Onderonsje met Adebayor, Drogba en Bony

De eerste wedstrijd in poule D tussen Ivoorkust en Togo werd gisteravond pas laat beslist door publieksfavoriet Ivoorkust. Een belangrijke overwinning die door de Ivorianen werd gevierd als plaatsing voor de kwartfinales. Na de wedstrijd bewogen de uitgelaten spelers zich richting de mixed zone waar ze werden opgewacht door drommen journalisten met allemaal hun eigen tactiek om de aandacht van de spelers te trekken. Uiteindelijk bleek de assertiviteit van een jonge, blonde vrouw genoeg om de spelers één voor één naar ons toe te lokken en verschenen de grote sterren Emmanuel Adebayor, Wilfried Bony en Didier Drogba gewillig voor mijn microfoon om geduldig mijn vragen te beantwoorden, lucky me!

Emmanuel Adebayor en Didier Drogba naast elkaar in de mixed zone.

Wilfried Bony, die als eerste langs komt lopen, oogt nog wat onwennig op de oranje loper die voor de gelegenheid in de mixed zone  van het Royal Bafokeng stadium in Rustenburg was neergelegd. Hij kijkt blij verast wanneer zijn naam wordt geroepen en hij stapt met een brede glimlach op me af. Wanneer ik me voorstel als een journalist uit Nederland, reageert hij enthousiast; “Ik ben net gebeld vanuit Nederland om mij en Ivoorkust met de goede prestatie te feliciteren.”

Adebayor komt daarna mijn blikveld ingelopen en voelt zich duidelijk meer op zijn gemak. Zijn met diamanten bezaaide horloge, schoenen en ketting in de vorm van een kruis schitteren ons tegemoet. Plichtsgetrouw beantwoordt hij een paar van de vragen die de journalisten hem voorleggen over het verloop van de wedstrijd, zijn hoop voor Togo en zelfs de gezondheid van Mandela komt ter sprake. Zijn ogen lichten echter pas echt op wanneer ik hem de vraag stel wat hij van zijn rivaal Didier Drogba vindt. “Drogba is een geweldige speler en hij en ik zijn al heel lang goede vrienden.”

Ik kan mijn geluk helemaal niet meer op als ook Drogba mij in de menigte van journalisten vindt en zich gewillig voor mijn microfoon vlijt. Geduldig beantwoordt hij al mijn vragen en wanneer een Franse radiojournalist mij probeert te interrumperen krijgt hij de blik des doods van Drogba. Hij druipt met de staart tussen zijn benen af. “Het was vandaag een lastige wedstrijd en een belangrijke overwinning. Ik ben trots op de inzet van het team en heb er alle vertrouwen in dat Ivoorkust ook de volgende wedstrijden wint en zicht plaatst voor de kwart finale.”

Nog steeds in shock zwaaien we samen met andere journalisten en hordes fans de spelersbus van Ivoorkust uit. Dan zie ik Bony opkijken en vindt hij mij in de menigte. Hij begint enthousiast naar mij te zwaaien en gebaart dat we hem later deze week nog wel zullen zien voor een uitgebreider interview.

Siri Lijfering reist mee met het Beyond (Y)our World-programma om de Afrika Cup te verslaan. Siri is een carrière als profvoetbalster op een haar misgelopen. Ze zat jarenlang bij de nationale jeugdselecties, maar een blessure brak een carrière in de knop. Siri is verliefd op fragiele staten en juicht derhalve voor Mali. Maar dat weten Didier Drogba en Wilfried Bony nog niet.

About Siri Lijfering