Ontmoeting met Ryan Giggs

ryangiggsStel je voor: je bent 12 jaar en je bent in een plaats waar je niemand kent. Je ouders hebben tegen je gezegd dat je wel naar buiten mag, maar je weet niet wat je daar moet doen. Dan zegt je oma, bij wie je op bezoek bent, dat er een voetbalclub om de hoek is. Je besluit om maar even een kijkje te nemen. Je moet toch wat doen. Wanneer je door de poort loopt, zie je het al: er wordt niet gevoetbald, maar na even aarzelen besluit je toch maar even in de kantine te gaan kijken. Je loopt de houten deuren door en stapt een gezellige warme ruimte binnen. Op het eerste oog lijkt het uitgestorven, maar dan zie je twee mannen en een vrouw in een hoekje zitten. Je staat op het punt je weer om te draaien en weer weg te gaan als één van de mannen opkijkt en je iets vraagt. Je hebt alleen geen idee wat, want op dat moment realiseer je je dat je recht in de donkere ogen van één van de beste voetballers ooit kijkt.
Dit is wat mij ooit overkwam toen ik op bezoek was bij mijn oma in Swinton, een plaatsje vlakbij Manchester. Toen ik na het voorstel van mijn oma maar ging kijken bij Deans FC, zat daar in een donker hoekje mijn grote held… Ryan Giggs. Ik had geen idee wat ik moest zeggen en hij leek dat te merken, want hij bood mij een stoel aan en vroeg of ik wat wilde drinken. Ik weet niet hoe, maar ik heb antwoord gegeven en ging zitten. Opeens kwamen er een paar woorden over mijn lippen, al zal het meer een soort gestamel zijn geweest: “maar wat doet u hier”? Hij glimlachte en vertelde dat dit zijn oude clubje was, waar hij op zesjarige leeftijd was begonnen, nadat hij was verhuisd naar Engeland. Hij vertelde ook dat hij hier vaker kwam op rustige middagen om wat oude vrienden van toen weer eens te spreken. Misschien kwam het doordat hij zo relaxt overkwam, maar ik begon mij ook wat meer ontspannen te voelen en begon hem vragen te stellen. Hij leek het totaal niet erg te vinden en gaf overal antwoord op. Af en toe mengden de andere man en de vrouw zich ook in het gesprek en er ontstond een gezellig sfeertje. Alleen toen het gesprek over Sir Alex Ferguson ging en ik hem vroeg naar de befaamde ‘haardroger’ bleef hij even stil en begon vervolgens over de komende wedstrijd van United tegen Portsmouth. Toen ik er jaren later nog eens aan terugdacht, besefte ik dat hij het hele gesprek niets negatiefs had gezegd. Geen enkel woordje van kritiek op iets of iemand kwam er over zijn lippen.

Toen sloeg de klok achter de bar vijf keer en schrok ik op, omdat ik beloofd had op dat tijdstip thuis te zijn. Ik zei dat ik moest gaan en vroeg een handtekening, zodat ze me thuis in ieder geval zouden geloven. Toen trok ik ook nog even de stoute schoenen aan en vroeg hem of hij een kaartje voor een thuiswedstrijd van United zou kunnen regelen. Ik wilde altijd zo graag nog een keer naar Old Trafford. Hij schreef mijn adres op en beloofde te zullen scoren in die wedstrijd. Na nog een stevige handdruk verliet ik de kantine en met mijn hoofd in de wolken ben ik naar huis gelopen. Daar lachten ze me uit om mijn verhaal, maar nadat ze de handtekening op internet hadden vergeleken, lachten ze niet meer. Een week later ploften er vier kaartjes voor de wedstrijd Manchester United- Charlton Athletic op de mat. Sindsdien moet ik elke keer als ik weer eens lees over stereotype voetballers die alleen geïnteresseerd zijn in hun PlayStation en I-Pod, terugdenken aan deze memorabele middag. Een sterspeler van één van de grootste clubs ter wereld, iemand die alles kan doen waar hij zin heeft, gaat bijna tweeënhalf uur zitten praten met een twaalfjarig jongetje. Als ik het zo opschrijf lijkt het onmogelijk, maar toch is het daar gebeurd, in een donker hoekje van een verder verlaten kantine. Ze hebben Ryan Giggs vaak vergeleken met George Best, maar ik weet nu beter: Best kon leuk voetballen, maar Giggs heeft daarnaast ook nog eens persoonlijkheid. Best was een losbol, alcoholist en gewelddadig, maar Giggs is een echte ‘gentleman’.

En de wedstrijd? Die werd door United met 2-0 gewonnen door goals van Paul Scholes en…Ryan Giggs!

About Sven