Onze Advocaat en de Kompany-affaire

advocaatkopie
Thuis 3-0 winnen van een Hongarije dat zestien punten pakte in een poule met o.a. Portugal, Zweden en Denemarken, en in het Franse Sedan 2-0 winnen tegen Qatar. Advocaat begint met drie zeges in vier wedstrijden, enkel Goethals deed beter. Geen vuiltje aan de lucht voor onze Rode Duivels denk je dan, maar niets is minder waar.

Ons Belgenland staat in rep en roer na de disciplinaire straf van bondscoach Advocaat voor de Manchester City-speler Vincent Kompany. Vorige week was hij vijf minuten te laat op training “omdat hij niet wist dat de receptie hen niet meer wakker belde.” “Niet meer dan een grappige anekdote”  al zijn we nog steeds op zoek naar diegene die ermee kon lachen. Zijn straf was toen niet mogen starten tegen Hongarije. Hij viel tijdens de rust in maar speelde een fletse wedstrijd Maandag was Kompany weer te laat, en de straf was niet mis.

kompany-rode-duivel

Advocaat besloot de middenvelder uit zijn selectie te weren. De reden van zijn te laat zijn? Kompany’s oma werd die dag begraven. Hij had toestemming gekregen de uitvaart bij te wonen en moest zich om 19u terug in het spelershotel in Diegem melden. Om 19u was er echter geen spoor te bekennen van de Rode Duivel. De bondscoach probeerde hem te bellen, maar de speler nam niet op. Pas om kwart voor twaalf belde Kompany terug maar lang zou dat gesprek niet duren. Advocaat had er genoeg van; Kompany had zijn tweede kans ook verkwist en werd uit de selectie gezet voor de wedstrijd tegen Qatar.

Onterecht, onmenselijk, hypocriet, geen respect voor rouw en emoties, … een greep uit de reacties van de meerderheid van mijn landgenoten. Voor mij is het anders vrij eenvoudig; of Kompany kiest voor de Rode Duivels of hij kiest voor rouwen. In het eerste geval had hij uiteraard de kans gehad om die uitvaart bij te wonen, maar hij had wel het afgesproken uur van terugkeer moeten nakomen. Afspraken worden gemaakt om na te leven. Het niet naleven ervan toont van weinig respect ten opzichte van je collega’s. Advocaat zelf kan hier als een voorbeeld dienen. Hij begroef zijn broer op diezelfde maandag, maar was wel iets na de middag al terug bij zijn Rode Duivels.
Als Kompany voor het tweede koos, de rouwperiode, had hij gewoon Advocaat moeten melden dat hij geen zin had in de Rode Duivels omwille van de dood van zijn oma. Advocaat is geen onmens, wat ook bleek uit de reportage waarin hij over zijn overleden vader praat en vervolgens in tranen uitbarst. Ik ben er vrij zeker van dat Advocaat Kompany vrijaf had gegeven. Ook de Belgische voetballiefhebbers hadden dit dan wel begrepen. De mix van beide die de Citizen hier uitprobeert behoort echt niet tot zijn opties en is zelfs ontoelaatbaar in deze fase van heropbouw van onze nationale ploeg.

c_tz_advocaat_1027

Advocaat in Holland Sport

 Is er nog toekomst voor de City-speler bij onze Rode Duivels? En is er nog toekomst voor onze Rode Duivels zonder onze Kompany? Dat zijn de twee vragen die nu opduiken in de media. Advocaat die Kompany niet meer oproept, zo ver zal het wel niet komen, vermoed ik. Een tweede kans zal hij nog wel krijgen, maar een derde?  Ik vrees van niet. Kompany zal zijn gedrag moeten aanpassen. Stipt zijn en afspraken naleven is ook een onderdeel van het prof zijn. Profvoetballer zijn heeft hier eigenlijk amper iets mee te maken; de meesten verdienen een pak minder dan hen maar moeten ook leven volgens deze ongeschreven wetten van attitude. Of dit ooit zal lukken bij Kompany is nog maar de vraag. Yvon Verhoeven, voormalig begeleider van Kompany, beseft dat het geen simpele opdracht zal zijn.

Kompany’s positie bij de Rode Duivels is voorlopig nog een raadsel. Kompany speelt in Engeland en Duitsland meestal op het middenveld, maar bij onze Duivels staat hij vooral centraal in de defensie, de positie waarop hij bij Anderlecht doorbrak. Een omgekeerd geval-Simons zeg maar. Op het middenveld lijken Vertonghen en Fellaini zeker te zijn van hun basisplaats, en Advocaat liet al meerdere malen blijken dat hij te popelen staat voor de terugkeer van Defour. De Standard-speler zal de punt naar achter worden in het driemansmiddenveld van onze nationale ploeg. Het middenveld lijkt dus volzet.

Van Buyten heeft flinke kluif aan concurrent Kompany.

Van Buyten heeft flinke kluif aan concurrent Kompany.

Achterin is er sowieso een plaats die zal ingenomen worden door een linksvoetige verdediger, waar momenteel Lombaerts de voorkeur krijgt op Vermaelen die nu linksback speelt. De rechtsvoetige die de positie naast Lombaerts invult is Daniel Van Buyten. Concurrentie voor hem is er amper, al kan dat veranderen met een nieuwe selectie voor Kompany. Geen van beide heeft echter een vlekkeloos verleden bij de nationale ploeg. Beide hebben al enkele tegendoelpunten op hun conto staan. Wat voor mij in het voordeel van “Big Dan” speelt is dat Kompany te vaak de voetballende oplossing zoekt. Helaas is dat bij hem meestal in de vorm van een dribbel en niet zozeer met een pass. Bij zo’n actie houdt de gemiddelde fan zijn hart vast want een dribbel achterin die niet slaagt zorgt ervoor dat de tegenstrever zo goed als oog in oog staat met onze keeper. Gelukkig lijkt Kompany in Manchester te leren dat je onder zware druk meestal beter gewoon de bal blind naar voren of over de zijlijn ramt. Een ideale mix vinden tussen wegrammen en uitvoetballen, en hij kan de strijd van de oudere Van Buyten wel eens winnen.

Boze tongen zien deze hele zaak nog anders. In hun ogen test Kompany bewust hoe ver hij kan gaan met Advocaat en zijn regels. Nu is het dan ook het ideale moment voor hem. Advocaat kent hem nog amper, de excuses liggen voor de hand en dit weekend stond de topper Liverpool – Manchester City op het programma. Vorige zaterdag tegen Hongarije zou de Citizen minder actief geweest zijn niet omdat hij nog niet in vorm is, maar wel om blessures te vermijden. Wie hem echter op training bij de Citizens zag, weet dat Kompany echt in rouw is. Hij stond vaak alleen wat treurig rond te kijken, in gedachte verzonken. Maar als dit effectief zijn plan was, is dat in ieder geval mislukt. Kompany zat de hele wedstrijd op de bank.

About Glenn