Nog even over dat droomdebuut van Nasri…

Dit weekend debuteerde Samir Nasri bij Manchester City. De van Arsenal overgekomen middenvelder kende een droomdebuut waarin hij maarliefst drie assists gaf. Een tactische analyse toont aan dat Nasri nagenoeg foutloos speelde. Met name qua passing was hij veel zuiverder dan ploeggenoten en tegenstanders.

De miljoenentransfer van Nasri is een bevestiging van zijn ontwikkeling als voetballer. Sinds de kleine prins in 2008 overkwam van Marseille is hij elk jaar belangrijker geworden voor Arsenal. De Londenaren betaalden destijds zo’n 16 miljoen euro voor hem, nu is hij ondanks een aflopend contract gewaardeerd op bijna dertig miljoen euro.

Met zo’n prijskaartje om je nek is niet het ondenkbaar dat het moeilijk wordt om – a lá Fernando Torres – de hoge verwachtingen waar te maken. In zijn debuutwedstrijd speelde Nasri echter geniaal. Hij dartelde over het veld, strooide met perfecte passes en nam zijn nieuwe ploeg op sleeptouw met drie assists. Het is niet de eerste keer dat hij zo stormachtig debuteert. In zijn eerste wedstrijd voor Arsenal scoorde hij tweemaal.

Als we eens goed kijken naar de prestaties van Nasri, blijkt dat zijn passing nagenoeg perfect was. Slechts één keer kwam een bal van zijn voet niet aan (drie hoekschoppen buiten beschouwing latend). Ter vergelijking: Rafael van der Vaart en Luka Modric verstuurden acht en negen keer een foute pass. En dat terwijl ze nog niet eens half zoveel passes in totaal verstuurden als de City-debutant.

Leuk en aardig, zou je denken, Nasri heeft het natuurlijk veel makkelijker omdat City meer balbezit had en de wedstrijd domineerde. Toch is Nasri ook superieur in vergelijking met zijn ploeggenoten. David Silva (5 foute passes) en Gareth Barry (7) verstuurden net als Nasri rond de zeventig passes in de hele wedstrijd, maar beduidend minder zuiver.

Hieronder een visualisatie van de passing van Nasri in zijn debuutwedstrijd tegen Tottenham:


About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas