Noord-Ierland is een ode aan het pragmatisme

‘Het hoogtepunt van de wedstrijd was eigenlijk de hagelbui’, NOS-analisten Youri Mulder en Pierre van Hooijdonk zaten er sipjes bij na de 2-0 overwinning van Noord-Ierland op Oekraïne. Heel vreemd was dat niet, want het spel van het dwerglandje uit Groot-Brittanië was een soort parodie op voetbal. De passzuiverheid van 56 procent was een laagterecord op dit EK. Een gemiddelde combinatie van Noord-Ierland telde drie passes. Het vat het voetbal van de onverwachte winnaar perfect samen: ongecompliceerd, rauw en met veel strijd.

Noord-Ierland speelde uit balbezit bij fases in een 6-3-1-formatie.

Noord-Ierland speelde uit balbezit bij fases in een 6-3-1-formatie

 

Toch is er ook een andere manier om naar het spel van Noord-Ierland te kijken. Als een soort moderne kunst. Het ziet eruit als een lelijke kindertekening, maar wie verder kijkt, kan een meesterwerk ontdekken. Rechttoe-rechtaan-voetbal blijkt namelijk een zeer effectieve manier om middelmatige ploegen boven hun kunnen te laten presteren. Zo doet Tony Pulis het al jaren met degradatiekandidaten in Engeland en SV Darmstadt flikte afgelopen seizoen hetzelfde kunstje in de Bundesliga. Het succesrecept bestaat uit drie ingrediënten: georganiseerd verdedigen, lange ballen en standaardsituaties.

Verdedigen

 

Een Noord-Ierse middenvelder is even niet alert en laat de Poolse rechtsback lopen, wat uiteindelijk tot een doelpunt van Arek Milik leidt.

Een Noord-Ierse middenvelder is even niet alert en laat de Poolse rechtsback lopen, wat uiteindelijk tot een doelpunt van Arek Milik leidt.

 

In de eerste wedstrijd van dit EK ging het verdedigend nog fout voor Noord-Ierland. De Green and White Army begon met een ongeslagen reeks van twaalf duels aan de kraker tegen Polen, maar de 5-3-2-formatie bleek daarin weinig succesvol. Spits Robert Lewandowski werd door de lange mandekkers weliswaar volledig uit de wedstrijd gespeeld. Alleen bleef het daarbij. Over de flanken had Noord-Ierland namelijk problemen. De buitenste middenvelders moesten veel meters afleggen om de backs van Polen te stoppen. Die vuile taak werd niet iedere keer goed opgeknapt, wat uiteindelijk leidde tot de winnende goal van Arek Milik.

Bondscoach Michael O’Neill besloot het tegen Oekraïne dan ook over een andere boeg te gooien. Liefst vijf wissels voerde hij door in zijn basisopstelling. Het belangrijkste was waarschijnlijk de formatiewijziging. De 5-3-2 werd een 4-5-1, wat uit balbezit bij fases een 6-3-1 werd. 

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter