No guts, no glory

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen, ik ben een groot fan van Louis van Gaal. Zijn biografie hoop ik mij binnenkort eigen te maken, maar eigenlijk kennen wij hem al. Eerzuchtig, nog steeds hunkerend naar erkenning en één van de grootste vakmannen in het trainersgilde. Louis van Gaal maakt spelers beter en ontziet elke status. Luca Toni op de tribune, Thomas Müller in de basis. Zoals het hoort.

gaal-bayern-2

Toch vraag je je af of Van Gaal wel op z’n plek zit bij Bayern Munchen. Hij wil een team opbouwen, de rotte appels eruit, vers bloed in de ploeg en zo een voetbalmachine op poten zetten. Tegen Juventus was daar in de tweede helft even iets van te zien. Van Gaal houdt van evenwicht, maar ook van aanvallen. Dus eerst komt Robben erin voor Pranjic, maar even later wordt aanvaller Olic weer gewisseld voor middenvelder Tymoschuk. Van Gaal begrijpt het spelletje en vooral op tactisch gebied werd Juventus murw gespeeld. In de eerste helft kreeg Juve geen grip op Schweinsteiger, die in de tweede helft door Poulsen werd geëlimineerd. Maar even later hadden de Italianen weer geen antwoord op het inbrengen van Robben, die met alle gemak door de verdediging heen dartelde. En toen de verwarde defensie eindelijk weer bij de les was kwam Van Gaal weer met een extra middenvelder aanzetten. Juventus ging in de eerste ronde knock-out en coach Ferrara ziet nog steeds sterretjes.

Louis Van Gaal is een trainer met ballen en dat in de tijd van het angsthazenvoetbal. Hoeveel teams bouwen niet allereerst op fysieke kracht, verdedigend goed staan, alvorens aan aanvallen en scoren te denken. Van Gaal speelt ook in een 4-4-2 systeem altijd met drie zeer aanvallende spelers en probeert zoveel mogelijk echte voetballers in zijn team op te stellen. En dat in een periode waarin hij extreem onder druk staat. Want enkele weken geleden leek de volgende ronde van de Champions League al onbereikbaar en stond de Rekordmeister op grote achterstand in de competitie. Inmiddels is Bayern ‘gewoon’ door naar de volgende ronde en staat de club nog maar vier punten achter op lijstaanvoerder Bayer Leverkusen.

Het komt goed met Van Gaal, zoals het altijd goedkomt wanneer je vakmannen hun werk laat uitoefenen. De blaaskaken in het bestuur zouden beter moeten weten en gewoon eens een heel seizoen lang uit de media moeten blijven. En dan maar kijken wat er gebeurd. Ik voorspel minimaal een halve finale in de Champions League en een kampioenschap, want trainers als Van Gaal hebben ballen genoeg om hun problemen zelf op te lossen. No guts, no glory.

About Dave