Niet huilen Hugo Borst, laat ze voetballen!

Zondag was Studio Voetbal weer eens de nationale show van de selectieve verontwaardiging. Opperhuiler Hugo Borst vertelde dat een aantal overtredingen (Tomasson, Cissé, Castro) echt niet door de beugel konden en Jack van Gelder en Youri Mulder huilden gezellig mee.

borst_schietenopvolkertvanderg

Het is de hypocrisie ten top, want voetbal is nou eenmaal een fysieke sport. Op het moment dat er zwak wordt verdedigd zeggen de analisten weer dat er feller moet worden gespeeld, wat soms gepaard gaat met pittige overtredingen. Laten we wat scenario’s op een rij zetten. 1. speel je de bal en blesseer je daarnaast je tegenstander, dan ben je een ‘spijkerharde’ verdediger, die keurig op de bal speelt. 2. ben je net een tiende van een seconde te laat, mis je de bal en blesseer je je tegenstander, dan ben je een grof schandaal en moet je voor tien wedstrijden geschorst worden. 3. ben je een halve seconde te laat, mis je de bal en ook je tegenstander, dan voetballen we gewoon door alsof er niks gebeurd is.

Bovenstaande drie scenario’s zijn alledrie hetzelfde ingezet, vanuit de optiek van de verdediger. De inschatting op tijd of niet op tijd is onderhevig aan vele factoren. Welke kant loop je op, welke kant loopt je tegenstander op, hoe snel ben jij, hoe fit is hij, hoe hard rolt de bal, is het veld glad etc. Als je het sec bekijkt is de kans groter dat je inschatting van een spelsituatie niet goed is dan dat deze wel goed is.

Wat is de beste methode om dan geen rode kaarten op te lopen en van alle kritiek gevrijwaard te blijven? Met je handen op je rug naar een tegenstander toelopen en de tackle uit je woordenboek verbannen. Maar voetbal is voetbal. Het is zo’n beetje de meest fysieke veldsport die er is, waarbij de bal ook nog eens aan de voet wordt verwerkt, waar de fragiele onderdelen als enkels en knieën veel op de proef worden gesteld.

gattusoglidetackle2

Willen we op deze manier overtredingen goed praten? Nee, dat zeker niet, maar je moet het wel in z’n verband zien. Spelers die moedwillig hun tegenstander blesseren, die zijn er bijna niet meer. Voetbal is een mannensport, wordt wel eens ‘macho’ gezegd, maar in feite is dat ook zo. Het gaat er nou eenmaal hard aan toe, veel is geoorloofd en blessures liggen op de loer.

Het grootste probleem is het marchanderen van de scheidsrechters. Tomasson, maar zeker Cissé kreeg tijdens Sparta-Feyenoord een rode kaart die in de regel niet meer dan geel oplevert. Doelman Castro (Roda JC) torpedeert daarentegen VVV-spits Calabro, maar de scheids geeft geen kik. De spelers weten op deze manier ook niet waar ze aan toe zijn. Waar ligt de grens en wat kan niet? Spelers moeten zichzelf uiteraard ook in de hand houden, maar huilende wolven in het bos (zoals Hugo Borst) helpen de discussie niet verder. Het is puur om de goodwill van de kijker te winnen, maar het doet de discussie geen goed. Verzin een evenredige maatstaf, leid goede scheidsrechters op, laat de vierde man gebruik maken van een geavanceerd camerasysteem, zet een chip in de bal en we gaan serieuze stappen maken. Tot die tijd heeft meneer Borst een makkelijk podium gekregen om te scoren. Ik denk dat we hem eerst maar een tijdje moeten schorsen…

About Dave