Oude Dame geeft selectie facelift

Het is een turbulente zomer in Turijn. Recordkampioen Juventus nam afscheid van diverse spelers, waaronder de ‘oudjes’ Fabio Cannavaro en (vrijwel zeker) Mauro Camoranesi, na een teleurstellend seizoen waarin de ploeg als zevende eindigde. Met een nieuwe trainer en nieuwe spelers moet dit seizoen alles anders zijn. Toegegeven, het was hoog tijd dat deze Oude Dame een facelift kreeg. Nu staat er weer een team waarmee supporters zich kunnen identificeren.

eurosportcom

Afgelopen seizoen waren diverse spelers van Juventus niet in goeden doen, en dat was aan het spel af te zien. Zo liepen spelmaker Diego en aanvoerder Del Piero elkaar constant in de weg, omdat hun posities op het veld te dicht bij elkaar liggen. Diego heeft graag een zee van ruimte voor zich, maar bij Juventus was dit niet mogelijk doordat Del Piero als schaduwspits vaak mee inzakt.
Ook de beoogde stofzuiger, Felipe Melo, rendeerde voor geen meter, doordat hij teveel voetballend moest oplossen. Daarnaast was er de blessure van Momo Sissoko en het weifelende optreden van de inmiddels vertrokken Christian Poulsen.

Net niet, een uitspraak die het hele seizoen van Juventus wel opsomt. Verandering was noodzakelijk. Interim-trainer Zaccheroni hield het voor gezien, Luigi Del Neri werd aangetrokken als opvolger. Deze kreeg meteen een flinke zak geld te besteden op de transfermarkt, waar de ex-coach van Sampdoria dan ook grif gebruik van maakte. Sommige aankopen hebben een Italiaans tintje. Zo kwamen Marco Motta (Udinese) en Leonardo Bonucci (Bari) de achterhoede versterken, waar men nog vurig hoop houdt op een tweede centrale verdediger. Ook kwamen Simone Pepe (Udinese) en Jorge Martinez (Catania) het middenveld versterken, waardoor de enige ‘zwakte’ van dit Juventus de aanval blijft.

Maar Del Neri zal deze lamgeslagen aanvalsbende heus wel weer aan de praat krijgen, zoals hij bij Sampdoria ook het talent van Giampaolo Pazzini aan wist te spreken. Dertigers Amauri, Trezeguet en Iaquinta kunnen hun borst natmaken.

Het enige euvel is de blessure van keeper Buffon. Zijn gemis betekent een grote aderlating voor de ploeg, want er zijn niet veel betere doelmannen op de wereld dan de man uit Carrara. De technische leiding zag dit keer gelukkig wel in dat de Oostenrijker Manninger geen geweldige vervanger is voor een club van deze statuur, en wist Marco Storari (AC Milan) weg te lokken uit San Siro. De ervaren Storari is gewend om als een soort uitzendkracht te werken; hij stond vorig seizoen ook in het doel als stand-in van Abbiati en Luca Castellazzi (Sampdoria) en deed dit naar behoren, sober en degelijk.

Met de mogelijke komst van Milos Krasic of Eljero Elia moet de selectie van dit Juventus aardig rond zijn, en met het aantrekken van een extra vleugelspeler speelt de club alvast in op het stoppen van clublegende Del Piero, die naar alle verwachting aan het einde van dit seizoen de handdoek gooit.

Het heeft er alle schijn van dat dit Juventus eindelijk weer mee kan doen om de titel. Vijf jaar na het Calciopoli kan de club eindelijk weer hardop dromen van de landstitel. Dat klinkt als een jubileum, een reden tot een feestje. Deze selectie moet voor dat feestje zorgen. Om met de woorden van Evert ten Napel te spreken: “Het zou toch wat zijn..”

Foto van Eurosport.com

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino