Oranje snakt naar wereldtitel

Tijdens dit WK zal Catenaccio op de dag van de eerste wedstrijd van een poule een analyse posten. Hierin wordt dieper ingegaan op de landen die in de poule vertegenwoordigd zijn en ook alvast een voorspelling gegeven van de eindstand in de poule. Vandaag aandacht voor Poule E, waarin naast Nederland, ook Denemarken, Japan en Kameroen vertegenwoordigd zijn. Wordt het een soepel rondje voor Nederland of blijkt deze groep een ware poule des doods?

Kan het legioen weer losgaan?

Kan het legioen weer losgaan?

Nederland
Natuurlijk behoeft het Nederlands elftal geen verdere introductie, maar voor degene aan wie het mediacircus voorbij is gegaan zou ik toch nog het één en ander melden. Het eerste grote nieuws rond Nederland dook meteen bij de eerste voorselectie op, aangezien Ruud van Nistelrooy, die aan had gegeven graag mee te willen, er niet bijzat. Wat volgde was Braafheid die verkozen werd boven Anita, Babel die de voorkeur kreeg boven Lens en Schaars die het doodvonnis van Engelaar tekende. Ondertussen werden in oefeninterlands Mexico (2-1), Ghana (4-1) en Hongarije (6-1) redelijk eenvoudig opzij gezet. In het laatste oefenduel viel Arjen Robben uit met een scheurtje in zijn hamstring, maar de ster van Bayern München bleek toch mee te kunnen naar Zuid-Afrika.

Denemarken
Denemarken stuntte in de kwalificatiepoule voor het WK door Zweden en Portugal achter zich te laten, maar de laatste tijd gaat het iets minder voortvarend met de ploeg van Morten Olsen. Sinds de uitzege op Zweden in juni 2009 werd buitenshuis niet meer gewonnen en ondertussen kwakkelde zijn ploeg met wat blessures. Ook de resultaten in de voorbereiding (nederlagen tegen Australië en Zuid-Afrika) waren niet om over naar huis te schrijven, maar het is goed mogelijk dat tijdens het WK plots weer een Denemarken op het veld staat dat erg lastig te kloppen is. Meest opvallende selectiespeler van Denemarken is Ajacied Christian Eriksen, die de jongste deelnemer aan het WK is.

Japan
Tot 1998 kwam Japan nooit uit op een WK, maar inmiddels lijken ze al niet mee weg te denken uit het deelnemersveld. Het land wist Europa vedettes als Nakata, Nakamura en Ono te schenken, maar eigenlijk wordt nog steeds geen enkele Japanner beschouwd als volwaardig topspeler. De beste prestatie op een WK beleefde Japan in eigen land, toen het strandde in de achtste finale. De andere keren kwam Japan de groepsronde niet door. Ondanks enkele grote namen als Nakamura, Inamoto, Hasebe, Honda, Matsui en Morimoto lijkt Japan dit jaar hetzelfde lot te wachten. De ploeg komt zowel in de basis als in de breedte kwaliteit tekort om te stunten op een WK. Dit illustreerden ook de resultaten in de voorbereiding, waarin het verloor van Zuid-Korea (0-2), Engeland (1-2) en Ivoorkust (0-2).

Kameroen
In Kameroen ging het in de voorbereiding op het WK vooral over Samuel Eto’o. De spits, die met Inter de Champions League wist te winnen, kreeg het eerst openlijk aan de stok met Roger Milla, kwakkelde vervolgens met een blessure en wist in een oefeninterland rood te krijgen. Ondertussen ontpopte Achille Webo van Real Mallorca zich tot de nieuwe ster van Kameroen door drie maal doel te treffen in de voorbereiding. In die voorbereiding wist Kameroen overigens niet te winnen van Georgië (0-0), Slowakije (1-1), Portugal (1-3) en Servië (3-4). We hoeven in principe dus niet veel tegenstand te dulden van Kameroen, al kan het met Eto’o in de gelederen zo weer anders zijn.

Denemarken kampt met veel blessureleed

Denemarken kampt met veel blessureleed

Voorspelling:
1. Nederland
2. Kameroen
3. Denemarken
4. Japan

Nederland hoeft zich geen grote zorgen te maken over deze poule. Alle drie de landen zitten niet in een grootse vorm en doen kwalitatief stuk voor stuk onder voor het Nederlands elftal. Toch moet Bert van Marwijk gewaarschuwd zijn, want op een slechte dag kan Nederland van alle drie de landen verliezen. Kameroen eindigt als tweede in de poule, omdat ze het voordeel hebben ook uit Afrika te komen en in de laatste groepswedstrijd tegen Nederland, wat dan al geplaatst kan zijn, aan te treden. Denemarken eindigt nog voor Japan op plaats drie, aangezien de Denen hebben aangetoond een sterk geheel te kunnen vormen.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter