Nieuwe generatie Tsjechen wil Europa veroveren

Tot 2004 was Tsjechië de grootste angstgegner van het Nederlands elftal. De ploeg die gedragen werd door sterren als Jan Koller, Tomas Rosicky, Milan Baros en Pavel Nedved, bleek voor Nederland keer op keer erg lastig te verslaan. Memorabel is de 2-3 nederlaag op het EK2004, waarin de wissel van Arjen Robben bepalend was voor het wedstrijdverloop. De Tsjechen haalden negen punten uit drie wedstrijden, ondanks tegenstand van Nederland en Duitsland, en rekenden vervolgens in de kwartfinale moeiteloos af met Denemarken. De horde Griekenland bleek in de halve finale te lastig, waardoor een finaleplaats uitbleef. Daarna verdween Tsjechië van het toneel, maar inmiddels zijn ze weer terug en misschien wel sterker dan ooit.

Jan Koller en Pavel Nedved zijn van het toneel verdwenen, maar Milan Baros is nog steeds actief.

Het land van…

Tsjechië is vooral het land van bier, of beter gezegd: pils. Viktoria Plzen baarde in de Champions League opzien door tegenstander FC Barcelona gratis bier aan te bieden. Het past bij de historie van de stad Plzen, waar het bier van het type pils ooit werd uitgevonden door Josef Groll. Daarmee is Tsjechië de grondlegger van de meest gebruikte biersoort. De Tsjechen malen dan ook niet om het drinken van een pilsje meer of minder. Het is in Tsjechië zelfs gebruikelijk om bier ook te gebruiken bij het bereiden van eten. Proost!

De TomTom

De weg naar het EK verliep niet bepaald zonder hobbels voor Tsjechië. Uit acht wedstrijden werden slechts dertien punten gepakt, waarmee het Schotland slechts twee punten voorbleef in de strijd om de tweede plaats in de poule. Dat had Tsjechië vooral te danken aan Spanje, dat in de laatste wedstrijd zijn sportieve plicht deed door ‘gewoon’ van Schotland te winnen. In de play-offs wist Tsjechië vervolgens wel Montenegro relatief eenvoudig aan de kant te zetten, waarmee het zich kwalificeerde voor het EK. Sindsdien werd er niet meer verloren, maar een 1-1 gelijkspel tegen Ierland en een 2-1 overwinning op Israël zijn ook niet overtuigend te noemen.

De plaaggeest(en)

De grootste plaaggeest is waarschijnlijk Milan Baros, die de laatste tijd weer enigszins zijn niveau benaderd uit de beste periode in zijn carrière. In de afgelopen twee interlands wist hij tot scoren te komen en dat kan een voorbode zijn voor een succesvol EK. Dit seizoen wist hij negen maal het doel te vinden in de kampioensploeg Galatasaray. Er moet echter ook rekening gehouden worden met linksback Michal Kadlec, die in 2011 maar liefst zes maal tot scoren kwam voor de nationale ploeg. Met Petr Cech hebben de Tsjechen bovendien een doelman in bloedvorm, getuige zijn indrukwekkende optreden in de Champions League-finale. Tomas Rosicky is niet meer de speler van weleer, maar liet dit seizoen bij Arsenal wel af en toe weer vleugjes van zijn oude klasse zien.

Zo vreten onze Leeuwen ze op:

Objectief beschouwd is Tsjechië een ontzettend zwak team. Hun resultaten in de afgelopen jaren zijn zeer mager en dat is vooral te wijten aan een chronisch gebrek aan kwaliteit in de spelersgroep. Vooral het centrum van de defensie is beneden de maat. Dat lijkt een kolfje naar de hand van Klaas-Jan Huntelaar, die eigenlijk altijd trefzeker is tegen matige verdedigers. Met zijn hattrick in de Europa League tegen Viktoria Plzen toonde hij aan in principe geen problemen te hebben met Tsjechische tegenstanders. Het devies tegen Tsjechië is dan ook: alle ballen op Huntelaar, dan kan de overwinning ons nauwelijks ontgaan.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter