Onbestaande strafschop veroorzaakt rel

De grote rivalen Sporting Clube de Portugal en Sport Lisboa e Benfica hebben afgelopen zaterdag de finale van de Carlsberg Cup afgewerkt. Dit lijkt een doodnormale wedstrijd, maar hij zou uitmonden in één van de meest besproken duels in Portugal in tijden. De eerste helft was nog zo rustig verlopen: de ploegen gaven elkaar geen duimbreed toe en worden er geen doelpunten gescoord. Begin tweede helft konden Os Leões (De Leeuwen, bijnaam van Sporting) een gaatje vinden in de verdediging van Benfica. Bruno Pereirinha, een jonge vleugelspeler, kon de bal tegen de netten trappen…

Het toneel van de wedstrijd die veel ophef veroorzaakte

Het toneel van de wedstrijd die veel ophef veroorzaakte

Zo staat de ploeg van Quique Flores op achtervolgen. Zeventien minuten van het einde ligt een actie van supertalent Angel Di Maria aan de basis van de gelijkmaker van Benfica. “Pedro Silva raakt de bal met de borst en niet met de arm zoals door de scheidsrechter wordt verstaan. Hier is dus absoluut geen sprake van strafschop.” Toch fluit de wedstrijdleider, de ervaren Lucilio Baptista, dat de bal op de stip gelegd moet worden en de Spaanse international José Antonio Reyes zet de bordjes weer in evenwicht (1-1).

Gevolg: de verdediger van Sporting die aanleiding heeft gegeven voor deze verwarrende situatie, Pedro Silva, krijgt een tweede gele kaart onder de neus geschoven en gaat volledig over de schreef: hij geeft de scheidsrechter een duw met de borst en scheldt het trio de huid vol:

Na de wedstrijd zegt Pedro Silva: “Dat mijn zoontje sterft aan de ergste ziektes indien dat een strafschop was. Ik raak de bal met de borst en het kan dus onmogelijk een fout zijn. Een schande en regelrechte diefstal.” Aan de score verandert niets meer en een strafschoppenreeks moet uitwijzen wie de winnaar van de tweede editie van de Carlsberg Cup is. Benfica–doelman Quim redt drie pogingen. Het is voormalig Sporting–speler Carlos Martins die de vijfde en beslissende strafschop tegen de netten trapt. Zo schenkt hij Os Encarnados de eerste bekeroverwinning van het seizoen.

dimaria

De scheids ging de fout in na de actie van Di Maria

Wat vooraf beschouwd werd als een derby is uitgemond in een finale ontsierd door een polemische beslissing van de scheidsrechter. De voorzitter van de verliezende finalist, Filipe Soares Franco, verklaart geschokt en persoonlijk beledigd te zijn door de uitslag van deze wedstrijd: “Sporting verdiende het om na negentig minuten met de beker huiswaarts te keren, maar een onbegrijpelijke beslissing van de heer Baptista heeft dit onmogelijk gemaakt. Ik voel me dan ook bestolen en bedroefd, maar vooral de club voelt zich vernederd door dit individu. Nooit in mijn leven ga ik nog een woord uitwisselen met deze scheidsrechter.” Ook Paulo Bento kon op de persconferentie na de wedstrijd zijn verontwaardiging niet onder stoelen of banken steken: “Ik heb een medaille in mijn zak steken die ons niet toebehoort, we verdienden het om na negentig minuten de beker omhoog te steken en zo onze vijfde trofee te winnen, maar een scheidsrechterlijke dwaling heeft er anders over beslist. Er blijkt wel kwaad opzet in het spel want er zijn verschillende mensen die Sporting geen overwinning. Over omkoping spreek ik niet, maar de beslissing van Lucilio Baptista is op zijn minst zeer verdacht te noemen.”

Pedro Silva werpt medaille op de grond

De uitgesloten Sporting-speler was na de wedstrijd nog steeds boos. Hij gooide zijn medaille voor de tweede plek van het erepodium. “Hoezeer de speler ook gelijk mag hebben inzake de strafschop, deze houding mag niet getolereerd worden en het is dan ook de vraag welke straf gaat worden uitgesproken worden door de disciplinaire commissie.” Ook de geste van Paulo Bento kwam ter sprake en voetbalspecialist Rui Santos sprak zich hier als volgt over uit: “Paulo Bento was duidelijk teleurgesteld en voelde zich meer dan waarschijnlijk bestolen, maar deze gebaren kunnen hem in een moeilijk parket brengen. Als Kostas Katsouranis voor commentaar in de spelerstunnel over mogelijke corruptie twee speeldagen schorsing heeft gekregen, mag Paulo Bento zeker een sanctie verwachten.”

In het winnende kamp verwijt men de grote rivaal een slechte verliezersmentaliteit en catalogeert men de wedstrijd als een gewonnen wedstrijd op basis van de gebrachte prestaties. Quique Flores was tevreden over zijn spelers: “De ploeg heeft een goede wedstrijd neergezet, op tactisch vlak waren we beter dan de tegenstander en het is dan ook onze verdienste dat we de beker in de lucht hebben gestoken.”

Jorge Gabriel, persverantwoordelijke van Os Encarnados zegt dat de houding van Sporting het Portugese voetbal in een slecht daglicht brengt. Hij beschuldigt ze hiermee de huidige organisatie en vormgeving van de Liga af te vallen: “Het ontslag van Sporting Clube de Portugal uit de directie van het uitvoerende comité van de Liga Portuguesa do Futebol Profissional is een gebaar dat zij hun eigen koers willen varen, tegen de stroming in.”

Scheidsrechter Lucilio Baptista ontvangt doodsbedreigingen

Na de fout van de ervaren scheidsrechter is hij nu publieke vijand nummer één voor Sporting Clube de Portugal. Voorzitter Filipe Soares Franco heeft al excuses geëist van Lucilio Baptista en van de Scheidsrechterscommissie: “Wat er afgelopen zaterdag gebeurd is, is een regelrechte schande. We zijn bestolen en ik eis hier dan ook in naam van al diegenen die Sporting in het hart dragen, excuses voor.” Daags na de wedstrijd heeft de man in het zwart een exclusief televisie-interview gegeven waarin hij toegeeft een foutieve beslissing genomen te hebben, die het resultaat van de wedstrijd heeft beïnvloed: “Natuurlijk had ik geen goede dag, want ik heb gisteren een beslissing genomen die achteraf foutief bleek te zijn. Ik neem dan ook de volledige verantwoordelijkheid op mij.”

De journaliste van de televisiezender bracht in dat verschillende spelers van Sporting de lijnrechter hoorden zeggen dat het geen strafschop was: “Ik heb de mening van mijn lijnrechters gevraagd en één heeft mij gezegd dat hij het niet gezien heeft. De tweede lijnrechter stond op vijftig meter.”

De twee supportersgroepen van Os Leões , Juve Leo en Torcida, hebben al haatdragende boodschappen de wereld ingestuurd via het internet. Ze waarschuwen Baptista om goed om zich te kijken want “ongevallen gebeuren snel”. Victor Pereira, hoofd van de Portugese Scheidsrechtercommissie, heeft bevestigt dat de scheids doodsbedreigingen heeft ontvangen: “We nemen dit heel serieus, want dit soort boodschappen kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan. Morgen wordt er overlegd en gaan we beslissen of Baptista en zijn familie politiebescherming gaan krijgen.” Dit zal ontgetwijfeld vervolgd worden.

About Peter