Nieuwe parel verschijnt aan Braziliaanse horizon

Brazilianen lijken soms allemaal wel geboren met een onnoemelijke hoeveelheid voetbaltalent. Van China tot Roemenië en van Mexico tot Italië lopen talentvolle Brazilianen rond. Veelal zijn ze ook nog eens de absolute sterspeler van hun elftal. De successen van de nationale ploeg behoeven ook bijzonder weinig tekst en uitleg. Ze spreken voor zich. Dus is het niet onlogisch dat naast Ganso en Neymar, die ondertussen bij iedere voetballiefhebber op de radar staan, een derde supertalent zich meldt aan de Braziliaanse horizon. Luisterend naar de naam Leandro Damião.

 

Zijn verhaal correspondeert niet met het typische Braziliaanse voetbalverhaal. Net als veel Brazilianen komt Damião uit een arm gezin en probeerde hij door middel van zijn voetbalkwaliteiten aan die armoede te ontsnappen. In tegenstelling tot het traditionele sprookje wist de spits aanvankelijk geen enkele club te imponeren met zijn kwaliteiten. Drie jaar terug werd hem verteld dat hij maar beter zijn schoenen aan de wilgen kon hangen. Een carrière in de voetbalsport zat er voor hem niet in, ondanks dat zijn vader zijn gehele vermogen in die carrière geïnvesteerd had.

Zelfs het onbeduidende clubje XV de Outubro and Atletico de Ibirama wees hem na een proefperiode af. Voor veel voetballers zou het aanleiding geweest zijn er dan maar mee te kappen, maar niet voor Damião. Plots werd hij echter op alle manieren volwassen. Fysiek en mentaal werd hij veel sterker, terwijl hij ook technisch grote vooruitgang boekte. Meest belangrijk in zijn spectaculaire ontwikkeling was dat hij niet langer op het middenveld speelde, maar in de spits terecht kwam.

Uiteindelijk kwam hij als spits terecht bij Atletico Tuberao. In 2009 maakte hij daarmee in de Braziliaanse derde divisie grote indruk, waarna de topclub Internacional hem vast wist te leggen. Zijn imposante fysiek en kalmte voor het doel maakten op hen een bijzonder goede indruk.

Binnen de kortste keren wist Damião met het hoogste jeugdelftal van Internacional drie titels te grijpen. Het leverde hem binnen een jaar een promotie op naar het B-elftal van ‘Colorado’. In de staatskampioenschappen van Rio Grande do Sul gaf de toenmalige coach van Internacional, Jorge Fossati, regelmatig kansen aan spelers van het tweede elftal. Toen Damião een kans kreeg in de spits, greep hij deze met beide handen aan. Tegen Ypiranga imponeerde hij met twee doelpunten en even zoveel panklare assists. Zijn naam was in Brazilië definitief gevestigd.

Een halfjaar later zou Damião in de Copa Libertadores in de return van de finale bij een 1-1 stand mogen invallen voor Rafael Sobis. Damião sprintte het veld in, liep weg bij zijn directe tegenstander, ontving een pass op maat en legde de bal in het net; 2-1. Uiteindelijk bleek het de winnende goal te zijn. Een jongensboek kwam daarmee uit voor het jonge talent.


De jongensdroom van Damião komt uit

Hij bleef echter niet hangen op een roze wolk, maar liet meer zien van het ijzersterke karakter dat hem aan de top had gebracht. In de eerste negen duels van het seizoen vond hij dertien maal het doel, waarna ook de bondscoach niet meer om hem heen kon. In zijn eerste twee interlands kon hij nog geen echte potten breken, maar voor Real Madrid was het voldoende om hem op hun scoutingslijst te plaatsen. Internacional verhoogde vervolgens het prijskaartje van Damião richting de vijftig miljoen. Zelf hoeft hij overigens nog niet per se weg. Hij vermaakt zich prima bij ‘Inter’ en wil graag nog een Copa Libertadores winnen, alvorens de definitieve stap naar Europa te maken.

Het tekent het karakter van de jonge spits. Hij heeft in zijn prille carrière vooral indruk gemaakt met zijn mentale rijpheid en een enorm doorzettingsvermogen. Damião laat zich door niets en niemand van de wijs brengen. Zelfs niet door de interesse van Real Madrid.

Gisteren bewees hij nogmaals een enorm talent te zijn. Tegen Avaì wist hij zich te onderscheiden met een doelpunt en twee assists. Het resulteerde in een 3-1 overwinning voor zijn elftal. De scouts van de Europese topclubs hebben ongetwijfeld ook gekeken. Het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd te zijn voordat Damião richting Europa trekt.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter