Niet iedere Scandinaviër levert een Berg op

Op het moment van schrijven staat SC Heerenveen op plaats elf in de Eredivisie, terwijl FC Groningen de twaalfde plek bezet. Is dit vreemd? Als je die vraag een aantal jaren geleden had gesteld, was het antwoord waarschijnlijk ”nee” geweest. Anno 2009 is het wel vreemd. FC Groningen en SC Heerenveen waren de afgelopen jaren het toonbeeld van de provincieclubs die de strijd aangingen met de traditionele topploegen. Beide clubs konden zich beroepen op een fantastische scouting en een goede organisatie. Nederland was gewaarschuwd.

787038659_6_9doz

Stand in de Eredivisie na dertien speelronden

Het beleid is hedendaags te weinig afgesteld op het sportieve aspect van de club en te veel op het draaien van een mooie omzet. De clubs zijn bedrijven geworden. In het verleden wisten FC Groningen en SC Heerenveen spelers te scouten die ze zowel sportief als financieel vooruit hielpen. Het lijkt er echter op dat met het vertrek van Afonso Alves, Danijel Pranjic, Luis Suarez en Marcus Berg ook de creativiteit is verdwenen bij de scouting van beide clubs. Onder het motto: ”Als ‘ie maar een moeilijke naam heeft en niks kost”, vertrekken de heren scouts tegenwoordig naar hun vaste stekjes in Scandinavië. Inmiddels prijken er typische Friese namen als Tarik Elyounoussi en Hernán Losada op de loonlijst van Heerenveen, terwijl ze in Groningen nog altijd moeite doen om de namen van Oluwafemi Ajilore en Ondřej Švejdík uit te spreken. Het heeft de provincie nog geen nieuwe held opgeleverd.

FC Twente, een andere provincieclub, laat zien dat het ook anders kan. De club uit Enschede durft risico’s te nemen. Het beste voorbeeld: Bryan Ruiz stond al geruime tijd op het verlanglijstje van SC Heerenveen, maar er hing een behoorlijk prijskaartje om de nek van de Costa Ricaan. Uiteindelijk speelden de Friezen op safe en lieten Ruiz voor wat het was. FC Twente durfde de gok wel te wagen en betaalde zes miljoen euro aan AA Gent. Inmiddels is Ruiz dé revelatie in de Eredivisie. Hij scoorde al negen doelpunten in de competitie, terwijl hij vier beslissende passes gaf. Daarnaast heeft FC Twente met Steve McClaren een trainer die weet wat er nodig is om de top te halen en iemand die over een fantastisch netwerk beschikt. Voorzitter Joop Munsterman is ondertussen achter de schermen bezig een topsportklimaat te ontwikkelen waar de traditionele topclubs van kunnen dromen. En dit terwijl de begroting van SC Heerenveen bijna hetzelfde is als die van FC Twente.

ruiz

Bryan Ruiz: succesvol bij FC Twente

FC Groningen en SC Heerenveen staan nu op een belangrijk kruispunt. Ze kunnen kiezen voor een plekje in de middenmoot met een mooie begroting, om zo nu en dan eens mee te doen in de subtop, of ze zetten de ambities van de afgelopen jaren kracht bij door te investeren. Investeren in de spelersgroep, in de technische staf, op zoek gaan naar het plafond. Het is aanhaken of afhaken voor de clubs uit het noorden. Ze moeten zich daarbij één ding goed beseffen: niet iedere Scandinaviër levert een Berg op.

About Bas