinale van de Champions League. In Napels had de Engelse ploeg nog met 3-1 verloren. Tussen de thuis- en uitduels zat bij beide ploegen een groot verschil. Dat leidde tot het vraagstuk of dit typisch iets is wat bij Engelse teams voor komt. Zou het zo zijn dat Engelse clubs, relatief ten opzichte van clubs uit andere landen, meer punten behalen in eigen land dan in het buitenland? Is er überhaupt wel sprake van een ‘thuiseffect’ in de Champions League? En wat zijn nou de moeilijkste uitduels in de prestigieuze competitie? Laten we dat onderzoeken!


Een veelgehoorde uitspraak in het voetbal is dat dit in ieder geval wel geldt voor bijvoorbeeld Turkse en Griekse clubs. In de zogenaamde heksenketels in de stadions in deze landen zou het thuisvoordeel veel groter zijn. Het leek mij de moeite waard om deze hypotheses eens te testen. Dit is gedaan aan de hand van Champions Leaguewedstrijden sinds het seizoen 2004/2005.

In de Champions League wordt twee keer tegen elkaar gespeeld. Het verschil tussen de thuis- en uitwedstrijd kan op deze manier voor alle teams worden vergeleken. De enige wedstrijd die niet kan worden meegenomen is de finale omdat dit slechts één wedstrijd is.
De site van Bert Kassies heeft een database met de resultaten van alle (voorronde) wedstrijden in de Champions League. Voor elke twee wedstrijden kan het verschil tussen de uit- en thuiswedstrijd in punten en doelpunten worden berekend. Zie hieronder twee voorbeelden.

Als we dit voor alle 834 rondes (twee wedstrijden) sinds 2004 doen, kunnen we per land berekenen hoeveel (doel)punten er thuis gemiddeld meer worden behaald in vergelijking met uit. Om toeval uit te sluiten is gekozen om in de eindtabel alleen landen op te nemen die 30 rondes of meer in de Champions League hebben gespeeld. Dit zijn in totaal 16 landen.

Verschil in punten tussen thuis- en uitwedstrijden

Gemiddeld worden in thuiswedstrijden 0,68 meer punten behaald. Alle 16 landen halen meer punten in thuiswedstrijden dan in uitwedstrijden.
Engeland vinden we terug op de vijfde plaats: de Engelse clubs halen gemiddeld 0,8 punten meer in een thuiswedstrijd. Het verschil tussen de prestaties thuis en uit ligt in Engeland ruim boven het gemiddelde. Een nederlaag in een uitwedstrijd zoals Chelsea in Napoli overkwam, zal dus vaker dan gemiddeld worden rechtgezet in de thuiswedstrijd.

Het land dat het grootste verschil laat zien is Duitsland (1,03). Turkije en Griekenland staan zoals verwacht hoog genoteerd op plek 3 en 4. Er zit zeker een kern van waarheid in het cliché dat Turkse en Griekse clubs buitenshuis veel minder presteren. Een ander Brits land, Schotland op plaats 2, completeert de top 5.

Opvallend genoeg zijn Roemeense clubs relatief het beste in uitwedstrijden, zij scoren gemiddeld slechts 0,29 punten minder in een uitwedstrijd. Als een Roemeens team thuis speelt, behalen ze nog wel een beter resultaat dan in een uitwedstrijd. Je mag echter concluderen dat voor een Roemeense club het thuisvoordeel veel minder waard is dan voor een Duitse club.

Verschil in doelpunten tussen thuis- en uitwedstrijden
Gemiddeld worden in thuiswedstrijden 0,5 meer doelpunten gemaakt. Als we kijken naar doelpunten, zorgen de Engelse teams gezamenlijk gemiddeld voor het grootste verschil tussen thuis- en uitwedstrijden. Gemotiveerd door het eigen publiek scoren de Engelsen veel vaker dan wanneer ze buitenshuis spelen.
Andere landen die het in het buitenland goed doen qua doelpunten zijn: Spanje, België en Duitsland. Opvallend: Roemeense clubs scoren buitenshuis vaker dan in thuiswedstrijden.

 

Conclusie

Engelse clubs scoren bovengemiddeld vaker in thuiswedstrijden dan in uitwedstrijden tegen dezelfde tegenstander. In vergelijking met andere landen is het verschil in aantal doelpunten bij de Engelse teams het grootst. De hypothese dat Engelse teams relatief meer punten halen dan teams uit andere landen in thuiswedstrijden is ook juist. Maar het is niet zo dat Engeland het land is waar dit het meeste opgaat. Duitsland, Schotland en ook de voorspelde landen Turkije en Griekenland zijn meer afhankelijk van hun thuiswedstrijden dan Engeland. Duitse teams halen gemiddeld ruim een punt meer in thuiswedstrijden.

Wat dat betreft is het niet verrassend te noemen dat Schalke thuis tegen FC Twente heel anders voor de dag kwam dan in Enschede. Onze oosterburen zijn geweldig goed in de eigen thuiswedstrijden. Spelen in de ‘Heimat’ werkt voor hen stimulerend en kan (grote) achterstanden ongedaan maken. Voortaan zijn we gewaarschuwd.

About FransDuijzer

Vanuit mijn achtergrond als Database Marketeer en mijn passie voor voetbal doe ik onderzoek/analyses naar allerlei voetbalvraagstukken. Mijn mening is dat in het voetbal op dit gebied nog veel te winnen valt: "Een beter milieu begint bij jezelf." Twitter: @fransduijzer